[ACTUALIZARE 4] EVALUARE NAȚIONALĂ: Ministerul Educației a publicat rezultatele. Rata de promovare la nivelul județului Arad este de 72,38%

imagine 2021 06 29 112859
Distribuie:
[ACTUALIZARE 4] Ministerul Educației a publicat rezultatele Examenului de Evaluare Națională a absolvenților clasei a VIII-a.

În județul Arad au fost înscriși la examen 2.654 de absolvenți de clasa a VIII-a și doar 2.361 au fost prezenți la toate probele. 293 au absentat de la cel puțin o probă. Rata de promovare a examenului se calculează oficial din numărul total al absolvenților prezenți la toate probele. Astfel, 1.709 candidați au avut medii mai mari sau egale cu 5, rata de promovare la nivelul județului Arad fiind de 72,38%.

Un singur elev din județ a reușit să obțină notele maxime la ambele probe ale Evaluării Naționale. Este vorba despre un absolvent al Școlii Gimnaziale „Regina Maria” din municipiu, care a obținut media 10.

Între primele zece medii pe județ se află foști elevi ai școlii gimnaziale „Sfânta Ana” Sântana, ai școlii gimnaziale „Aurel Vlaicu” Arad, ai colegului național „Moise Nicoară” Arad (4 din primele 10 medii), ai colegiului național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” Arad și ai școlii gimnaziale „Gheorghe Popovici” Apateu.

Cea mai mică medie a obținut-o un absolvent al Școlii Gimnaziale Vladimirescu. Acesta a avut nota 1 la Limba și literatura română și 1,5 la Matematică, având media la evaluarea națională de 1,25.

Peste 650 de elevi au obținut medii între 1,25 și 4,97.

Acestea sunt rezultatele inițiale, contestațiile putând fi depuse pe data de 29 iunie, în intervalul orar 16-19, şi 30 iunie, în intervalul orar 8-12.

Rezultatele finale vor fi publicate duminică, 4 iulie.

Rezultatele complete pot fi consultate pe site-ul evaluare.edu.ro – http://evaluare.edu.ro/Evaluare/RapoarteJ.aspx?jud=3


[ACTUALIZARE 3] (24 iunie): Evaluare Națională: proba la Matematică

Subiectele și baremul de corectare la proba de Matematică la Evaluarea Națională 2021

SUBIECTE:

m1

m3

m4

m5

m6

m7

m8

m9

m10


BAREMUL DE CORECTARE:

bm1

bm2


Evaluarea Națională continuă astăzi, 24 iunie, cu proba scrisă la matematică.

La fel ca la proba de Limba și Literatura Română, și subiectele la Matematică de la Evaluarea Națională 2021 vor conține, în premieră, cerințe concepute după modelul testelor PISA.

Timpul de redactare a subiectelor la Matematică de la Evaluare Națională 2021 este de 120 de minute calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Același timp a fost acordat și pentru celelalte probe.

Subiectele la Matematică de la Evaluare Națională vor fi publicate pe edu.ro începând cu ora 15.00.


Regulile din timpului probei la Matematică, la Evaluare Națională 2021

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Ministerul Educaţiei afirmă că probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.

Totodată, candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.


[ACTUALIZARE 2] Barem de evaluare și de notare la proba de Limba și Literatura Română la Evaluarea Națională

barem1

barem2


[ACTUALIZARE 1] Subiectele primite la proba de Limba și Literatura Română la Evaluarea Naţională 2021

La primul subiect elevii au primit un fragment din „Pantera Neagră” de Sorin Titel. Al doilea text este un fragment din „Falsa generozitate” de Stela Giurgeanu. Elevii trebuiau să prezinte într-un text de 30 de cuvinte o legătură care se poate stabili la nivelul conţinutului între cele două texte.

De asemenea, elevii au primit şi o compunere – motivare în care să argumenteze dacă ar trebui să-şi urmeze visul în orice condiţii.

O altă cerinţă se referea la fragmentul din „Pantera Neagră” de Sorin Titel, elevii trebuind să-l asocieze cu alt text studiat la clasă.

La primul subiect punctajul maxim este de 70 de puncte.

La al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să scrie un text narativ de minimum 150 de cuvinte în care să prezinte o situaţie neprevăzută din timpul unui joc cu colegii în curtea şcolii, în care să insereze o secvenţă descriptivă şi una dialogată. La acest subiect punctajul maxim este de 20 de puncte.

pg2

pg3

pg4

pg5

pg6

pg7

pg8


[TITLUL INIȚIAL] (22 iunie): EVALUAREA NAȚIONALĂ a început astăzi cu proba scrisă la LIMBA și LITERATURA ROMÂNĂ

Evaluarea Națională 2021 începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română și marchează o dublă premieră în învățământul din România: elevii care susțin examenul sunt prima generație care a făcut clasa pregătitoare, iar testul are subiecte formulate după modelul testelor PISA. Joi, 24 iunie, Evaluarea Națională continuă cu proba la matematică, iar în 25 iunie este programată proba scrisă la limba maternă (acolo unde este cazul).

Examenul se va desfășura, la nivel național,  în 3.850 de centre de examen și vor fi 94 de centre de corectare.

La nivelul județului Arad, elevii vor susţine probele scrise în 87 centre de examen la care vor participa 2654 elevi, absolvenți de clasa a VIII-a.

