[ACTUALIZARE] Asociația Culturală VERNACULAR vrea să sprijine punerea în siguranță a ruinei bisericii din VIDRA

biserica vidra foc
Distribuie:

Asociatia Culturala Vernacular care are ca obiect de activitate principal explorarea, conservarea, relevarea şi renovarea monumentelor vechi ajunse ruine a publicat  poziția sa legată de nefericitul (dar cât de încărcat de simboluri!) eveniment care a dus la mistuirea de flăcări a bisericuței din Vidra.

biserica vidra 1

Foto – 2021 (sursa citată)

„Rămâne de văzut dacă mai putem face ceva pentru ea”
Biserica de lemn din Vidra, comuna Vârfurile, una dintre nestematele arhitecturii de lemn din județul Arad, a fost mistuită în cursul acestei zile de un incendiu. Având hramul „Sfinții Cosma și Damian”, lăcașul de cult distrus era considerat a fi una dintre cele mai vechi și reprezentative bisericuțe de lemn din cuprinsul județului Arad. Nefericitul eveniment – ce se repetă cu frecvență aproape anuală în diferite părți ale țării – ne obligă, astfel, să adăugăm unui șir lung de astfel de dispariții, încă un caz, încă un monument pierdut.
Un foc scăpat de sub control a fost suficient pentru ca incendiul produs să ne aducă încă odată în atenție fragilitatea acestei categorii de monumente cu totul aparte:
cele care pot dura veacuri și se pot mistui în decurs de câteva clipe. Dincolo de a căuta vinovați, oricum pentru bisericuța monument din Vidra este tardiv, este foarte clar că astfel de situații pot fi evitate doar printr-o respectare strictă a măsurilor de protecție împotriva incendiilor care ar trebui să se regăsească și în Codul patrimoniului cultural, aflat în dezbatere publică.
În toamna anului 2021, lăcașul de cult din Vidra a făcut parte dintr-un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Arad,
cofinanțat de AFCN (rezultatul aici: https://biserici-inlemnite.ro/ ). În cadrul proiectului, bisericuța a fost documentată și evaluată, în urma acestui proces fiind strânse informații importante, deosebit de utile în cazul în care comunitatea și-ar dori să refacă biserica dispărută. Cu toate acestea, doar o nouă investigație amănunțită ne va putea spune dacă acesta ar putea fi, sau nu, un deziderat pentru viitor.
Lăsând la o parte șocul unui astfel de eveniment, contextul apărut ar trebui să conștientizeze și mai mult instituțiile,
proprietarii și iubitorii de patrimoniu asupra importanței prevenirii unor astfel de catastrofe și a continuării demersului de documentare a acestor biserici de lemn.
Cele mai bine de 1400 de astfel de lăcașuri care încă se mai păstrează în România așteaptă o soartă mai bună iar documentarea lor, ce trebuie continuată și intensificată, împreună cu monitorizarea eficientă și constantă, urmată de punerea în siguranță a celor mai periclitate dintre acestea, constituie cele mai potrivite acțiuni pentru a evita și alte pierderi ireversibile. Ca o ironie a sorții, anul acesta, biserica din Vidra urma să fie pusă în siguranță prin „Ambulanța pentru Monumente”.
Asociația Culturală Vernacular vrea să sprijine punerea în siguranță a ruinei bisericii comunității din Vidra
Asociația Culturală Vernacular, cea care a fost gazda proiectului pilot de inventariere a bisericilor de lemn din această zonă și care coordonează proiectul de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanta pentru Monumente – Arad, împreună cu Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association, care prin specialiștii săi gestionează restaurarea bisericii de lemn de la Povergina, distrusă tot în urma unui incendiu, își doresc să sprijine punerea în siguranță a ruinei bisericii comunității din Vidra, văduvită acum de cel mai important edificiu pentru identitatea sa. Un prim pas în această direcție va fi o deplasare la fața locului, pentru a evalua situația și a identifica direcțiile posibile de acțiune.
Vom urmări în continuare evoluția anchetelor desfășurate de autorități.

……………………………………………………………
[TITLUL INIȚIAL] (14 martie, 2022) Biserica – monument istoric din satul VIDRA (Vârfurile) a fost distrusă de la inconștiența unor moți [FOTO]
CURĂȚAREA TERENULUI PRIN ARDERE A DUS LA INCENDIEREA UNEI BISERICI MONUMENT ISTORIC

Pompierii militari ai Detașamentului Sebiș- Garda 2 Gurahonț au intervenit în această după amiază, cu două autospeciale cu apă și spumă și 8 Subofițeri, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, propagat la un stejar secular, în apropierea unei biserici monument istoric, din localitatea Vidra, Comuna Vârfurile.

La sosirea echipajelor, incendiul, anunțat cu întârzie de către localnici, se manifesta violent, acesta fiind propagat deja la biserica din lemn, construită în anul 1724!

vidra biserica 5

Biserica a ars în totalitate, acoperișul acesteia fiind învelit cu șindrilă bituminoasă.
De asemenea exista pericolul propagării incendiului la școala situată în curtea bisericii.
Pompieri au reușit localizarea și limitarea flăcărilor, astfel salvând școala.
Cauza probabilă a incendiului: „foc deschis în spații deschise”.
Din fericire nu s-au înregistrat victime.
„ Cred că deja este prea mult! De ani de zile facem aceleași apeluri privind curățarea terenurilor prin incendiere…” – este amărăciunea care însoțește comunicatul de presă.
vidra biserica 6
Biroul de presă ISU Arad
Pompierii au reușit să stingă focul, polițiștii au început și ei cercetările pentru tragerea la răspundere a vinovaților.
Momentan nu au fost identificați făptașii. În primă fază, oamenii legii vor identifica proprietarul terenului pe care a fost incendiată vegetația și apoi se va încerca identificarea persoanei responsabile de declanșarea incendiului.
Inspectoratul de Poliție Județean a informat că la ora actuală se întocmește „dosar penal pentru distrugere, în vederea identificării persoanelor responsabile și tragerea lor la răspundere penală”.
Distrugerea parțială sau totală (…), degradarea, precum și profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni și se sancționează conform legii.
Articol asociat:
Categorie: Știri
Etichete: Asociația Culturală Vernacular, biserică monument istoric, Comuna Vârfurile, Detașamentul Sebiș- Garda 2 Gurahonț, incendiu, localitatea Vidra
Distribuie:
Articolul anterior
Târgul de nuntă „Casă de piatră”: 18 -19 -20 martie, la sala de evenimente Palacio Arad
Articolul următor
Guvernul DECONTEAZĂ CHELTUIELILE cu hrana persoanelor refugiate, efectuate de persoane fizice, în sumă de 20 lei/persoană/zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie