
[ACTUALIZARE]
Avocatul Alin Gherga, prodecanul Baroului Arad a postat miercuri, 1 noiembrie, pe pagina sa de facebook, un anunț privitor la vandalizarea statuii-bust a politicianului anticomunist Corneliu Coposu – mai precis față de remedierea acestei situații jenante:
„Sunt împuternicit de Fundația Corneliu Coposu să vă informez că urmare a sesizărilor venite on line (multumesc Dascal Silviu) vis a vis de vandalizarea bustului Seniorului, am contactat Primăria Arad care mi-a comunicat că a luat legătura cu artistul care a realizat statuia și după ce acesta își va da acceptul municipalitatea va dispune punerea la loc a celor două plachete sustrase.
L-am contactat pe domnul profesor Dumitru Serban presedintele filialei Arad a UAP care mi-a confirmat situația. Cu toate că restaurarea nu va fi gata urgent eu vă amintesc ca pe parcursul zilei de 11 noiembrie a.c împreună putem să ne amintim că in 1995 a trecut la cele veșnice cel supranumit Președintele Moral al României” – a postat Gherga.
Mai menționăm că Primăria Municipiului Arad nu a emis niciun fel de comunicat pe această temă și nu i-a răspuns activistului Silviu Dascăl, care a înaintat o solicitare către primarul orașului în acest sens.
……………………………………………………………….
[TITLUL INIȚIAL] (25 octombrie, 2015) Un activist arădean revoltat pe incompetența Primăriei Arad în a rezolva problema profanării statuii lui Corneliu Coposu îi scrie lui Gheorghe Falcă. Îi va răspunde primarul?
Activistul arădean cunoscut ca foarte activ în social-media locale, Silviu Dascăl, a postat ieri o poziție-pamflet pe contul său de facebook și pe grupuri raportată la furtul plăcuțelor de pe statuia marelui om politic Corneliu Coposu.
Iat-o așa cum i-a fost înaintată oficial – cu număr de înregistrare și toate formalitățile – primarului minicipiului Arad, Gheorghe Falcă:
Către Primăria Municipiului Arad – reprezentata prin Primar Ing. Gheorghe Falca
Ref. la: Solicitare informație privitor statuie amplasată pe domeniul public
Arad, 24 Octombrie 2017
Mult stimata echipă a Primăriei Municipiului Arad,
Subsemnatul Dascal Silviu,
Doresc să vă solicit o informație, respectiv referitoare la personalitatea publică a cărei statui se află amplasată în zona Lacului de la Podgoria în continuarea trecerii de pietoni din fața Catedralei Ortodoxe de la Podgoria.
Vă solicit această informație deoarece pe statuie lipsesc plăcuțele cu identificarea personalității respective de câteva luni bune. (au rămas doar găurile diblurilor de prindere )
Fiind un monument amplasat pe spațiul public vă solicit clarificarea următoarelor aspecte:
- După cum ceream mai sus numele respectivei persoane
- Dacă respectiva persoană a adus sau nu contribuții la istoria României sau a orașului nostru
- Dacă se mai merită să ținem ocupat spațiul public cu statuia unei persoane care nu are nici măcar o placă cu numele ei
- Cum au fost scoase respectivele plăcuțe când în zonă există supraveghere video și patrule frecvente ale fostei Poliții Locale (actual departament în cadrul Primăriei ) ?
- Cine este responsabil pentru această jignire adusă memoriei persoanei care este reprezentată în această statuie prin lipsa de atâta vreme a plăcuțelor respective și a dezinteresului demonstrat de remediere a acestei situații. Desigur dacă este vorba de o persoană cu o contribuție importantă și nu un “nimeni în drum”, caz în care vă invit să ajungem din nou la punctul 2 și 3
- Care a fost impedimentul care a condus la acest dezinteres pentru respectivul monument? Blocaj legislativ, politic, administrativ, lipsă de personal sau nealiniere a planetelor ?
Vă atașez acestei sesizări fotografiile făcute de mine in data recenta pentru a vă ilustra în mod clar aceasta situație.
Va mulțumesc si va rog să mă informați ca de obicei despre acțiunea Dvs. în acest sens pe adresa de email : [email protected]
Cu stima, Silviu Dascal
Un admirator al Administrației Locale
***
Despre ce discutăm
Statuia-bust a marelui om politic Corneliu Coposu se află lângă lacul de la Pădurice, la intersecția Bulevardului Revoluției cu strada care-i poatră numele. A fost montată în urmă cu 5 ani și a costat în jur de 10.000 de euro. Pe soclu, sub bust, se aflau două plăcuțe din bronz, pe una scria numele și anii între care a trăit (20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, București), iar pe cealaltă erau versurile poeziei sale, „Ruga”. În locul acestora au rămas doar niște găuri, de unde rezultă faptul că plăcuțele au fost smulse de hoți – nici până-n ziua de azi poliția sau altcineva nereușind să dea de urma lor.
Fii primul care comentează