De asemenea, anul acesta, în județul Arad sunt organizate 4 Centre Zonale de Evaluare a lucrărilor, unde se vor corecta lucrările provenite din alt județ. 

Peste 130.000 de elevi, mai exact 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul București, sunt înscriși pentru susținerea examenului de Evaluare Națională, conform situației centralizate de către Ministerul Educației.

Este o generație totalizând aproape 150.000 de elevi, mai mică decât cele precedente, pentru că este prima generație de la care s-au făcut modificări în sistemul de învățământ și s-a introdus clasa pregătitoare.

Raportat la numărul total al generației, rezultă că aproape 16.500 de elevi nu s-au înscris pentru a da Evaluarea Națională. În cea mai mare parte, este vorba despre elevi corijenți, care nu și-au putut încheia situația școlară.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus luni seara la Digi24 că are „emoții și se teme că vor mai lipsi și dintre elevii care s-au înscris deja la Evaluarea Națională”. Ministrul educației dă vina pentru această situație pe școala online.


Noutățile celui de-al doilea examen organizat în pandemie

Este al doilea an când examenul de capacitate este organizat în pandemie și vine după ce în cea mai mare parte a anului școlar 2020-2021, elevii au învățat online. De altfel, structura anului școlar a fost ușor modificată odată cu vacanța de Paști, tocmai pentru a le da posibilitatea elevilor din clasele terminale să facă ore remediale și să recupereze din materie.

Tot din cauza pandemiei și a școlii online, ca și anul trecut, programa pentru examene a fost simplificată.

Totodată, structura subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2021 s-a schimbat, elevii, în premieră, trebuie să rezolve cerințe concepute după modelul testelor PISA. Au avut o primă ocazie să vadă despre ce este vorba cu ocazia simulării Evaluării Naționale, care a avut loc la sfârșitul lunii martie.

În plus, elevii au avut posibilitatea de a se pregăti rezolvând testele de antrenament, adică niște modele de subiecte care să-i ajute să se orienteze pentru probele scrise propriu-zise. Ele au fost structurate exact după modelul acestora, cu aceeași bibliografie și cu baremul de notare aferent.


Ce reguli sanitare trebuie respectate la intrarea în centrul de examen

-toate persoanele vor purta mască în incinta centrului de examen;

-nu se măsoară temperatura;

-accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;

– în sala de examen se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi;

-se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;

-parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;

-la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;

-intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

-fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.

-colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.

-este interzis schimbul de obiecte personale.

-centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.


Când începe examenul

Accesul candidaților în centrele de examen se face în intervalul orar 8:00 – 8:30.

Depozitarea bagajelor se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.

Înainte de începerea probei de Limba şi literatura română, candidaţii vor primi, cu semnătură, codul unic de identificare, pe care îl vor folosi pentru a afla, după afişare, rezultatele obţinute.

Probele, care sunt monitorizate audio-videoîncep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.

În intervalul 9:00 – 9:15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, ulterior începând derularea timpului propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor (120 minute/180 de minute pentru cazurile speciale).

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.


Cum se corectează un răspuns greșit pe foaia de examen la proba de limba și literatura română

La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură însumând 10 pagini,  putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.


Pentru proba de Limba și literatura română de marți, 22 iunie 2021:

– un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect;

– un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect;

– sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră;

– în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.


Când se afișează rezultatele

Joi, 24 iunie, Evaluarea Națională continuă cu proba la matematică, iar în 25 iunie este programată proba scrisă la limba maternă (acolo unde este cazul).

Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2021 vor fi afişate în data de 29 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în data de 30 iunie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în data de 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.


Contestațiile la Evaluarea Națională

Contestațiile la Evaluarea Națională 2021 pot fi depuse în zilele de marți, 29 iunie (între orele 16.00 – 19.00) și miercuri, 30 iunie (între orele 8.00 și 12.00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora.

Nota obținută după contestație este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată la evaluarea inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Rezultatele finale vor fi cunoscute sâmbătă, 4 iulie.


Cum se face media pentru admiterea la liceu

Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.


Pentru a intra la liceu, media de admitere trebuie să fie cel puțin 5.00.

Absolvenţii învăţământului gimnazial care au fost în izolare/carantină sau care din alte motive, justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot susţine probele examenului în etapa specială. Dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie). Primele rezultate ale etapei speciale sunt așteptate în 9 iulie, iar după contestații, rezultatele definitive sunt programate în 12 iulie.

Repartizarea elevilor la liceu se face computerizat, pe baza mediei de admitere, dar și a opțiunilor personale.

Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a pe locurile de la liceu are loc în 24 iulie. 


Sursa: Edu.ro

FOTO: Edupedu.ro


Categorie: Educație
Etichete: elevi, evaluare nationala 2021, evaluare PISA, examen, invatamant, limba si literatura romana, matematica, probe examen, școli
Distribuie:
Articolul anterior
Turneul național „O harpă de poveste – open air“, la Arad
Articolul următor
UTA 2014, învingătoare la Kids Stars Cup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

petrolul uta large

ERA LOC DE MAI MULT… Petrolul – UTA: 1-1

PETROLUL – UTA: 1-1 (1-0) Au marcat: Grozav (11) – Micovschi (82) 22.04.2024, ora: 19,00, stadion: „Ilie Oană”, temperatura: 12°C, spectatori: 5120. Petrolul (antrenor Laszlo Balint): Zima – Hanca, Papp,…