N-CAZURI

[ACTUALIZARE 3] Un MANUAL DE PRĂDUIALĂ a scris polițistul Cosmin Pană ca să scape de „Dosarul cu țigările”. A dat TREI BOMBE SIGURE și „a umplut la foi cu un entuziasm de zici că-și dădea bacalaureatul și i-a picat subiectul favorit!”

 

[ACTUALIZARE 3]

Nu poți să primești informații despre „Țigările lui Pană” decât din două locuri din orașul ăsta – iar alea nu sunt, în niciun caz, Poliția și Parchetul! În Aradul ăsta așa-i: dacă un polițist a fost dus la Parchet pentru că a comis o infracțiune, singurele locuri în care n-ai ce căuta dacă vrei să obții o informație sunt Poliția și Parchetul. Maxim afli cum s-a desfășurat infracțiunea… dar e cineva în Aradul ăsta care să nu știe cum se desfășoară o infracțiune cu țigări?!
„Dosarul lui Pană Mic”… ce să-ți povestesc, vere: e o enigmă! O figură de stil poetico-juridică: azi îl vedem – și nu e! Portalul Instanțelor de Judecată nici măcar n-a auzit de Cosmin Pană… dacă ai tupeul să-l cauți de două ori, te banează! Se discută despre „țigările lui Pană Mic” ca și cum am vorbi despre un caz de spionaj la nivel interplanetar… îți vine să crezi că în pachetele alea de Ashima și Marble recoltate de pe câmpul dintre Pecica și Nădlac erau, de fapt, diamante roz de Singapore!

Vă zicem noi cum se desfășoară o anchetă cu țigări, dacă te numești Pană și o faci la „categoria grea” – dacă tot am ajuns la cele două locuri interzise

Agentul-șef Cosmin Pană a fost dus la procuror în dimineața zilei de 26 octombrie, 2018, după un flagrant făcut aproape „ca la carte” de băieții de la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Teritorial Timiș – „puși de concurența mea” – cum plânge el când e singur în baie.
În dimineața următoare, „după ce micul Pană a vomitat tot – de i-a umplut biroul doamnei de borâtură” – cum plastic s-a exprimat cineva care a asistat la fază -, „BREAKING NEWS”: „Romi Copil a fost găsit în această dimineață de polițiștii de la S.I.C. într-o locuință din Aradul Nou”.

Iar aceasta nu a fost decât una dintre cele (de care am aflat noi – dar probabil sunt mai multe) trei „prăduieli” – potențiale dosare. Celelalte două cică fac harta traficului de țigări din zona Fortuna (liste, ierarhii, garaje, mașini, dealeri, vânzători… cu adrese și numere de telefon, poze și tot tacâmul) și a familiei Țica (ne oprim la atât, acum).

Tre` să ai ceva de prăduitor nativ în tine să vomiți de 3 ori 16… adică să faci 48-ul cum ar veni! Adică chiar ajungea, conform aritmeticii judiciare memorate în bibilica oricărui găinar în serie ca ăsta micu, să-l dai pe Romi Copil: îți tăia de la 6 luni cu suspendare și amânarea pedepsei cu doi ani la 3 luni cu suspendare și reîncadrare în sistem, iar dacă-ți luai avocata care trebuie, făceai la recurs și niște bani după ei (între timp mutându-te „undeva în Maramureș”… la prietenii tăi ucrainieni de exemplu).

Sau să nu-mi zici că doamna Aurelia Dobre, femeie serioasă, căsătorită, l-o luat la omor cu pulanul pe Micul Pană imediat ce-o intrat în birou adus de mascați… cum făcea ta-su cu criminalii… că l-o pus „pe rotisor” și i-o dat la tălpi ca să scrie despre Romi Copil, Mladin și Țica!

„Pe dracu – a umplut la foi cu un entuziasm de zici că-și dădea bacalaureatul și i-a picat subiectul favorit!” – mi-a povestit altcineva, blegindu-mi entuziasmul.
Mie mi-ar fi plăcut faza cu „rotisorul”! Și surselor cu care am discutat!

………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] (1 noiembrie, 2018) Dosarul de CONTRABANDĂ a lui Cosmin Pană a ajuns la DIICOT. Se încearcă „punerea batistei pe țambal”… dar nu ține!

Dosarul în care sunt cuprinse faptele de contrabandă cu țigări pe care agentul-șef adjunct Cosmin Pană le-a „dat de parbriz” acum o săptămână are un parcurs pe cât de interesant ne și așteptam să aibă.  Astfel, după ce a primit număr la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, unde polițistul și tovarășul său au dat declarații („care se bat cap-în-cap” – conform surselor noastre)… competența acestui parchet a fost delegată la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – B.T. Arad – și probabil că dosarul a fost preluat de procurorul George Călin Hosu (șeful DIICOT Arad, Miron Codrin, autorecuzându-se din motive întemeiate).

„Dacă e la DIICOT, înseamnă că-s mai mult de doi – deci vorbim despre o rețea!” – comentează o sursă „la mintea cocoșului” -, iar conform informațiilor noastre, polițistul Cosmin Pană s-a hotărât să scrie și el o parte din ce știe despre rețeaua concurentă, „care l-ar fi făcut”, și ale cărei rute, „pe Anglia”, le-a deranjat… de unde și tot tămbălăul.
S-a încercat – din răsputeri… cu intervenții chiar „la cel mai înalt nivel” mușamalizarea… punerea batistei pe țambalul acestei partituri… dar nu ține: e prea groasă și știe prea multă lume deja (noi, de exemplu, putem reface filmul flagrantului minut cu minut, din trei surse diferite – dar n-o s-o facem încă… tot din motive întemeiate).

Cert e că n-am văzut un impact pozitiv mai mare la o știre despre deconspirarea activității de corupție a unui polițist în ultimii ani… atâta entuziasm pe străzile Aradului și atâtea beri cinstite în contul DGA Timiș (acolo să se ducă laurii, deci, deși ei n-au trimis niciun comunicat de presă, încă) la „bucuria că l-or săltat pe Pană-Mic” – așa încât acest subiect merită urmărit îndeaproape.

………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (30 octombrie, 2018) DGIPI, într-un DREPT LA REPLICĂ vizând mașina cu care polițistul Cosmin Pană a săvârșit CONTRABANDA: „Autovehiculul respectiv nu aparține Direcției Generale de Protecție Internă.” În rest… rămâne cum am stabilit!

„Compartimentul Informare și relații publice” din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este instituția (singura!) care s-a autosesizat în legătură cu articolul publicat de noi despre „pana” făcută de agentul-șef adjunct de la Poliția Rutieră Arad, Cosmin Pană, Poliției… în sine.

DGIPI ne-a trimis următorul DREPT LA REPLICĂ prin care ne trage (cumva) de urechi pentru  fraza: „Un amănunt deloc lipsit de interes: mașina cu care a fost efectuată contrabanda era a Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) Arad.” și ne roagă frumos să nu mai facem d-astea.

Mărturisim (spășit… am și făcut 25 de flotări) că intenționat am scris fraza respectivă, tocmai în speranța că ne va scrie un drept la replică DGIPI însuși… măcar să discutăm și noi în scris cu cineva competent în acest subiect, despre care nimeni din Poliția Arad n-a scos un „pâs”! – ocazie cu care, iată, avem și numărul de telefon a unor persoane din Ministerul de Interne care știu cum să discute civilizat și curat despre o problemă isterică și murdară.

„Autovehiculul respectiv nu aparține DGPI” este esența a ceea ce ne comunică instituția MAI că am greșit… în rest, rămâne cum am stabilit.

***

ROMÂNIA
DIRECȚIA GENERALĂ DE PROTECŢIE INTERNĂ
DREPT LA REPLICĂ

Compartimentul Informare și relații publice din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este abilitat să vă comunice următoarele:

DGPI își exprimă dezacordul față de modul de informare a cetățenilor prin intermediul articolului de presă din ediția de vineri, 26 octombrie 2018, a publicației CRITIC ARAD, sub titlul ,,Polițistul Cosmin PANĂ de la RUTIERĂ a fost prins cu ȘASE BAXURI de țigări de contrabandă, dus la Parchet și… pus pe „silent”!” și consideră că, prin prezentarea situației ,,conform surselor”, fără a solicita un punct de vedere oficial DGPI, se aduce atingere principiilor deontologiei profesiei de jurnalist, subsumate dreptului cetățeanului de a fi corect informat.

În situația în care s-ar fi solicitat unității noastre exprimarea punctului de vedere oficial, cititorii ar fi putut fi corect informați, cu privire la faptul că autovehiculul respectiv nu aparține DGPI. 

În acest context, DGPI, solicitând dreptul la replică și, totodată, respingând ferm orice încercare de discreditare a instituției, exprimă convingerea că cercetările desfășurate în acest caz – pe care unitatea noastră le va sprijini potrivit competențelor, vor clarifica circumstanțele situației descrise în articolul de presă.

Ca urmare, și celelalte date oficiale, ce vor fi comunicate public de instituțiile abilitate, vor fi de natură a oferi cititorilor dumneavoastră, într-o manieră echidistantă, informații corecte. Vă asigurăm de întreaga deschidere pentru o corectă informare publică, conform competențelor și prevederilor legale.

Compartimentul Informare și relații publice

……………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (26 octombrie, 2018) [NEWS ALERT] Polițistul Cosmin PANĂ de la RUTIERĂ a fost prins cu ȘASE BAXURI de țigări de contrabandă, dus la Parchet și… pus pe „silent”!

Agentul-șef adjunct de la Poliția Rutieră Arad, Cosmin Pană, a fost reținut în noaptea de joi spre vineri în urma unui flagrant organizat de lucrătorii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timiș. În mașina sa au fost găsite 6 baxuri de țigări de contrabandă (Ashima și Marble).

Evenimentul s-a derulat pe D.N. 7, pe relația Nădlac – Pecica și, conform surselor noastre, s-a lăsat cu fugă de la locul faptei, parbrizul autoturismului-problemă spart, amenințări și înjurături… ca la ultimii golani. Polițistul a fost reținut, în cele din urmă, împreună cu un complice (tot ceva „Cosmin”, din Pecica) și dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad (instituția care are competență în cauză), iar procurorul desemnat (Aurelia Dobre) i-a luat o declarație… după care cazul a fost pus pe „silent” (probabil șefii instituțiilor implicate considerând cazul ori „prea pretențios”, ori „prea banal” ca să merite un comunicat de presă).

În declarația dată în fața procurorului, polițistul a scris că a „găsit țigările pe câmp” și „tocmai se ducea să le predea la Inspectorat”.

Un amănunt deloc lipsit de interes: mașina cu care a fost efectuată contrabanda era a Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) Arad.

Reprezentanții Parchetului au confirmat oficial sâmbătă că „în acest caz a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, polițistul fiind cercetat în stare de libertate.”

 

Radu Pandelea, 10 ianuarie 2019 9:00