[ACTUALIZARE] Comportament MIZERABIL al unui chirurg plastician „celebru” din Spitalul Județean Arad: „Îți pierzi degetul, e problema ta, nu mă interesează”; „Nu am ce face mai bun în timpul liber, decât să mi-l pierd cu toți tâmpiții?!” și alte „hipocrizii”

spitalul judetean arad 3
Distribuie:

Pe când credeam că s-au mai liniștit apele și lucrurile merg pe un făgaș normal în Spitalul Județean Arad, și că inclusiv dacă nu mai ales cadrele medicale au învățat ceva în urma atâtor situații expuse în spațiul public în ultimii ani, se mai ivește un prilej de a prezenta un exemplu negativ. Fără a intra în aspectele medicale ale acestui caz (deși sunt extrem de importante, dacă pacientul nu avea inspirația de a se adresa altui spital pentru intervenție acesta rămânea fără mobilitate la o mână, deci avea un handicap pe viață – aceste aspecte să le dezbată cei competenți, în comisiile lor interne), ne rezumăm la a expune strict nemulțumirea unui pacient în raport cu un comportament mizerabil și nedemn al unui medic. În acest caz este vorba despre chirurgul plastician Cecilia Coadă, de pe secția Chirurgie Plastică a Spitalului Județean Arad.

Chiar dacă nu face neapărat obiectul plângerii acestui pacient, poate fi semnalată și o altă problemă importantă și anume cea cu privire la calitatea radiografiilor efectuate în SCJUA și a profesionalismului personalului de la secția Radiologie. Această problemă poate fi abordată de conducerea SCJUA și se pot lua măsuri astfel încât să nu mai fie consumate resurse degeaba dacă tot nu se pot lua decizii medicale corecte în baza acelor radiografii. Totuși, depinde viața și integritatea fizică a pacienților de aceste radiografii care stau la baza tuturor intervențiilor ce li se fac.

Facem precizarea că înainte de publicarea acestui material am transmis o sesizare de pe adresa redacției către SCJUA, iar pacientul a formulat și transmis o plângere către conducerea spitalului semnalând comportamentul lipsit de profesionalism și execrabil al doamnei doctor Cecilia Coadă (despre care există și „recenzii” pozitive cu alt prilej… de fapt, un singur prilej, care implica un jurnalist… era și culmea să zbiere și atunci). Cu o eventuală poziție oficială a conducerii spitalului vom reveni printr-o actualizare dacă aceasta ne va fi transmisă.

Situația de fapt descrisă de pacient în sesizarea către conducerea SCJUA (am cenzurat doar datele personale ale pacientului și numele altor cadre medicale pentru a nu se înțelege că sunt implicate în acest scandal)

„Subsemnatul T.P, în vârstă de 34 de ani, domiciliat în județul Arad, comuna …, doresc să semnalez comportamentul lipsit de profesionalism și execrabil al doamnei doctor Cecilia Coadă și să rog luarea de măsuri împotriva acesteia conform situației pe care urmează să o relatez:

În data de 13.08.2022, în jurul orei 14:15 min,
în urma unui accident casnic cauzat prin folosirea improprie a unui flex cu disc de circular, mi-am cauzat leziuni de profunzime la nivelul degetelor 2,3,4 ale mâinii stângi rezultând dislocarea falangelor 2 – 3 și tăierea tendonului extensor al degetului 3. (rănile sunt vizibile în fotografiile atașate 0 și 0a, făcute la ora 14:23, 13 august imediat după amplasarea garoului și apelarea către 112).
Apelul către 112 a fost efectuat la ora 14:13 min, fiind preluat de către echipajul SMRUD la ora 14:28. Doresc să menționez că echipajul SMURD a avut un comportament absolut ireproșabil și o atitudine demnă de un profesionist. Am fost apoi transportat la UPU Județean Arad, unde am fost preluat de dl. dr. R. și un brancardier/asistent dl. N. (nu rețin numele de familie), a căror atitudine a fost profesionistă și nu am nimic să le reproșez.
La UPU, mi-a fost recomandată internarea pe care am refuzat-o pe proprie răspundere din motive personale, de asemenea, nefiind în stare de șoc, iar în afara rănilor care au fost curățate și pansate și durerilor de la nivelul membrului accidentat, simțindu-mă foarte bine. Rana mi-a fost curățată iar falangele dislocate puse la loc în urma radiografiilor vizibile în atașamentele 1a, 1b, 2a, 2b. Notă: aceasta a fost singura radiografie care mi-a fost făcută în Arad. 
Cei de la UPU mi-au spus că internarea ar fi necesară pentru că doamna doctor Cecilia Coadă va veni „special pentru mine” (lucru relatat de dânsa, care, pe cum veți vedea în curând, a fost un neadevăr) mâine dimineață (14 August) să mă opereze.
Am reiterat faptul că refuz internarea și că voi fi prezent a doua zi dimineața la orice oră îmi spun aceștia. Mi s-a transmis de la UPU să revin în data de 14 August la ora 8:00 pe secția de Chirurgie Plastică de la etajul 1 a Spitalului Județean din Arad. 
În data de 14 August la ora 7:53 eram prezent așteptând-o,
împreună cu alți 4 pacienți și aparținătorii acestora, pe doamna Cecilia Coadă. Aceasta s-a prezentat la spital în jurul orei 9:35, iar în următoarele 10 min ne-a cerut buletinele să ne înregistreze.
De aici încep motivele acestei plângeri.
Fiind al treilea pacient în așteptare la dna. dr. Coadă, am văzut reacția celorlalți pacienți când ieșeau de la consult cu aceasta, dar nu am dat importanță acestui aspect, crezând doar că atitudinea lor față de dna. doctor a fost una nepotrivită, dar m-am înșelat amarnic.
Când am fost chemat în cabinetul dânsei, aceasta a urlat la asistenta ei „hai bagă câte doi că n-am timp de ei” , iar apoi mi s-a adresat fără nici măcar un salut, „hai treci odată înăuntru și stai jos”. Țin să menționez că vocabularul meu cu dna. doctor a fost permanent unul politicos și la persoana a III-a, cum este de altfel etic și moral. Fiind prima mea operație chirurgicală în viață, am întrebat-o pe dna. doctor dacă îmi poate explica, evident pe scurt, pașii procedurali la care urmează să fiu supus (dacă operația presupune anestezie generală/locală, internare, perfuzii, și alte întrebări pe care le consider normale. Notă: niciodată nu am cerut explicații în termeni medicali și tehnici asupra procedurii chirurgicale în sine. Acest aspect fiind motivul pentru care am apelat un medic, neavând experiență și spunându-vă cu sinceritate, nefiind interesat de denumirile tuturor ustensilelor, oaselor și a ligamentelor, ci strict pașii de a ajunge până la această procedură și, bineînțeles, pașii pentru recuperare).
La intrarea în cabinet, aceasta nu m-a întrebat ce am pățit ci doar a afirmat pe un ton ridicat: „Tu ești ăla care nu s-a internat? Ți-am văzut radiografia, îi incredibil de grav, tot e praf „.  I-am răspuns dânsei: „Din motive personale, probleme de familie, nu s-a putut acest lucru (internarea), în afară de dureri la nivel local, mă simt foarte bine”.  
Doamna doctor mi-a răspuns că problemele mele nu sunt problema ei, iar eu i-am răspuns, monoton: „Din păcate, nu pot să rămân internat”. Aceasta mi-a răspuns: „Oricum două zile rămâi internat”. Eu reiterând faptul că din pricina problemelor personale/familie, acest lucru nu este posibil și că îmi asum pe proprie răspundere externarea prematură post operatorie.
Reacția doamnei doctor la întrebarea „Nu știu cu ce v-am supărat, doamnă, dar n-am mai avut nicio operație până acuma, și aș vrea doar să știu ce urmează” a fost una deosebit de acidă și de o violență verbală absolut inacceptabilă. Răspunsul acesteia fiind: „Doamnă e la piață, aici e doamna doctor și n-am timp să-ți explic ție sau la toți ce vă fac. Dacă vrei, vii în blocul operator și vezi. Asta dacă ai pijamale, dacă n-ai pijamale poți să te cari/pleci”. Acest răspuns m-a lăsat perplex și i-am spus doamnei doctor „Nu știu cu ce am greșit, am venit doar să vă cer ajutor și îmi pare rău dacă vă rețin din duminică.” Din nou, răspunsul primit a fost unul incredibil, aceasta răspunzând: „Da, că nu am ce face mai bun în timpul liber, decât să mi-l pierd cu toți…*insultă*” – insulta fiind „tâmpiții” sau „proștii”, nu mai rețin exact, în orice caz, m-a lăsat fără cuvinte, dacă doriți chiar puteți exclude vocabularul vulgar, acesta fiind doar o picătură din paharul doamnei doctor.
Nu numai cu pacienții se poartă mizerabil, dar și cu asistentele 
Între timp, asistenta doamnei doctor, probabil stânjenită de atitudinea acesteia, a început să spună: „îți face anestezie locală, se reatașează…” însă a fost întreruptă rapid de dna. dr. Coadă care i-a spus: „Mă, tu nu ai ce să faci decât să le explici la toți? N-am timp de toate prostiile astea, eu trebuie să operez, n-am timp de explicat la toți, poți să pleci, eu termin triajul și încep să operez”.
 
Încercând să evit o situație conflictuală, m-am îndreptat către ieșire și am spus că văd eu dacă rămân sau nu, iar atunci doamna doctor a urlat : „toți vreți să știți ce se întâmplă, la tine am de lucru ore întregi, ai oase fracturate, sparte, tendoane și ligamente rupte, n-am timp să-ți explic, dacă vii în blocul operator îți zic, dacă nu, îți pierzi degetul, e problema ta, nu mă interesează”.
Trebuie să menționez că volumul/decibelii dnei. doctor a fost mereu la nivel de urlat și vă spun cu sinceritate, nu cunosc vocea normala a dnei. dr. Coadă.
Văzând atitudinea, comportamentul, tonul, lipsa de răbdare, violența, execrabila și lipsită de orice formă de umanitate și profesionalism, am decis să plec, iar când am ajuns pe holul de așteptare, unul dintre aparținătorii unui pacient, tatăl acestuia, din lipsa unei expresii mai potrivite, ardea și își refula mâhnirea asupra faptului că dna. dr. a avut aceeași atitudine și cu băiatul lui, spunându-i că „poate să se care dacă nu are pijamale” și că „pentru reatașare de două tendoane va fi internat doua zile”.
Notă: Nu comentez asupra procedurii medicale, ci asupra expresiei pe care în urmă cu câteva minute o auzisem și eu. Pe hol ceilalți doi pacienți, pe un ton ridicat, discutau despre aceeași problemă de atitudine pe care tocmai o întâmpinasem. Nu consider că toți 4 care am fost acolo avem probleme grave cu auzul și halucinăm injurii și acest comportament execrabil.
Nu am dorit să fiu implicat în scandal, având prioritate recuperarea mâinii, și având posibilitatea de a merge la alt spital am și făcut acest lucru. 
La ora 10:44, în data de 14 August, am pornit la drum spre UPU Timișoara, pe care i-am sunat înainte și le-am prezentat pe scurt situația, rugându-i să mă primească de urgență. De altfel, precum UPU Arad, și aceștia au fost niște profesioniști. 
La ora 11:50 am intrat în UPU Timișoara unde am fost preluat și mi s-a făcut o radiografie nouă (pozele 3 si 4 – la ora 12:47) unde spre stupoarea mea, am aflat de fapt că degetul 3 nu era amputat parțial, precum mi s-a spus la Arad, ci era doar dislocat, iar o bucată de os trebuia eliminată, împreună cu reatașarea tendonului extensor. Radiografia din Arad a fost mecanic, biologic și practic greșită, nu coincidea cu rana și cu modul în care aceasta a fost făcută, nici cu unghiul de incidență a discului circular.
Radiografii Arad:
Radiografii Timișoara:
Notă: Cei din Timișoara au fost deosebit de încântați că le-am putut arăta fotografii (0 si 0a) cu rana, pe câtă vreme dna. dr. Coadă, în secunda în care am atins telefonul, a început să urle să îl sting, eu menționându-i clar că am poze cu rana, chiar și un video care consideram că o pot ajuta, ținând cont că rana era pansată de peste 16 ore (încă o procedură greșită care a necesitat tăierea unor bucăți de piele care prezentau urme de necroză, datorită faptului că acestea ar fi trebuit eliminate de urgență în data de 13 August și nu lăsate pansate 16 ore. Menționez faptul că doamna Coadă nici măcar nu a dat jos bandajul aplicat de cei de la UPU în ziua precedentă, la întâlnirea mea cu aceasta în cabinetul ei).  
În aprox. 10 min după radiografia făcută în Timișoara,
am fost preluat de un chirurg plastician venit de la Clinica de Chirurgie Plastică Casa Austria, a cărui nume nu doresc să îl împărtășesc, care a început de îndată procedura de reatașare a tendonului, relocare a osului, chiuretare a rănii și amplasarea unei atele de susținere a degetului 3 plus cusătura necesară închiderii rănii. Menționez că această procedură a avut loc la UPU Timișoara, nu în bloc operator, cu singura recomandare de a rămâne sub observație până a doua zi dimineața (15 August), pe care, precum menționam mai devreme, din pricina problemelor personale, am refuzat-o pe proprie răspundere.
Imagine cu mâna post-intervenție la Timișoara:

post interventie tm

Menționez faptul că atitudinea celor de la UPU Arad, SMURD Arad, UPU Timișoara și a chirurgului de la Casa Austria, au fost exemplare și nu am absolut nimic să le reproșez. 
Toată procedura, după cum puteți bine observa din cronologia evenimentelor pe care le pot dovedi din metadata fotografiilor și registrul de apeluri, din momentul intrării în UPU Timișoara, la ora 11:50, până la finalizarea chirurgiei, la ora 14:05, a durat 2 ore și 15 min.  Subliniez faptul că in aceeași perioada de timp, în prezența dnei. dr. Coadă, am avut parte doar de atitudinea dânsei delăsătoare și întârzierea cu 1 oră 35 min față de cea care a fost programată.
Puteți să mă contactați la numărul de telefon 0749XXXXXX pentru clarificări ulterioare, eu încercând să vă contactez pe numărul de telefon 0754221090 (număr menționat pe site-ul dvs. pentru reclamații) în data de 15 August la ora 13:23, 14:18, 14:19 fără succes. 
De asemenea, menționez faptul că am luat legătura cu presa locală și voi face tot ce îmi stă în putință ca acest caz să fie publicat, deoarece meseria mea necesită buna funcționare a degetelor, iar dna. dr. Coadă vorbea de pierdere completă a mobilității falangelor superioare ale degetului 3, lucru complet infirmat și remediat. Chiar dacă acesta ar fi fost cazul, îmi asum deplina responsabilitate pentru folosirea improprie a flexului, dar nu accept comportamentul menționat mai sus din partea dânsei.
Aștept de îndată un apel telefonic din partea dumneavoastră, și mai ales măsurile necesare, pentru că nu consider acest comportament ca fiind unul potrivit din partea unui cadru medical față de un om fără pregătire medicală care doar cere să fie ajutat.
Subliniez faptul că atitudinea mea a fost mereu una respectuoasă și politicoasă,
niciodată ridicând tonul și niciodată aducându-i injurii doamnei doctor în formă directă sau indirectă. Vă stimez și vă respect meseria tuturor, știind că este una anevoioasă, și știind cu ce pacienți aveți de a face, conspiraționiști și recalcitranți și situațiile ridicole la care sunteți expuși de unii pacienți lipsiți de morală. Tot timpul am încercat să nu mă asociez acelor oameni și să vă tratez cu respectul cuvenit.
Luând în considerare cele menționate mai sus, atitudinea dnei. dr. Cecilia Coadă mă bulversează și mă dezamăgește profund.
Cu respect,
T.P.” 
***
[ACTUALIZARE 1] (ora 14.11): Precizările SCJUA cu privire la cazul medicului Cecilia Coadă

Ca urmare a articolului „Comportament MIZERABIL al unui chirurg plastician „celebru” din Spitalul Județean Arad: „Îți pierzi degetul, e problema ta, nu mă interesează”; „Nu am ce face mai bun în timpul liber, decât să mi-l pierd cu toți tâmpiții?!” și alte „hipocrizii”,

facem următoarele precizări:

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad nu tolerează un asemenea comportament din partea personalului medical și ne vom folosi de toate pârghiile legale
pentru a stopa asemenea practici!

Sesizarea domnului T. P. a fost înregistrată ieri în secretariatul unității

și va fi analizată în comisiile de specialitate: de reclamații, de disciplină respectiv în Consiliul Etic, funcționale la nivelul spitalului. Aceste comisii vor analiza comportamentul medicului
plastician dr. Cecilia Coadă.

Până la finalizarea investigațiilor dorim să facem unele precizări referitoare la radiografia care a fost efectuată, pe data de 13 august, după prezentarea pacientului în Unitatea Primire Urgențe.

În baza discuțiilor purtate cu medicul șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, radiografia efectuată pacientului a fost realizată conform solicitării medicului urgentist, pe baza biletului de trimitere: ca regiune de investigat a fost mâna și degetele, incidență față și 3/4.

Facem precizarea că aceste investigații sunt efectuate pentru a stabili un bilanț inițial de leziuni care se pot completa, ulterior, cu orice altă incidență specifică sau tip de radiografie utilă pentru intervenția chirurgicală sau pentru tratament. Acestea din urmă sunt solicitate după consultul medicului de specialitate – în acest caz medic plastician.

Radiografiile efectuate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au fost pentru evaluarea inițială a afecțiunii pacientului, ele putând fi completate în orice moment cu alte investigații suplimentare – inclusiv tomografie computerizată – dacă medicul specialist considera necesar.

Astfel, în urma evaluării din urgențe, medicul urgentist solicită consult de specialitate:

în acest caz, pacientul trebuia văzut de către un medic plastician. La nivelul Compartimentului de Chirurgie Plastică funcționează garda la domiciliu – ceea ce înseamnă că medicul de gardă vine la spital, atunci când este solicitat pentru a consulta/evalua/interveni chirurgical, după caz. După consultul de specialitate, dacă pacientul necesită intervenție chirurgicală sau alte proceduri specifice, medicul plastician solicită laboratorului radiografii amănunțite, centrate pe zona în care este necesară intervenția.

Ec. Florina Ionescu, manager SCJU Arad
Dr. Cătălin Hreniuc, director medical SCJU Arad

Nu comentăm precizările spitalului doar facem o singură observație

cu privire la afirmația că „ După consultul de specialitate, dacă pacientul necesită intervenție chirurgicală sau alte proceduri specifice, medicul plastician solicită laboratorului radiografii amănunțite, centrate pe zona în care este necesară intervenția.” – în acest caz chirurgul nu a solicitat nicio radiografie suplimentară, nici măcar nu a dat jos bandajul pus cu o zi înainte de cei din UPU, a sugerat direct intervenția chirurgicală, fără investigații suplimentare. Poate avea de gând să le efectueze, dar pacientului nu i s-au comunicat aceste aspecte, motiv pentru care pacientul a plecat la un alt spital.

***

[ACTUALIZARE 2] Reacția pacientului care a formulat sesizarea vis-a-vis de precizările SCJUA

„Mulțumesc pentru promptitudinea cu care ați reacționat la solicitarea mea, aștept cu nerăbdare să vă cunosc personal.

Precum spuneam și în sesizarea mea inițială, îmi mențin respectul pentru dvs. și, pe această cale vreau să clarific faptul că NU consider că Dl./Dna. Radiolog e de vină cu ceva.

Prin afirmația mea, că radiografia este greșită, mă refeream doar la faptul că, echipa chirurgicală din Timișoara nu a stat pe gânduri, făcând o radiografie proaspătă si verificând de îndată rănile plus fotografiile pe care le-am oferit în prealabil.

Ceea ce încerc să spun este că nu am primit niciun diagnostic prematur și speculativ cauzator de stres și neliniște pe lângă comportamentul … delăsător. Diagnosticul a fost unul final și corespunzător, când rana a fost depansată, verificată și comparată cu radiografia.

Îmi cer scuze public, Dl. / Dna. Radiolog dacă prin afirmația mea le-am adus vreo insultă și subliniez că sunt perfect de acord cu cele răspunse de dvs. vis-a-vis de modul în care trebuia să se procedeze, de altfel, asta fiind procedura urmată de echipa chirurgicală din Timișoara.”

Așteptăm și noi, aproape cu aceeași nerăbdare curioasă rezultatele anchetei interne.

 

Categorie: Știri
Etichete: dr. Cecilia Coadă, secția Chirurgie Plastică, Spitalul Judetean Arad, UPU Arad, UPU Timișoara
Distribuie:
Articolul anterior
Amintiri dintr-o țară bananieră (13)
Articolul următor
Artur Chomiuc a plecat lângă Regele Mihai și Regina Ana cu puțin înainte de a împlini 77 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie