miercuri, martie 29, 2023

[ACTUALIZARE 7] Sebastian Ghiță este pe lista „MOST WANTED FUGITIVES” – în compania celor mai periculoși infractori din Europa

 

[ACTUALIZARE 7]

Sebastian Ghiță figurează cu nume, prenume, semnalmente și imagine alături de cei mai căutați infractori periculoși din Europa – n.b.: la prima vedere fiind singurul inculpat arestat (în lipsă) pentru infracțiuni de corupție de pe lista scurtă a  EUROPOL.

În prezentarea pe scurt a faptelor pe care le-ar fi comis – corupție și spălare a produselor infracțiunii – DNA scrie:

„In perioada iunie 2013-primavara anului 2014, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, a acordat sprijin procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale, in legatura cu indeplinirea de catre acesta din urma a unor acte contrare atributiilor de serviciu, respectiv furnizarea unor informatii nedestinate publicitatii dintr-un dosar penal, fapt care s-a si realizat in perioada mentionata. La data de 28.03.2011, pentru a ascunde provenienta sumei de 610.202 lei, obtinuta ca urmare a infractiunii de santaj, persoana urmarita a incheiat, prin intermediul cumnatului sau, un contract de prestari servicii pentru a atesta relatii comerciale intre doua societati comerciale, relatii care, in realitate, nu au existat niciodata.”

De remarcat (și) că nu se oferă recompensă pentru denunțarea lui – dar inclusiv mesajele anonime sunt acceptate din partea denunțătorilor cinstiți… cu simț civic…:)

………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 6] (17 ianuarie, 2017) Președintele Klaus Iohannis a aprobat trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea

Eduard Hellvig i-a cerut lui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a lui Florian Coldea, după ce generalul a fost „albit” de comisia internă a SRI, a fost repus în funcție, dar a demisionat pe motive de „demnitate și onoare militară”. Șeful statului a aprobat, în această seară, actul.

[COMUNICAT SRI]

În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern.

……………………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 5] (17 ianuarie, 2017) Episodul 8 din „Serial-killerul” GHIȚĂ: „Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt agenţi ai unui serviciu secret străin, care aparţine unui stat partener al României”

Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt agenţi ai unui serviciu secret străin, care aparţine unui stat partener al României”, susţine Sebastian Ghiţă în a opta înregistrare. Ghiţă îl acuză pe Coldea că a prezentat facturi false la SRI în legătură de vacanţele pe care le-au petrecut împreună.

„Puterea lui Coldea asupra colegilor şi asupra celorlalte instituţii vine din relaţiile de exclusivitate pe care le are cu Kovesi. Amândoi sunt, de fapt, ofiţeri ai unui serviciu secret străin. Serviciu secret al unei ţări partenere României, dar totuşi un serviciu secret. E motivul pentru care Coldea obliga SRI să o ajute pe Kovesi cu plagiatul, cu CNATDCU, cu comisiile, cu orice pentru ca Kovesi să rămână în funcţie. Este foarte simplu să se verifice şi petrecerea de la Sinaia. A fost la Vila SRI din Sinaia. Au văzut şi sunt martori şoferii, ospătarii, lăutarii şi în episoadele viitoare veţi vedea şi filmuleţul”, a declarat Sebastian Ghiţă în a opta înregistrare făcută publică de România TV.

Fostul parlamentar susţine că Florian Coldea a fost chemat şi în trecut în faţa unei comisii interne a SRI, iar pentru a putea prezenta dovezi legate de vacanţele în care au fost împreună i-ar fi cerut lui Sebastin Ghiţă facturi, care de fapt nu erau reale, deoarece excursiile erau plătite de Ghiţă.

„Acum doi ani, după ce Udrea l-a acuzat public de diferite întâmplări auzite în biroul domnulu Băsescu, Coldea a fost chemat în comisia internă a SRI. M-a rugat să-l ajut să îi dau documente despre vacanţele petrecute cu mine. A mai fost audiat Coldea. L-am ajutat cu bani pentru vacanţe, nu am văzut ca pe ceva rău în asta, documentele erau la mine. L-am rugat pe un prieten de-al meu pentru documentele necesare lui Coldea, să mă ajute cu facturi şi chitanţe de la agenţia de turism. Coldea s-a dus la comisie şi merge şi acum cu acele documente. Vestea proastă e că nu am putut să îi fac rost de documente de acum doi sau patru ani şi, din păcate, e uşor de dovedit din verificarea în contabilitate a firmelor, că documentele pe care le prezintă Coldea sunt false pentru că numerele de facturi nu au fost înregistrate la ministerul de Finanţe. I-am spus că nu se mai pot face toate cu doi, patru sau şase ani în urmă, a spus că se descurcă. Din păcate nu îi vor fi utile şi mai bine spune adevărul şi încearcă să ajute la aflarea lucrurilor”, a mai spus Ghiţă.

