[ACTUALIZARE] Casa Regală a României a făcut public programul funeraliilor Reginei Ana

regina ana
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE]  Casa Regală a României a făcut public programul funeraliilor Reginei Ana

În ziua de marți, 9 august 2016, la ora 15.15, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor statului și a membrilor Casei Majestății Sale Regelui. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

De marți, 9 august 2016, ora 17.00, până miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, corpul neînsuflețit al Reginei va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. În acest răstimp, Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș, în ziua de miercuri, 10 august 2016, este următorul:

– Ora 10-12: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.

– Ora 12-14: Reprezentanții Instituțiilor Statului.

– Ora 14-16: Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.

– Ora 16-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite.

Publicul și presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Miercuri, 10 august 2016, în cursul serii, corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces.

Joi, 11 august 2016 și vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

– Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, în culori închise.

– Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de niciun fel.

– Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

– Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

– Să aibă la ei un document de identitate.

– Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.

– Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.

– În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

La ora 11.30, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

La ora 15.00, în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Ceremonia se va desfășura în două părți: ora 15.00-15.50, în fața Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Presa va avea acces la Aeroportul Otopeni, în Sala Tronului de la Palatul Regal (joi și vineri, la orele menționate), în Piața Palatului Regal din Calea Victoriei și în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Presa nu va avea acces la Castelul Regal Peleș. Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

Pentru orice detalii, puteți contacta Secretariatul Regal și Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui, la adresa de email [email protected] şi la numărul de telefon 021.319.09.72.

Participarea Regelui Mihai  la înmormântarea soției Majestății Sale nu a fost confirmată, având în vedere starea sa precară de sănătate.  Totuși, Regele Mihai a transmis dorința ca Regina Ana să fie înmormântată cu funeralii regale.

 Ceremonia care va fi oficiată la catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș pentru înmormântarea Reginei Ana va fi una ortodoxă, iar ceremoniile catolice se vor oficia la București.

La Curtea de Argeș se găsesc, pe de o parte, mormintele Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta , intre care se afla o cutiuță pirogravată, cu osemintele micuței prințese Maria (1870-1874), iar de cealaltă parte se află mormintele Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

Separat, într-o criptă special amenajată în paraclisul mănăstirii, se găsește sicriul cu rămășițele Regelui Carol al II-lea (1930-1940), aduse în 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde acesta a fost înhumat în 1953.

………………………………………………………………………………….

 

TITLUL INIȚIAL: [BREAKING NEWS] Regina Ana a României s-a stins din viață

Majestatea Sa Regina Ana, soția Regelui Mihai al României a încetat din viață astăzi, la vârsta de aproape 93 de ani – a anunțat cu puțină vreme în urmă purtătorul de cuvânt al Casei Regale a României. Conform aceleiași surse, Regina Ana va fi înmormântată în România, la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută și sub apelativul Regina Ana, prenume complet Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite; n. 18 septembrie 1923, Paris), soția fostului suveran Mihai I al României și fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. Este strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

În  anul 1939, după izbucnirea războiului, și-a urmat familia în Spania și în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea caștiga existența, a lucrat ca și vânzătoare la magazinul universal Macy’s.

În 1943, Principesa Ana s-a Înrolat ca voluntar în armata franceză și , împreună cu regimentul ei, a fost în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, până la sfârșitul ostilităților. A primit distincția  „Crucea de Război” a Franței.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. În noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul Groza nu și-a dat acordul la căsătorie și l-a forțat pe regele Mihai I să abdice la 30 decembrie 1947, cuplul căsătorindu-se în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură religioasă, la 10 iunie 1948, la Atena. La început, au trăit în Italia și în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveția.

Împreună cu Regele Mihai I au avut cinci fiice: Margareta- Principesă Moștenitoare a României, Custode al Coroanei României (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964)

În cercurile monarhiste și în familia regală a României a fost cunoscută sub titlul de Regina Ana (cu calificativul Majestatea Sa). Regina Ana a fost cea mai longevivă soție de suveran din întreaga noastră istorie.

După căderea regimului comunist, prima sosire pe pământ românesc a fost în anul 1995. A fost primită cu onoruri, pe teritoriul județului Arad, la Biserica Ortodoxă Radna iar în Biserica Ortodoxă Vărădia de Mureș, în vecinătatea Castelului Săvârșin, a participat la oficierea Liturghiei Arhierești în prezența Înalt Prea Sfințitului Timotei Seviciu și a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Ilarion Tăucean, starețul Mănăstirii Feredeu.

Anunțul decesului a fost făcut public de avocatul Casei Regale a României, care a transmis public următorul comunicat:

„La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges.

În cursul zilei de mâine (marţi-n.r.) va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Conform cu tradiţia Funeraliilor Regale din ţara noastră, corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Ultimele Funeralii Regale din ţara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale.

Familia Regală anunţă mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare şi doliu timp de 40 de zile”.

Data probabilă a funeraliilor este 13 august 2016.

Categorie: Știri
Etichete: a murit, casa regala a romaniei, familia regala, regina ana
Distribuie:
Articolul anterior
„Cazul Gheorghe Ursu”: patru foști capi ai Securității lui Ceaușescu au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității… după 30 de ani!
Articolul următor
Începând cu această lună, medicii, profesorii și cei din armată vor primi salarii mai mari. Vezi creșterile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie