N-CAZURI

[ACTUALIZARE 4] Date din GPS-ul câmpului tactic al traficanților de țigări, furate de pe un stick și interpretate pe înțelesul tuturor: „Polițistul Cosmin PANĂ există pentru că sistemul are nevoie de turnători”

 

Lumea traficanților de țigări la nivel MARE e, de fapt, una mică, proastă și urâtă, cu un trecut încețoșat și mort, un prezent imprevizibil și un viitor de căcat. În spatele oricărui țigan care vinde Vogue cu 10 lei și Jin Ling în piață la Fortuna stă un „ucrainean – promoția Cernobîl”, o gașcă de polițiști (de frontieră și de circulație) coordonată de un procuror, doi-trei-cinci „culegători de recoltă la pachet”, tot atâția dealeri, niște ciori și mult, foarte mult cash, care circulă pe sistem „circuit închis”. Când banii se varsă din acest circuit sau când nu sunt împărțiți cum TREBUIE, vărsătorul respectiv va fi dat afară din sistem cu picioarele-n cap și averea făcută scrum (fără metafore!), va pica la pușcărie sau va umbla năuc pe străzi în căutarea unor infracțiuni mai mari, ca să le dea altor procurori și polițiști în primire „ca să scapi cu suspendare, prostule!” – înconjurat de „gardă”, doar „pe camere” și scuipat de „băieți”.

La noi e „capitala de consum” a acestor șmecherii: în primul rând din punct de vedere geografic – pentru că Ucraina face țigări pe nașpa și e mai aproape de cât pare de Pecica și Nădlac, care sunt aproape de Arad. Apoi din punct de vedere administrativ – pentru că există polițiști de frontieră și de rutieră care, pur și simplu, nu pot… nu știu să facă altceva în afară de trafic de țigări (ai impresia că FIX DE ASTA au dat – sau au fost dați – la Școala de Subofițeri de la Câmpina ori la Academia „Alexandru Ioan Cuza” (după posibilități, nu după I.Q.): să învețe să facă trafic de țigări! Și, poate nu în ultimul rând, din punct de vedere social pentru că există de ăștia ca Pană. Cosmin Pană.

Cine-i „copilul teribil” al traficului de țigări, Cosmin Pană, Agent-șef  la Poliția Rutieră? – iaca răspuns:

Nu e vreo „mare sculă”: n-are LINIA lui, cum au „marii procurori” – dar are „GRUPA care trebuie”… o grupă mică spre „destul de mare” după cum urmează: un ucrainean care-l aprovizionează corect (relația lor fiind bazată pe cash dat la timp și… nu-i nevoie de mai mult cu oamenii ăia); un „împachetator” (nu-i dăm numele băiețașului, pentru că ăsta chiar n-a făcut nimănui nimic: „decât că împachetează cum trebuie chestii” și a luat, „forțat de împrejurări” – probabil de rackeții domnului din Ucraina – asupra lui faptele din „dosarul cu șase baxuri” din „breakingul” acestui articol… de la care a început tămbălăul); un șofer mai are și pe Socaciu. Subcomisar de poliție Socaciu Flavius – piesă-cheie dacă vrei să intri-n Nădlac. Plus pe ta-su: Doru Pană… comisar-pensionar și bagabont în retragere pe care chiar îl știe toată lumea (dacă nu ca „Autorul ficțiunii din Dosarul Trifa”, atunci sigur ca „fostul consilier al fostei mafii din fostul IPJ Arad”).
„Nu-i puțin să faci dintr-un leu un BMW-u`” – cum ar zice Roby Robotu (pe ăsta nu-l știți… n-aveți de unde) -, iar până la momentul la care banii și informațiile (care tot bani sunt, după cum știe orice turnător), treaba i-a mers și aproape nimeni nu-i avea baiul.

A călcat, însă, pe bec la Pecica… „l-a pus dracu să se încoarde la mafioții din Pecica”! Cum, din nou, cunoaște orice posesor de permis de conducere din Aradul ăsta – „cu ăia din Pecica nu te pui”. Pană s-a pus, Vârcuș (alt polițist cunoscut) a chemat DGA Timișoara (DGA Arad nu răspunde la telefoane date din Pecica – se știe și asta) să-i „facă dosar”… și făcut a rămas… iaca… de 7 luni.

Însă ceva s-a schimbat din noaptea de octombrie, când l-au prins ca pe ultimul poet bacovian cu șase baxuri în ploaie și l-au băgat pe „trip de răzbunare”, hater nativ fiind (ăștia cred că toți îs așa: unul pozitiv… mai zen, așa, n-am văzut!): PANĂ A DESCHIS CUTIA CU MAIMUȚE… și maimuță se făcu.

Sezonul prăduielilor fiind deschis, după „succesele Romi Copil și Sergiu Mârza”, SISTEMUL a decis: „Polițistul Cosmin PANĂ există pentru că sistemul are nevoie de turnători”

Cum povesteam în actualizarea precedentă, Pană-mic a început să toarne tot ce-i venea pe goarnă, nici măcar filtrat prin creierul de muscă ce-l posedă cât să mute țigări dintr-un loc în altul și să nu se cace-n curte: de Romi Copil știa și el… ca mulți alții, care au tăcut (asta-l face o „valoare” pentru sistem, dar îl descalifică de la categoria „simplă zdreanță” la „zdreanță de scuipat”)… în primele 15 minute, în timp ce încă plângea, le-a dat adresa. I-a ieșit și cu Sergiu Mârza – iar asta l-a propulsat în ierarhia prăduitorilor de la simplu turnător la turnător-șef – i-au dat și coroniță și l-au lăsat să facă, în continuare, trafic cu 6 baxuri pe noapte (cât să nu se supere domnul din Ucraina).
Când o să furăm următorul stick, o să luăm și pozele de pe el.

Alaltăieri nu i-a ieșit cu Mladin (asta ca să vezi că există și un Dumnezeu al turnătorilor, care impune niște limite)… deși a avut grijă ca TOATĂ LUMEA să fie pe Cocorilor joi, la ora 16 fix, când o să-i pună cătușele fostului său colaborator… această TOATĂ LUMEA aflând înaintea lui Cosmin Mladin că va fi „călcat de mascați”.

Fix-pix: s-a plimbat de unul singur, deghizat în el însuși ca parașuta la bal mascat, a făcut filme și poze și le-a trimis prietenilor de la Aradon. Oamenii ăia au scris… ce să facă și ei?… ce-au înțeles din situație. În timp ce mascații cu „noul procuror” percheziționau casa și mașina părinților săi d`ampulea și negăsind nici măcar un chiștoc de Jin Ling, Cosmin Mladin era la avocat cu altă treabă… aflând de pe facebook ce se întâmplă.
Asta s-ar putea să-l coste chiar în fața șefilor (care ne-au declarat, textual, că, „Polițistul Cosmin PANĂ există pentru că sistemul are nevoie de turnători”) săi o degradare urâtă: va ajunge un „turnător de minimă încredere” , îi vor lua coronița și-l vor lăsa singur, neprotejat, să bată străzile.
Tarantino ar da bani pentru scenariul ăsta… iar ce va urma s-ar putea să fie de-a dreptul APOTEOTIC: pentru că singurii oameni care i-au mai rămas de turnat lui Pană sunt Ucraineanul și ta-su… iar „sub străzi” deja se pariază pe asta.

***

Acestea fiind spuse, până așteptăm dezmințirea (sau ceva) a celor afirmate aici din partea SRI, PTA, DNA, IGPF, IPJ, DGIPI, Pană mare și Pană mic, alți băgăreți… înțelegeți.

……………………………………………………….

[ACTUALIZARE 3] (10 ianuarie, 2019) Un MANUAL DE PRĂDUIALĂ a scris polițistul Cosmin Pană ca să scape de „Dosarul cu țigările”. A dat TREI BOMBE SIGURE și „a umplut la foi cu un entuziasm de zici că-și dădea bacalaureatul și i-a picat subiectul favorit!”

Nu poți să primești informații despre „Țigările lui Pană” decât din două locuri din orașul ăsta – iar alea nu sunt, în niciun caz, Poliția și Parchetul! În Aradul ăsta așa-i: dacă un polițist a fost dus la Parchet pentru că a comis o infracțiune, singurele locuri în care n-ai ce căuta dacă vrei să obții o informație sunt Poliția și Parchetul. Maxim afli cum s-a desfășurat infracțiunea… dar e cineva în Aradul ăsta care să nu știe cum se desfășoară o infracțiune cu țigări?!
„Dosarul lui Pană Mic”… ce să-ți povestesc, vere: e o enigmă! O figură de stil poetico-juridică: azi îl vedem – și nu e! Portalul Instanțelor de Judecată nici măcar n-a auzit de Cosmin Pană… dacă ai tupeul să-l cauți de două ori, te banează! Se discută despre „țigările lui Pană Mic” ca și cum am vorbi despre un caz de spionaj la nivel interplanetar… îți vine să crezi că în pachetele alea de Ashima și Marble recoltate de pe câmpul dintre Pecica și Nădlac erau, de fapt, diamante roz de Singapore!