Acesta a dat exemplu excursia din 2014 din Disneyland, din care a făcut publică, într-o înregistrare anterioară, şi o fotografie cu soţia sa şi soţia lui Florian Coldea. „Nu am făcut documentele atunci şi se vede clar cum banii au ajuns la o agenţie de turism care reprezintă Lufthansa, printr-o agenţie a prietenului meu din Ploieşti, A&S World Travel, iar banii pentru Disneyland au venit de la Asesoft. Acestea sunt facturile înregistrate, iar cele pe care Coldea le-a prezentat SRI erau menite să-l ajute la comisia de control”.

Ghiţă a vorbit, în cea de-a opta înregistrare şi despre doctoratul Laurei Codruţa Kovesi. „În cazul plagiatului doamnei Kovesi, Parchetul General a spus că nu a putut verifica zborul de la Cluj, cu avion privat, pentru că nu au găsit firma. Pentru că firma e în insolvenţă, iar Parchetul nu a reuşit să recupereze nişte documente. Eu cred că a minţit. Iată factura din 27 iulie 2012, cea care dovedeşte că împreună cu Mihnea Costoiu am fost la Cluj, pentru a o acoperi pe Kovesi. Aţi văzut toţi cu comisia aceea a ministerului a păcălit legea, a minţit şi a încercat să demonstreze ceva ce ne este clar tuturor. A încercat să demonstreze că Kovesi a plagiat doar puţin şi în în părţile esenţiale, dar în realitate ei au verificat doar 100 de pagini din 400 şi nu au folosit un software deloc”.

Sebastian Ghiţă spune că în episoadele următoare va prezenta „înregistrările reale, faţă de cele falsificate din Dosarul Realitatea”.

Sursa: Mediafax – VEZI VIDEO 

…………………………………………………………

Scandalul suspendării lui Florian Coldea de la conducerea operativă a Serviciului Român de Informații, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță, scoate la lumină informații și legături controversate

Șeful operativ al SRI ar fi ajuns în serviciul intern de securitate ca urmare a legăturilor pe care le-a avut cu întemeietorul Brigăzii Antiteroriste din SRI, generalul Dan Gheorghe, unul dintre oponenții lui Virgil Măgureanu. După perindarea pe la vârful mai multor structuri de forță ale statului, Dan Gheorghe a intrat în afaceri private și a condus, ani de zile, firmele lui Nicolae Dumitru, zis „Niro”. O altă firmă la care a deţinut părți sociale Dan Gheorghe a dotat, în mai multe rânduri, Direcția Națională Anticorupție, principalul beneficiar al informaţiilor SRI din ultimii ani, cu aparatură de interceptare și filaj. Fiul lui Dan Gheorghe este un avocat din Baroul București. Apropiat, de asemenea, de DNA.

Florian Coldea a fost propulsat în cadrul SRI ca urmare a legăturilor sale extrem de apropiate, printre alții, cu fondatorul Brigăzii Antiteroriste din cadrul aceleiaşi instituţii, generalul Dan Gheorghe. Acesta din urmă ar fi, spun unele surse, rudă din partea mamei cu generalul Coldea. Dan Gheorghe s-a născut în data de 3 noiembrie 1948, în comuna Sintea, județul Arad, localitate învecinată cu comuna Târnova, același județ, locul de naștere al lui Coldea și, totodată, locul unde domiciliază părinții primului adjunct suspendat al directorului SRI.

CITEȘTE AICI O ANCHETĂ DESPRE ASCENSIUNEA ȘI DECĂDEREA LUI FLORIAN COLDEA

Notă: Ghiţă a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI. Ulterior, pentru nerespectarea condiţiilor controlului judiciar, pe numele fostului parlamentar a fost emis mandat de arestare în lipsă.

…………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 4] (12 ianuarie, 2017) Generalul Coldea a fost suspendat din funcție! [COMUNICAT SRI]

Serviciul Român de Informaţii reacţionează oficial la seria de acuzaţii şi înregistrări lansate de Sebastian Ghiţă în ultima perioadă. Generalul Florian Coldea va fi suspendat din funcţia de prim-adjunct până la lămurirea aspectelor privind eventuale încălcări ale legii şi deontologiei profesionale.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.

Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp. Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi ulterior adoptă măsurile adecvate.

Instituţia noastră apreciază ca deosebit de important principiul legalităţii, care guvernează întreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garanţie a respectării drepturilor omului şi a reputaţiei cadrelor instituţiei. Ne reafirmăm determinarea de a menţine standardele de profesionalism pe care sunt construite alianţele din care SRI face parte alături de servicii partenere din state cu tradiţie şi democraţii consolidate.

Reiterăm faptul că Serviciul Român de Informaţii îşi îndeplineşte misiunile cu bună credinţă, în interesul securităţii naţionale şi a cetăţenilor români”, precizează SRI.

……………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 3] A fost „Noaptea generalilor Coldea”, după ce Sebastian Ghiță și-a plimbat telespectatorii prin Seychelles, Toscana şi la Disneyland

Sebastian Ghiţă susţine, într-o nouă înregistrare difuzată de postul România TV, că a mers în mai multe vacanţe în străninătate cu Florian Coldea, publicând o fotografie în care ar apărea soţiile celor doi. Fostul deputat susţine că preşedintele Iohannis este „prizonierul” lui Coldea şi Kovesi. Jurnalistul Dan Andronic, invocat de Sebastian Ghiţă în ultima înregistrare în care susţine că a mers în mai multe vacanţe în străinătate cu Florian Coldea, a confirmat că s-a întâlnit cu prim-adjunctul SRI în aeroportul din Istanbul, susţinând că nu îşi aminteşte de Sebastian Ghiţă.

„Mi-am amintit de întâlnirea cu generalul Coldea din Istanbul. Nu mai ţineam minte perioada, ştiu că era după alegerile din 2008. Era o cursă Tarom. Confirm că am discutat pe aeroportul in Istanbul cu generalul Coldea. Nu îmi mai amintesc de Sebastian Ghiţă, nu îl cunoşteam în acea perioadă. În rest, povestea cu schimbatul biletelor de avion nu o ştiu”, a declarat Dan Andronic la România TV.

Precizările au fost făcute după ce Sebastian Ghiţă a declarat, într-o nouă înregistrarea difuzată de România TV miercuri seara, că a mers în mai multe vacanţe cu prim-adjunctul SRI, la un moment dat întâlnindu-se cu Dan Andronic în aeroportul din Istanbul.

Sebastian Ghiţă, amintiri din vacanţele cu familia Coldea, în Seychelles, Toscana şi la Disneyland (VIDEO)

În înregistratea difuzată miercuri, Sebastian Ghiţă susţine că a mers în mai multe vacanţe în străinatate cu Florian Coldea şi familia acestuia, publicând o fotografie care ar fi fost realizată la Disneyland, în care apar mai multe persoane printre care şi două femei, despre care deputatul susţine că sunt soţia lui şi soţia lui Florian Coldea. Soţia lui Florian Coldea, Dorina Coldea, lucrează în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

„La începutul anului 2010, la începutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Eram înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă pe o insulă exotică. Am stat împreună, şi se poate verifica uşor, la Hilton Seychelles Nord Resort. Dintr-o întâmplare, am găsit acasă plicul cu facturile de la acel hotel. Am stat zece zile şi îmi aduc aminte că-l rugam să-l ajute pe Victor Ponta să câştige preşedinţia PSD iar Florian Coldea îmi zicea că Traian Băsescu nu îl vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine dar numai să nu ajungă Ponta la PSD. Dan Andronic de la Evenimentul Zilei poate să vă confime că ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcarea în avion şi cu mine şi cu Florian Coldea. Coldea s-a speriat atunci de Andronic şi, deşi avea bilet la business, s-a mutat la economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în exercusie. Nu a fost singura vacanţă petrecută cu Florian Coldea. În octombrie 2012 am fost împreună cu Vasile Dâncu şi cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana, în Italia, unde am stat la o vilă numită Locanda Dell’Amorosa. Iată şi un document de la acea vilă cu numele noastre tipărite pe document. (…) Vă mai dau doar un exemplu de astfel de vacanţă şi o poză cu familiile la Disneyland, la Paris, în poză apare doamna general Dorina Coldea, soţia domnului Coldea”, a declarat Sebastian Ghiţă în înregistrarea difuzată miercuri.

Sebastian Ghiţă susţine că preşedintele Klaus Iohannis este prizonierul Laurei Codruţa Kovesi şi al lui Florian Coldea, temându-se de dosarele care ar putea fi deschise pe numele lui Carmen Iohannis.

Sebastian Ghiţă a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor citate, poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi că un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după ce a încălcat măsura controlului judiciar.

Mai jos puteţi citi transcriptul înregistrării

„Poate vă întrebaţi de ce am făcut toate aceste dezvăluiri şi de ce am avut curajul să spun ceea ce cred eu că s-a stricat în România în ultimii ani şi cine sunt cei care în opinia mea sunt vinovaţi. Am făcut-o pentru că deja lucrurile avansează galopant spre un fel de teroare căreia nimeni nu-i va mai putea rezista. În ultima apariţie v-am prezentat mai multe date despre relaţiile cu Florian Coldea şi doamna Kovesi. Am să mă concentrez astăzi pe legătura cu Florian Coldea.
La începutul lui 2010, în luna februarie, la începutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles. Doar noi. Eran înainte de Congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă pe o insulă exotică. Am stat împreună, se poate verifica uşor la Hilton Seychelles Nord Resort.  Dintr-o întâmplare am găsit acasă plicul cu facuturile de la acel hotel. Am stat 10 zile şi îmi aduc aminte că îl rugam să-l ajute pe Victor Ponta să câştige preşedinţia PSD. Iar Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine dar numai să nu ajungă Ponta la PSD. Ştia preşedintele Băsescu ce ştia. Dan Andronic de la Evenimentul Zilei poate să vă confirme că ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcarea în avion şi cu mine şi cu Florian Coldea. Coldea s-a speriat atunci de Andronic şi deşi avea bilet la business s-a mutat la economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în exercusie. Nu a fost singura vacanţă petrecută cu Florian Coldea. În octombrie 2012 am fost împreună cu Vasile Dâncu şi cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana, în Italia, unde a stat la o vilă numită Locanda Dell’Amorosa. Iată şi un document de la acea vilă cu numele noastre tipărite pe document. Fac toate aceste lucruri pentru că îmi credibilizează spusele şi în felul acesta vă puteţi da seama că tot ceea ce v-am prezentat este adevărat, este real şi este susţinut cu documente. Vă mai dau doar un exemplu de astfel de vacanţă şi o poză cu familiile la Disney Land, la Paris, în poză apare doamna general Dorina Coldea, soţia domnului Coldea. Am vrut să vă dovedesc că tot ce am spus în această perioadă şi în campania electorală este sută la sută adevărat. La început am crezut în ei şi am crezut că vor să facă bine României şi că vor să-i ajute pe oameni şi că vor ca firmele româneşti să prospere, vor să se atragă fonduri europene, vor să construim autostrăzi, vor să muncim mai bine şi să prosperăm mai bine în ţara noastră.
Am făcut şi eu tot ce am putut să-i ajut şi să fiu lângă aceşti oameni. I-am spus totuşi, la un moment dat, acum vreo trei ani, dacă nu mă înşel, domnului Coldea, că au trecut mulţi ani de când conduce Românai şi că nu mai văd lucrurile la fel de bine cum le vedeam la început. I-am spus că este distrus capitalul românesc sistematic, că gradul de sărăcie a crescut, că spitalele şi şcolile sunt într-un stadiul de degradare mult mai grav decât credem noi, că nu avem nici autostradă de la Piteşti la Sibiu, şi nici de la Comarnic la Braşov. Că am reuşit în anii ăştia să gonim din ţară trei milioane de români şi că am predat economia multinaţionalelor. I-am spus atunci că oamenii românii încet, încet o să-i considere şi o să-i numească vinovaţi pentru dezastrul din ultimii 10 ani pe Coldea şi pe Kovesi. Rezultatul celor 10 ani de frică şi teroare a fost aducerea lui Iohannis la putere, împreună cu tehnocraţii lui Cioloş veniţi de la Burxelles. Iohannis este prizonierul lui Coldea şi lui Kovesi, am prezentat aceste lucruri în Parlamentul României. Îi e frică de ce dosare îi pot face doamnei Carmen Iohannis acum şi îi mai e frică preşedintelui Iohannis de ce i se va întâmpla după această perioadă de preşedinţie. Ameninţarea cu dosare penale planează chiar şi asupra Preşedinţiei României. De 10 ani Florian Coldea şi Codruţa Kovesi conduc, fie Parchetul General şi DNA-ul, în cazul doamnei Kovesi, fie SRI-ul în cazul domnului Coldea. Se sprijină reciproc şi anihilează orice ameninţare la adresa lor. Astăzi, zilele acestea sfidează votul românilor.
Acest lucru este imposibil de acceptat într-o democraţie. Să se implice în jocul politic, să ameninţe preşedintele unui partid, să blocheze numirea preşedintelui unui partid care a câştigat alegerile în funcţai de prim-ministru, să exercite un terorism mediadic prin intermediul acoperiţilor, să tolereze influenţa ONG-urilor lui Soros în România şi în politica românească, chestiunile acestea nu sunt de acceptat. Românii au voatat şi vreau să le spun ceva, foştii mei prieteni buni Coldea şi Kovesi, au votat împotriva voastră românii.

Asta este părerea mea şi cred că e părerea multora. Iohannis şi PNL-ul cred că sunt ei vinovaţi, eu le spun că nu, votul de săptămânile trecute este deja un vot anti Coldea şi un vot anti Kovesi. După 10 ani în care politicienii au plecat de la putere, dar Coldea şi Kovesi au rămas, cu dosarele lor false, cu denunţătorii lor mincinoşi, cu aranjamentele lor, cu judecători fricoşi, asta este ceea ce se întâmplă astăzi în România şi românii au votat. Nu mai vor aşa ceva, cred şi eu ca mulţi oameni că e momentul să vă opriţi.
Prin aceasta am vrut să le transmit celor doi, lui Florian Coldea şi lui Kovesi, prin aceste episoade că nu voi ceda, că voi spune adevărul şi că nu o să ezit niciodată să le spun oamenilor de ce am crezut în ei la început, ce m-a făcut să mă îndoiesc de ei pe parcurs şi de ce am ajuns astăzi să mă lupt cu ei. Iar aceste dezvlăluiri pe care le-aţi văzut sunt doar începutul. Am să continui cu mai multă putere.”

……………………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 2] (7 ianuarie, 2017) „Goarna lui Ghiță” începe să „puie” dosare penale grele: Parchetul General a declanșat cercetările față de Traian Băsescu, ca urmare a… propriului său autodenunț, la România TV

Parchetul General este prima dintre instituțiile statului care s-a autosesizat… prin ricoșeu, față de afirmațiile grave prestate de fostul demnitar Sebastian Ghiță, pe postul de televiziune pe care-l controlează.
În speță, Traian Băsescu, pe 3 ianaurie 2017, pe postul România TV, a relatat cu o candoare și o nonșalanță vecine cu prostia, „despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare.” Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a considerat că aceste afirmații trebuie cercetate amănunțit – constituindu-se în fapte cu caracter penal grav.

 

[COMUNICAT – Constituire dosar – înregistrare difuzată de un post TV – SUPC – PÎCCJ]

Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi o altă persoană, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

Pe numele lui Sebastian Ghiță a fost emis astăzi și un mandat european de arestare – extinzând, practic, aria cercetărilor

……………………………………………………………

[ACTUALIZARE 1] (5 ianuarie, 2017) Sebastian Ghiţă a fost arestat în lipsă. DNA: „Dispariţia sa a fost premeditată”

Solicitarea a fost înaintată de procurorii anticorupţie după ce Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat la sediul Poliţiei din Ploieşti, în cadrul controlului judiciar, măsura preventivă fiind astfel încălcată. Fostul deputat este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este cercetat pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducererea unui vehicul fără permis. În acelaşi dosar sunt trimişi în judecată şi Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului din Ploieşti, Viorel Dosaru, fost şef al IPJ Prahova, Constantin Ispas, ofiţer de Poliţie.

„Apreciem că dispariţia sa a fost premeditată şi datorită acelor înregistrări care apar la postul de televiziune România TV, post controlat de Sebastian Ghiţă. Rezultă că înregistările au fost făcute anterior şi că încearcă să se sustragă organelor de urmărire penală şi încearcă să facă incriminări faţă de anumite persoane. Rezultă că inculpatul nu poate decât să fie privat de liberate pentru a înlătura starea de pericol public. Această măsură este necesară şi este singura care poate asigura bunul mers al procesului. Vă rugăm să dispuneţi emiterea mandatului de arestare preventivă. Neemiterea mandatului îngreunează buna desfăşurare a procesului. În baza acestei decizii poate fi dat în urmarire”, a declarat procurorul anticorupţie în sala de judecată.

Articolul 215 din Codul de Procedură Penală prevede, la alin.7 că „în cazul în care, pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatul încalcă, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea acestei măsuri”. Pe numele lui Sebastian Ghiţă poate fi emis mandat de urmărire naţională dacă judecătorii avizează arestarea în lipsă.

Totodată, s-au adus argumentele potrivit cărora Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat la poliţie pe 29 decembrie 2016 şi 03 ianuarie 2017, deşi a fost contactat de organele de poliţie, încălcând cu rea credinţă obligaţiile prevăzute de controlul judiciar, dar nici la termenul din 27 decembrie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Omul de afaceri a fost căutat şi în baza unui mandat de aducere emis, pe 21 decembrie, de DNA Ploieşti după ce nu s-a prezentat la sediul instituţiei pentru audieri în dosarul „Ponta-Blair”, dosar în care şi el este urmărit penal, dar în care nu are vreo măsură preventivă impusă.

„Inculpatul Sebastian Ghiţă, în 29 decembrie 2016 şi 03 ianuarie 2017, era obligat să se prezinte la poliţie potrivit obligaţiilor controlului judiciar. Neprezentarea la aceste termene, având în vedere că a fost contactat de organele de poliţie şi nu a fost găsit, ne-a determinat să facem această cerere de înlocuire. Inculpatul încalcă cu rea credinţă obligaţiile care îi revin. (…) Inculpatul nu s-a prezentat în instanţă pentru a formula apărarea, a premeditat această fugă pentru a împiedica bunul mers al procesului penal. În noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, deşi era supravegheat de poliţie, a reuşit să se sustragă şi să fugă. În acest dosar sunt două date în care acesta nu s-a prezentat. Avocaţii nu au reuşit nici în 27 decembrie să dea date şi împrejurări cu privire la inculpat. În cauză nu poate fi invocată nicio boală, deoarece aşa cum rezultă din înscrisurile la dosar, acesta a fost cotactat de mai multe ori şi nu a răspuns”, a mai spus procurorul.

În replică, avocatul lui Sebastian Ghiţă a declarat în faţa instanţei de judecată că nu există o dovadă care să arate că inculpatul ar fi fost înştiinţat de citaţia pentru data de 27 decembrie şi că nu există date concrete că acesta a părăsit teritoriul României.

„Nu există dovadă că inculpatul a fost înştiinţat de citarea la termenul din 27 decembrie. Reaua credinţă trebuie să fie dovedită de organele judicare. Cred că reaua credinţă nu poate fi doar afirmată. Afirmaţii se pot face, exista multiple ipoteze. Eu pot să spun că nu am putut să îl contactăm nici noi, avocaţii. Nu există date că inculpatul a părăsit teritoriul ţării. Ipoteze pot face şi eu, pot afirma că este decedat sau bolnav. Nu pot fi invocate chestiuni legate de mass media. Nu este momentul să se dispună arestarea preventivă. Vă rog sa respingeţi cererea DNA”, a fost pledoaria avocatului lui Sebastian Ghiţă.

În timpul afirmaţiei potrivit căreia nu ar exista dovezi că Sebastian Ghiţă a fost înştiinţat de citarea pentru 27 decembrie, judecătorul i-a cerut avocatului să fie onest.

Sebastian Ghiţă a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor citate, poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi ca un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme.

Omul de afaceri a fost căutat şi în baza unui mandat de aducere emis, pe 21 decembrie, de DNA Ploieşti după ce nu s-a prezentat la sediul instituţiei pentru audieri în dosarul „Ponta-Blair”, dosar în care şi el este urmărit penal, dar în care nu are vreo măsură preventivă impusă.

La mai bine de o săptămână de la dispariţie, au apărut înregistrări în care Sebastian Ghiţă vorbea despre sistemul judiciar din România şi despre personaje cheie din justiţie, din SRI şi din mediul politic.

Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, procurorii acuzându-l că ar fi coordonat o adevărată reţea în judeţul Prahova, oferind o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi şi Aurelian Mihăilă, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data comiterii faptelor, Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fostul şef IPJ Prahova, Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA, Constantin Ispas.

De la dispariţie până în prezent, au apărut mai mult înregistrări cu fostul deputat în care acesta vorbeşte despre sistemul judiciar din România şi despre personaje cheia din justiţie, din SRI şi din mediul politic. Fostul parlamentar susţine că toate dosarele privind oameni de afaceri din mass-media au fost măsluite şi că are informaţii despre cum a fost aranjată condamnarea lui Dan Voiculescu şi cum a fost fabricat dosarul lui Adrian Sârbu. De asemenea, acesta susţine că dosarul Realitatea TV a fost pus la cale de Laura Codruţa Kovesi pentru a supune sistemului postul de televiziune. Ghiţă afirmă şi că Nicolae Popa, fost director FNI, a fost adus din Indonezia cu un avion plătit de o firmă privată din Ploieşti. La ultima apariţie, Sebastian Ghiţă a prezentat o înregistrare cu fostul preşedinte Traian Băsescu în care acesta vorbeşte despre despre informaţii pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu. În urma acesteia, procurorii s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal de abuz în serviciu.

Sursa: gandul.info

………………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (29 decembrie, 2016) Sebastian Ghiță nu s-a prezentat la sediul IPJ Prahova. Va fi sesizată Instanța Supremă care poate decide arestarea preventivă

Fostul deputat Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, unde era aşteptat joi, la ora 10.30, pentru a semna conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar dispus în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Ofițerii IPJ Prahova l-au așteptat astăzi  la ora stabilită și l-au căutat și acasă. Cum nu l-au găsit, aceștia vor informa Instanța Supremă care poate decide arestarea preventivă în lipsă a lui Sebastian Ghiță.

Ghiță trebuia să semneze conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar dispus în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova.

Ghiță nu s-a prezentat nici săptămâna trecută la audieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție Ploiești, iar ministrul de Interne a cerut o anchetă.

Concluziile anchetei au arătat că toți polițiștii implicați în cazul lui au respectat procedurile legale impuse de procurorii care îl cercetează pentru mai multe acuzații de corupție.

Pe de altă parte, anchetatorii au anunțat că nu sunt date oficiale că Sebastian Ghiță a fugit din țară.

Miercuri, Ghiță a apărut într-o înregistrare video în care susține că a fost amenințat de procurori și a atacat-o din nou pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

În respectiva înregistrare, Sebastian Ghiţă apare într-un birou slab luminat şi reia acuzaţii mai vechi la adresa DNA, la adresa procurorului-şef şi la adresa serviciilor de informaţii.

Ghiţă a vorbit despre relaţia sa cu Laura Kovesi, pe care susţine că a cunoscut-o în sediile SRI, unde au avut loc „poate sute de întâlniri”.

După ce a prezentat mai multe documente despre care a susţinut că sunt şi printuri ale schimburilor de mailuri avutre cu procurorul şef al DNA, Ghiţă a întrebat-o pe Kovesi dacă îşi mai aduce aminte de „petrecerea restrânsă din vila din Sinaia”, la care erau aceasta, împreună cu el şi cu Vasile Dîncu, chefuind cu lăutarii şi ascultând „La Chilia-n port”, „varianta pentru statul de drept”.

Instanţa Supremă a respins, marţi, cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit legii, DNA poate cere din nou arestarea preventivă sau instanţa supremă poate analiza din oficiu posibilitatea înlocuirii controlului judiciar pe cauţiune cu o măsură mai aspră, din cauza nerespectării măsurii existente.

Sebastian Ghiţă a fost ultima dată la IPJ în 19 decembrie, iar după două zile nu a dat curs citaţiei procurorilor DNA Ploieşti, fiind căutat de poliţişti şi dat în consemn la frontieră.

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news