ȘTIRI

[ACTUALIZARE] Lui Florin Malița și celor doi șoferi arestați în cazul FURTULUI DE CUPRU le-a fost revocată măsura arestului la domiciliu. Desființarea dosarului a deveni o „chestie formală”…

 

Acordul semnat între TRADE TRANS COMBI SRL – firma austriacului Dieter Kaas, păgubită de aproximativ 100.000 de Euro conform mediei dintre expertiza specialiștilor și… negocierile ulterioare – și inculpații din Dosarul 2453/108/201 privind faptele de înșelăciune de care au fost acuzați cei trei, înlătură fapta penală – iar conform Codului de Procedură penală va fi stins.
Astăzi, Instanța de judecată desemnată în cauză a decis ca celor trei să le fie revocată măsura arestării preventive – măsura intrând în vigoare peste 48 de ore, câtă vreme procurorul are dreptul să o conteste.
Din informațiile noastre, nu va face…

Soluția pe scurt, așa cum apare ea pe Portalul Instanțelor de Judecată:

În baza art. 45 Cod procedură penală reuneşte cererea de revocare măsură preventivă formulată de inculpatul Maliţa Florin, înregistrată în dosarul nr. 2453/108/2018/a7 şi cererea de revocare măsură preventivă formulată de inculpatul Blăgău Voicu Cătălin, înregistrată în dosarul nr. 2453/108/2018/a9, cu prezenta cauză înregistrată sub nr. 2453/108/2018/a8, având ca obiect verificare măsură preventivă privind pe inculpaţii Maliţa Florin, Blăgău Voicu Cătălin şi Stanciu Simon Constantin. În baza art. 348 alin.1, raportat la art. 207 alin.6 şi art. 242 alin.2 Cod procedură penală, revocă măsura preventivă a arestului la domiciliu, luată prin Încheierea Camerei preliminare nr. 199/21.12.2018 a Curţii de Apel Timişoara pronunţată în dosarul nr. 2453/108/2018/a3, faţă de inculpaţii: Maliţa Florin, Blăgău Voicu Cătălin şi Stanciu Simon Constantin. În baza art. 273 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa Camerei de consiliu, azi, 04 martie 2019. 

Document: Încheiere finală (dezinvestire)  43/2019  04.03.2019.”

 

 

 

……………………………………………

[TITLUL INIȚIAL] (27 februaruie, 2019) [EXCLUSIV] LOVITURĂ DE TEATRU în Dosarul „Furtul SECOLULUI”: Părțile s-au împăcat prin semnarea unui ACORD care STINGE acțiunile PENALE și CIVILE, desființând procesul!

Supranumitul „FURT al SECOLULUI” în județul Arad – o caracterizare aproape exactă doar dacă excludem furturile din 2000 încoace operate de înalți demnitari  și funcționari ai statului (pentru care 2 milioane de euro sunt doar „o mică rezervă” din sute de tunuri uriașe) -, inaugurat cu titlul de „bombă” și-a epuizat fitilul și, când a ajuns aproape de focos, în teoretic iminentul moment de dinaintea exploziei… s-a stins!
Reținuți și arestați la două luni după comiterea faptei – știrea privitoare la furtul celor 414 tone de cupru a apărut în presa locală și a fost preluată de cea centrală în data de 25 septembrie, 2018 -, respectiv în 22 noiembrie, 2018, suspecții Malița Florin, Stanciu Simon și Blăgău Voicu au primit înștiințarea aflându-se pe arest domiciliar.

(Vom reveni și cu „aspecte din culise”… dacă va mai fi cazul.)

***

Părțile din Dosarul 2453/108/2018  s-au împăcat, ajungând la un acord care stinge acțiunile penale și civile și transformă „bomba” în… cu totul altceva!

 

Să recitim împreună ce s-a întâmplat – limitându-ne, exclusiv, la ce au comunicat reprezentanții I.P.J. Arad – adică singurii care aveau competența și responsabilitatea să comunice ceva oficial… că de neoficiale ne e plin telefonul – cum puteți bănui. 

Conform comunicatului de presă emis de IPJ la data de 22 noiembrie, 2018,

Polițiștii economici din Arad, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, au reușit identificarea a trei bărbați, bănuiți de sustragerea a peste 400 de tone de cupru. Prejudiciul a fost recuperat.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalități Economice au identificat trei bărbați, bănuiți de furtul a 414 tone de cupru, în valoare de 2.000.000 de euro, de pe raza localității Curtici. Prejudiciul a fost recuperat de polițiști la scurt timp după săvârșirea faptei.

Din investigațiile efectuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a reieșit că, unul dintre cei trei bărbați, în vârstă de 34 de ani, din Arad, ar fi luat decizia de a sustrage cuprul aflat în posesia unei societăți comerciale, prin crearea unei aparențe de legalitate. Astfel, la data de 21 septembrie a.c., acesta ar fi trimis un email fals, în vederea achiziției de cupru.

Pentru efectuarea transportului, au fost asigurate 3 autotrenuri și remorci. În sprijin, ar fi avut un bărbat de 34 de ani, din Sântana și un altul de 28, din Timișoara.

Împreună, aceștia s-ar fi deplasat succesiv la sediul societății comerciale prejudiciate, unde ar fi încărcat în autotrenuri cele 414 tone cupru. „Marfa” a fost transportată inițial la un depozit din localitatea Curtici, județul Arad, iar ulterior, în localitățile Becicherecu Mic și Lovrin (județul Timiș), de unde urma să fie comercializată.

Pentru a îndeplini aceste operațiuni, bărbatul ar fi procurat documentație falsă de transport, numere false de înmatriculare, copii de cărți de identitate aparținând unor persoane fără nicio legătură în cauză și alte acte în vederea îngreunării depistării autotrenurilor.

Bărbații din Timișoara și Sântana au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă, cel din Arad fiind în prezent arestat într-o altă cauză.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, uz de fals, instigare la uz de fals, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, instigare la conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare, instigare la tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte autovehiculul respective.

În ziua următoare reținerii, cei trei suspecți, Florin Malița, Blăgău Voicu și Stanciu Simon au fost arestați pe o perioadă de 30 de zile – iar din decembrie trecut sunt pe arest domiciliar.

 

Articol asociat:

[BREAKING NEWS] Au fost REȚINUȚI TREI BĂRBAȚI pentru furtul celor 414 TONE de cupru

Lucian Valeriu, 4 martie 2019 6:00

malita1acord-cupru