Vă zicem noi cum se desfășoară o anchetă cu țigări, dacă te numești Pană și o faci la „categoria grea” – dacă tot am ajuns la cele două locuri interzise

Agentul-șef Cosmin Pană a fost dus la procuror în dimineața zilei de 26 octombrie, 2018, după un flagrant făcut aproape „ca la carte” de băieții de la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Teritorial Timiș – „puși de concurența mea” – cum plânge el când e singur în baie.
În dimineața următoare, „după ce micul Pană a vomitat tot – de i-a umplut biroul doamnei de borâtură” – cum plastic s-a exprimat cineva care a asistat la fază -, „BREAKING NEWS”: „Romi Copil a fost găsit în această dimineață de polițiștii de la S.I.C. într-o locuință din Aradul Nou”.

Iar aceasta nu a fost decât una dintre cele (de care am aflat noi – dar probabil sunt mai multe) trei „prăduieli” – potențiale dosare. Celelalte două cică fac harta traficului de țigări din zona Fortuna (liste, ierarhii, garaje, mașini, dealeri, vânzători… cu adrese și numere de telefon, poze și tot tacâmul) și a familiei Țica (ne oprim la atât, acum).

Tre` să ai ceva de prăduitor nativ în tine să vomiți de 3 ori 16… adică să faci 48-ul cum ar veni! Adică chiar ajungea, conform aritmeticii judiciare memorate în bibilica oricărui găinar în serie ca ăsta micu, să-l dai pe Romi Copil: îți tăia de la 6 luni cu suspendare și amânarea pedepsei cu doi ani la 3 luni cu suspendare și reîncadrare în sistem, iar dacă-ți luai avocata care trebuie, făceai la recurs și niște bani după ei (între timp mutându-te „undeva în Maramureș”… la prietenii tăi ucrainieni de exemplu).

Sau să nu-mi zici că doamna Aurelia Dobre, femeie serioasă, căsătorită, l-o luat la omor cu pulanul pe Micul Pană imediat ce-o intrat în birou adus de mascați… cum făcea ta-su cu criminalii… că l-o pus „pe rotisor” și i-o dat la tălpi ca să scrie despre Romi Copil, Mladin și Țica!

„Pe dracu – a umplut la foi cu un entuziasm de zici că-și dădea bacalaureatul și i-a picat subiectul favorit!” – mi-a povestit altcineva, blegindu-mi entuziasmul.
Mie mi-ar fi plăcut faza cu „rotisorul”! Și surselor cu care am discutat!

………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] (1 noiembrie, 2018) Dosarul de CONTRABANDĂ a lui Cosmin Pană a ajuns la DIICOT. Se încearcă „punerea batistei pe țambal”… dar nu ține!

Dosarul în care sunt cuprinse faptele de contrabandă cu țigări pe care agentul-șef adjunct Cosmin Pană le-a „dat de parbriz” acum o săptămână are un parcurs pe cât de interesant ne și așteptam să aibă.  Astfel, după ce a primit număr la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, unde polițistul și tovarășul său au dat declarații („care se bat cap-în-cap” – conform surselor noastre)… competența acestui parchet a fost delegată la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – B.T. Arad – și probabil că dosarul a fost preluat de procurorul George Călin Hosu (șeful DIICOT Arad, Miron Codrin, autorecuzându-se din motive întemeiate).

„Dacă e la DIICOT, înseamnă că-s mai mult de doi – deci vorbim despre o rețea!” – comentează o sursă „la mintea cocoșului” -, iar conform informațiilor noastre, polițistul Cosmin Pană s-a hotărât să scrie și el o parte din ce știe despre rețeaua concurentă, „care l-ar fi făcut”, și ale cărei rute, „pe Anglia”, le-a deranjat… de unde și tot tămbălăul.
S-a încercat – din răsputeri… cu intervenții chiar „la cel mai înalt nivel” mușamalizarea… punerea batistei pe țambalul acestei partituri… dar nu ține: e prea groasă și știe prea multă lume deja (noi, de exemplu, putem reface filmul flagrantului minut cu minut, din trei surse diferite – dar n-o s-o facem încă… tot din motive întemeiate).

Cert e că n-am văzut un impact pozitiv mai mare la o știre despre deconspirarea activității de corupție a unui polițist în ultimii ani… atâta entuziasm pe străzile Aradului și atâtea beri cinstite în contul DGA Timiș (acolo să se ducă laurii, deci, deși ei n-au trimis niciun comunicat de presă, încă) la „bucuria că l-or săltat pe Pană-Mic” – așa încât acest subiect merită urmărit îndeaproape.

………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (30 octombrie, 2018) DGIPI, într-un DREPT LA REPLICĂ vizând mașina cu care polițistul Cosmin Pană a săvârșit CONTRABANDA: „Autovehiculul respectiv nu aparține Direcției Generale de Protecție Internă.” În rest… rămâne cum am stabilit!

„Compartimentul Informare și relații publice” din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este instituția (singura!) care s-a autosesizat în legătură cu articolul publicat de noi despre „pana” făcută de agentul-șef adjunct de la Poliția Rutieră Arad, Cosmin Pană, Poliției… în sine.

DGIPI ne-a trimis următorul DREPT LA REPLICĂ prin care ne trage (cumva) de urechi pentru  fraza: „Un amănunt deloc lipsit de interes: mașina cu care a fost efectuată contrabanda era a Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) Arad.” și ne roagă frumos să nu mai facem d-astea.

Mărturisim (spășit… am și făcut 25 de flotări) că intenționat am scris fraza respectivă, tocmai în speranța că ne va scrie un drept la replică DGIPI însuși… măcar să discutăm și noi în scris cu cineva competent în acest subiect, despre care nimeni din Poliția Arad n-a scos un „pâs”! – ocazie cu care, iată, avem și numărul de telefon a unor persoane din Ministerul de Interne care știu cum să discute civilizat și curat despre o problemă isterică și murdară.

„Autovehiculul respectiv nu aparține DGPI” este esența a ceea ce ne comunică instituția MAI că am greșit… în rest, rămâne cum am stabilit.

***

ROMÂNIA
DIRECȚIA GENERALĂ DE PROTECŢIE INTERNĂ
DREPT LA REPLICĂ

Compartimentul Informare și relații publice din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este abilitat să vă comunice următoarele:

DGPI își exprimă dezacordul față de modul de informare a cetățenilor prin intermediul articolului de presă din ediția de vineri, 26 octombrie 2018, a publicației CRITIC ARAD, sub titlul ,,Polițistul Cosmin PANĂ de la RUTIERĂ a fost prins cu ȘASE BAXURI de țigări de contrabandă, dus la Parchet și… pus pe „silent”!” și consideră că, prin prezentarea situației ,,conform surselor”, fără a solicita un punct de vedere oficial DGPI, se aduce atingere principiilor deontologiei profesiei de jurnalist, subsumate dreptului cetățeanului de a fi corect informat.

În situația în care s-ar fi solicitat unității noastre exprimarea punctului de vedere oficial, cititorii ar fi putut fi corect informați, cu privire la faptul că autovehiculul respectiv nu aparține DGPI. 

În acest context, DGPI, solicitând dreptul la replică și, totodată, respingând ferm orice încercare de discreditare a instituției, exprimă convingerea că cercetările desfășurate în acest caz – pe care unitatea noastră le va sprijini potrivit competențelor, vor clarifica circumstanțele situației descrise în articolul de presă.

Ca urmare, și celelalte date oficiale, ce vor fi comunicate public de instituțiile abilitate, vor fi de natură a oferi cititorilor dumneavoastră, într-o manieră echidistantă, informații corecte. Vă asigurăm de întreaga deschidere pentru o corectă informare publică, conform competențelor și prevederilor legale.

Compartimentul Informare și relații publice

……………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (26 octombrie, 2018) [NEWS ALERT] Polițistul Cosmin PANĂ de la RUTIERĂ a fost prins cu ȘASE BAXURI de țigări de contrabandă, dus la Parchet și… pus pe „silent”!

Agentul-șef adjunct de la Poliția Rutieră Arad, Cosmin Pană, a fost reținut în noaptea de joi spre vineri în urma unui flagrant organizat de lucrătorii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timiș. În mașina sa au fost găsite 6 baxuri de țigări de contrabandă (Ashima și Marble).

Evenimentul s-a derulat pe D.N. 7, pe relația Nădlac – Pecica și, conform surselor noastre, s-a lăsat cu fugă de la locul faptei, parbrizul autoturismului-problemă spart, amenințări și înjurături… ca la ultimii golani. Polițistul a fost reținut, în cele din urmă, împreună cu un complice (tot ceva „Cosmin”, din Pecica) și dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad (instituția care are competență în cauză), iar procurorul desemnat (Aurelia Dobre) i-a luat o declarație… după care cazul a fost pus pe „silent” (probabil șefii instituțiilor implicate considerând cazul ori „prea pretențios”, ori „prea banal” ca să merite un comunicat de presă).

În declarația dată în fața procurorului, polițistul a scris că a „găsit țigările pe câmp” și „tocmai se ducea să le predea la Inspectorat”.

Un amănunt deloc lipsit de interes: mașina cu care a fost efectuată contrabanda era a Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) Arad.

Reprezentanții Parchetului au confirmat oficial sâmbătă că „în acest caz a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, polițistul fiind cercetat în stare de libertate.”

 

Radu Pandelea, 18 mai 2019 1:00

descinderi.png