[ACTUALIZARE] AU REUȘIT SĂ CUCEREASCĂ ELBRUSUL: Răzvan Nedu și Alex Benchea, cei doi sportivi care văd împreună 1% au ajuns pe Vârful Elbrus (5.642m)

poza de echipa
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]

 

Răzvan Nedu și Alex Benchea, cei doi sportivi din Lotul Național de Paraclimbing, legitimați la Asociația Club Sportiv Climb Again, care văd împreună 1% au reușit să cucerească Elbrusul după câteva zile foarte grele.

După expediția pe Kilimanjaro a lui Alex în 2019 și ascensiunea din 2020 a celor doi sportivi pe Mont Blanc, Răzvan și Alex au dus steagul României și în cel mai înalt punct din Europa – Elbrus. Ei au fost însoțiți de antrenorul Claudiu Miu, alpinistul Teofil Vlad, coordonatorul Iulian Lupoaia și de fotograful Cătălin Grigoriu.

Echipa a trecut prin mai multe încercări pe parcursul zilelor de ascensiune. Primul pas din expediție a fost vârful Terskol aflat la 3100 m. Planul de aclimatizare a fost unul complex, iar diferența de nivel nu s-a simțit. Băieții au continuat până la 3800 m, apoi au urcat la pietrele lui Pastukhov de unde au coborât la Heart of Elbrus, urmând ca apoi să urce cu bagajele la 4100 m. De la 4100m până la 5100m au înfruntat mai multe averse de lapoviță și ninsoare și rafale de vânt.

Apoi însă, pe rând, Iulian, Răzvan și Claudiu au făcut cale întoarsă, pentru că nu s-au simțit bine. Alex Benchea a continuat alături de Teofil Vlad. De la 5100 metri au traversat până în șaua de la 5300 m altitudine în condiții relativ bune, dar de acolo au avut parte de un viscol năpraznic, pe care l-au înfruntat și au reușit să ajungă în vârf.

Alex Benchea are 22 ani și este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. S-a născut fără vedere și i se spune „alpinistul cu ochii albi”:

„ Urcarea spre vârf a început duminică la 1 noaptea și pentru mine a durat opt ore și jumătate în loc de zece, datorită lui Teo care m-a încurajat în îndeplinirea obiectivului meu. Pe la altitudinea de 5100m, prietenului și colegului meu, Răzvan Nedu, i s-a făcut rău, luând înțeleapta decizie de a coborî. Pe vârf am avut parte de un vânt foarte puternic care amplifica temperatura resimțită și care viscolea zăpada. Dar, a fost incredibil că am ajuns acolo, sus. Vreau să le mulțumesc tuturor din echipă pentru că am reușit să ducem steagul României până sus – Teofil, Claudiu, Iulian, Cătălin și Răzvan – aceasta a fost echipa perfectă de pe Elbrus.”

alex pe elbrus

(foto – Alex pe Elbrus)

Răzvan Nedu a reușit să ajungă în vârf după 1 zi. Răzvan nu s-a lăsat descurajat de faptul că nu s-a simțit bine și după reușita lui Alex, întreaga echipă a hotărât să îl sprijine să mai încerce o dată. Răzvan Nedu are 24 ani și este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă la Centrul Climb Again.

razvan pe varf 1

(foto – Răzvan pe Vărf)

„Mă durea fața de la vânt si de la zăpada care venea. Mergeam și abia simțeam că pot să stau în picioare. M-am și dezechilibrat de câteva ori. Am ajuns pe vârf și nici nu mi-am dat seama că sunt acolo. Tot ce era, era doar vânt și frig. Ce pot să zic, o super experiență. Am trăit niște emoții…când urcam și bătea vântul mă întrebam de ce sunt aici, de ce fac asta, de ce urc. Acolo sus mi-am răspuns la întrebarea de ce. Am mers ca să-l văd, să văd vârful, chiar dacă nu l-am văzut în adevăratul sens al cuvântului. A fost o experiență unică, o experiență pe care nu aș recomanda-o altora pe o astfel de vreme, nu în condițiile astea. Dar a fost o experiență genială pentru mine!” a spus Răzvan Nedu.

Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again: „ Totul a fost bine pregătit, ne-am ținut de program, am făcut etapele de aclimatizare. Vremea a fost bună până în ziua vârfului. Am plecat în formulă completă duminică. Au fost 2 aspecte determinante pentru ziua de duminică: vremea proastă și toxinfecția lui Iulian și Răzvan. Alex a continuat cu Teo, cu Cătălin și Slava, ghidul rus. Pe un ger năprasnic Alex a continuat și a dus steagul României pe vârf. Apoi a reușit și Răzvan. Ce pot să spun mai mult – suntem fericiți că ne-am atins obiectivele.”

Teofil Vlad: „ A fost o tură grea din cauza lipsei de vizibilitate și viscolului, iar pentru Alex a fost ceva mai greu decât făcuse până acum în termeni de diferență de nivel, altitudine și condiții. Știu că Alex a urcat pentru a-și depăși limitele, dar și pentru toată echipa din spatele lui și pentru toți cei care au crezut în el. Cu acești băieți sunt mereu în prima bancă la un curs motivațional aplicat. În mod cert pentru mine această zi este mai mult decât o altă ascensiune pe Elbrus.”

 

Partenerii care susțin această expediție sunt: Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama, Kaufland România, R Systems, Comitetul Național Paralimpic, FRAE. Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

***

[TITLUL INIȚIAL] (3 august 2021): Să ne gândim la ei: sportivii nevăzători Răzvan Nedu și Alex Benchea pleacă să cucerească Vârful Elbrus (5.642m)

Răzvan Nedu și Alex Benchea, cei doi sportivi din Lotul Național de Paraclimbing care văd împreună 1% pleacă într-o nouă expediție pentru România.

Luni, 2 august, echipa a aterizat cu bine în Rusia. Sportivii și-au petrecut noaptea la un hotel din Baksan Valley la poalele muntelui. Marți, 3 august, începe urcarea spre 5.642m urmând etapele pe care le puteți observa din imaginea de mai jos. Fiți cu ochii pe pagina Climb Again pentru update-uri zilnice și haideți să le ținem pumnii strânși.

228798368 1901974363294562 5528387174409421706 n

Au urcat deja pe Kilimanjaro și pe Mont Blanc, iar în aceste zile pleacă spre vârful Elbrus.  Iar acolo, vor avea cu ei steagul României, în cel mai înalt punct din Rusia și Europa. Expediția va avea loc în perioada 2-12 august. Mai întâi ei vor urca la 3.100 metri, la Terskol, apoi la 4.100 metri, la Priut,  până ajung la 5.642 metri, pe vârf, pe data de 8 august 2021.

Răzvan și Alex sunt însoțiți de antrenorul Claudiu Miu, alpinistul Teofil Vlad, coordonatorul Iulian Lupoaia și de fotograful Cătălin Grigoriu.

Răzvan Nedu are 24 ani și este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă la Climb Again. Își petrece 10 ore pe zi la sala de escaladă unde antrenează copii și tineri, atât tipici cât și cu dizabilități. Practică escalada de aproape 5 ani.

„Mă antrenez de 5 ori pe săptămână câte trei ore. Este o parte foarte importantă a vieții mele. Antrenamentul este dificil deoarece obiectivul său este să mă ajute să evoluez, iar pentru a se întâmpla asta sunt nevoit să ies din zona mea de confort. Este normal să îmi fie greu, dar mie chiar îmi place pentru că mă provoacă constant să evoluez. Escalada a devenit pentru mine un mod de viață. Îmi oferă posibilitatea de a cunoaște mulți oameni și de a face schimb de experiențe. Nu îmi pot imagina viața fără cățărat” (Răzvan Nedu). În ultimele 2 luni a adus României două medalii de argint de la cele două Cupe Mondiale de Paraclimbing la care a participat.

Alexandru Benchea are 22 ani și spune despre el că este un tânăr optimist, ambițios și hotărât. Este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. S-a născut fără vedere și i se spune „băiatul cu ochii albi”.

„Prima dată când m-am cățărat a fost în liceu, însă doar de doi ani practic acest sport în mod regulat. Fiind o fire optimistă mereu am privit așa-zisele dificultăți drept provocări, căci așa am simțit că o să reușesc să cresc. Un lucru care mă motivează tare mult este faptul că am alături o echipă extraordinară, care mă impulsionează să îmi depășesc limitele. Abia aștept să ajung și pe Elbrus, pentru că la bază mă consider un explorator și un mare iubitor al muntelui.” (Alexandru Benchea).

Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again: „Pentru Alex Benchea și Răzvan Nedu, care văd împreună doar 1%, imposibilul devine zilnic posibil. Faptul că sunt nevăzători, nu îi oprește. Antrenamente, dureri, reușite și eșecuri, victorii și momente de neputință. Dar, mai presus de toate, voință. Așa sunt ei și așa sunt toți sportivii antrenați și crescuți la Climb Again în ultimii ani. Ne așteaptă multe provocări și sperăm să vă trimitem peste câteva zile imagini cu steagul României pe Elbrus”.

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București, în urmă cu 3 ani și coordonează Lotul Național de Paraclimbing al României. Anul acesta rezultatele extraordinare de la Cupele Mondiale de Paraclimbing au confirmat valoarea și ascensiunea acestui sport în România.

Elbrus este cel mai înalt și mai proeminent vârf din Rusia și Europa. Este situat în partea de Vest a Caucazului și este cel mai înalt vârf din Munții Caucazului. Vulcanul adormit se ridică la 5.642 m deasupra nivelului mării și este cel mai înalt stratovulcan din Eurasia, precum și cel de-al zecelea cel mai proeminent vârf din lume.

Partenerii care susțin această expediție sunt: Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama, Kaufland România, R Systems, Forever, Comitetul Național Paralimpic, FRAE.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.

Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: Alex Benchea, alpinistul Teofil Vlad, antrenorul Claudiu Miu, Asociația Climb Again, coordonatorul Iulian Lupoaia, Elbrus, Lotul Național de Paraclimbing, Răzvan Nedu
Distribuie:
Articolul anterior
Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Arad și-a trimis 30 de elevi și 6 cadre didactice în Granada prin programul Erasmus+
Articolul următor
Koljic e incert la meciul de mâine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie