ȘTIRI

[ACTUALIZARE] Descinderile din vară ale procurorilor la Clubul UTA produc inculpați: Claudiu Drăgan şi Dorin Stana – puși sub acuzare pentru complicitate la DARE DE MITĂ

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a emis astăzi un comunicat de presă în care anunţă punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva a patru inculpați – doi oficiali ai echipei-fanion a Aradului, UTA, fiind printre ei: Claudiu Drăgan şi Dorin Stana. Acţiunea vine ca rezultat a descinderii poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie, coordonaţi de procurori de pe lângă Parchetul Tribunalului Bucureşti, în dimineața zilei de 21 iulie a.c., la Arad, la sediul clubului de fotbal UTA şi acasă la Claudiu Drăgan, director sportiv al formaţiei UTA.

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

În cursul anului 2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de următorii inculpaţi:

Baboia Claudiu-Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită;

Drăgan Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

Stana Dorin, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

Vlădulescu Ionuţ-Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;

Din actele de urmărire penală efectuate până la momentul actual, a reieşit faptul că, la data de 19.05.2017, în interesul Asociaţiei Club Sportiv UTA Bătrana Doamnă ARAD, într-un hotel din mun. Suceava, Vlădulescu Ionuţ Gabriel i-a remis suma de 13.500 de lei, promisă anterior, arbitrului partidei de fotbal Foresta Suceava — Sepsi Sf. Gheorghe, pentru a favoriza prima echipă (la momentul respectiv UTA Bătrana Doamnă ARAD şi Sepsi Sf. Gheorghe erau contracandidate în Liga a II-a pentru promovarea directă în Liga I).

La realizarea acestui demers au contribuit şi inculpaţii Drăgan Claudiu şi Stana Dorin, director sportiv, respectiv secretar în cadrul Asociaţiei Club Sportiv UTA Bătrana Doamnă ARAD, în timp ce inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel, secretar al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti, a intermediat contactul dintre arbitrul în cauză şi Vlădulescu Ionuţ Gabriel.

De asemenea, la data de 02.06.2017, inculpatul Baboia Claudiu-Gabriel i-a oferit suma de 3000 de lei arbitrului partidei de fotbal Progresul Spartac — ACS Regal, din Liga a IV-a, pentru a favoriza prima echipă, iar ulterior i-a remis suma de 1000 de lei.

Prin ordonanţa procurorului din data de 04.10.2017 s-a dispus reţinerea inculpatului Baboia Claudiu Gabriel, iar la data de 05.10.2017 a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpatului Baboia Claudiu Gabriel pe o durată de 30 de zile.

Faţă de inculpaţii Drăgan Claudiu şi Vlădulescu Ionuţ-Gabriel s-a dispus în cauză măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Activitatea de urmărire penală este continuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul instituţional al Federaţiei Române de Fotbal — Departamentul Integritate şi Antifraudă.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Compartimentul de Informare și Relaţii cu Publicul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

………………………………………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] [NEWS ALERT] DGA a intrat (inclusiv) peste UTA! Conducerea clubului a fost „luată de pe bicicletă” și dusă la București pe baza unei declarații a unui fost fotbalist, actualmente TURNĂTOR. Cine este acesta?…

În dimineața zilei de 21 iunie, clubul UTA a fost vizat de o anchetă a DGA  (conform comunicatului UTA), sub Coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București  cu privire la o presupusă implicare a conducerii clubului în meciul dintre ACS Foresta Suceava şi ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – recent promovată în prima divizie. Mascații, flancând procurori și polițiști, au descins în sediul  de pe Calea Victoriei în jurul orei 9.00.

Conform informațiilor apărute inițial în presa națională, Sepsi ar fi reclamat UTA că i-ar fi ţinut în viaţă artificial pe cei de la Foresta Suceava, pentru ca meciul acestora cu Sepsi să se joace pe teren şi, moldovenii să încerce să producă surpriza, lucru care, din păcate, pentru utişti nu s-a întâmplat, nou promovata în prima divizie impunându-se cu scorul de 4-2.

Omul din spatele proiectului „UTA Bătrâna Doamnă”, Alexandru Meszar, a fost audiat la Timişoara, fiind ulterior eliberat. Directorul general, Decebal Grădinariu şi preşedintele, Florian Voinea, au fost duşi la sediul central de la Bucureşti pentru a da declaraţii.

Directorul general al clubului UTA, Decebal Grădinariu, a fost reţinut de mascaţi în dimineaţa zilei de miercuri. „Codru” era în trafic, pe bicicletă, în pantaloni scurţi şi tricou şi mergea, probabil, spre sediul clubului, când două maşini cu mascaţi l-au blocat pe marginea drumului şi l-au băgat în dubă pentru a-l duce la audieri la sediul DNA” – conform aradon.ro.

Celălalt suspect în acest dosar, directorul sportiv Claudiu Drăgan, va fi audiat, cel mai probabil, la sosirea din Antalya, unde îşi petrece vacanţa.

Preşedintele Sepsi Sf. Gheorghe, Laszlo Dioszegi, a negat orice amestec în acest scandal: „Nu cred aşa ceva. Nici nu se discută, e o prostie. Nu suntem genul de oameni care să ne plângem. Noi ne facem treaba noastră şi nu ne interesează celelalte echipe. Cel puţin, eu nu ştiu despre ce e vorba, şi, sincer vă spun, fără mine nu cred că cineva poate să facă chestii dintr-astea. De la noi nu s-a pornit, 1000 la sută vă garantez. Nu suntem genul care să mergem şi să arătăm cu degetul către alţi. Noi am promovat, suntem fericiţi şi nu ne interesează ce au făcut alţii”, a spus Laszlo Dioszegi.

Ceea ce e cel puțin ciudat în acest… oribil eveniment juridic e că în ecuația presupus infracțională nu există nicio parte vătămată. Totul ar fi pornit de la un fost jucător al UTA-ei – „responsabil cu „turnatul” la DNA. Cine este acest jucător – vom afla.

…vorba unui comentator: „am crezut că au venit să verifice contractul pagubos cu Polivalenta la sala de culturism sau ale CJA cu AMEFA!”

Impecabilă și salutară reacția Clubului UTA la acest eveniment urât:

REACȚIA CLUBULUI UTA la descinderile anchetatorilor (unică, după știința noastră, în ceea ce privește reacția unei instituții la descinderea procurorilor!)

În această dimineaţă clubul nostru a fost vizat de o anchetă a DGA cu privire la o presupusă implicare a noastră în meciul dintre ACS Foresta Suceava şi ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, din cadrul campionatului recent încheiat.

Cu deschiderea firească a unui club care are la bază onestitate și fair play, ne-am pus la dispoziţia organelor de anchetă atât din punct de vedere al declaraţiilor cât şi al documentelor. Sperăm într-o urgentare a anchetei, iar concluziile să exonereze clubul nostru de orice implicare în eventuale jocuri de culise care vizează această partidă. Menționăm că nu s-a luat nici o măsură împotriva vreunei persoane din club.

Dorim să-i asigurăm pe suporterii noştri că ne-am apărat întotdeauna şansele doar pe teren şi ne exprimăm speranţa că şi adversarii noştri au făcut la fel.

În aceste momente suntem preocupaţi exclusiv de pregătirea noului sezon.

Nu dăm niciodată înapoi!

 

Critic Arad, 5 octombrie 2017 9:00

claudiu-draganstana-utadraganquestion-mark_318-52837UTA-DNAmeszar-800x445andorcodrugUTA-DNA1