[ACTUALIZARE] O lecție de șah și, simultan, de viață – cu maestrul Bogdan Ionescu, la Clubul „Vados” [GALERIE FOTO]

 [ACTUALIZARE]
Avocatul și Maestrul de șah BOGDAN IONESCU a susținut în data de 18 februarie 2017 un inedit simultan de șah împotriva celor mai talentați juniori ai ȘAH CLUB VADOS. Spunem inedit deoarece a fost vorba despre un simultan cu ceas desfășurat la șapte mese, timpul de joc fiind de o oră și 30 de minute pentru fiecare jucător + 30 secunde adiționale/mutare/jucător. Practic, simultanistul a jucat în același timp șapte partide de șah cu timp clasic (normal). Pentru sporirea dificultății, simultanistul a jucat toate partidele cu piesele negre (jucătorul cu piesele albe având avantajul primei mutări). Rezultatul final a fost de 6 victorii și o remiză, singura jumătate de punct fiind obținută de către juniorul BALABAN-VOIA ALEXANDRU.

Maestru BOGDAN IONESCU a fost în mod deosebit impresionat de frații MAGOLD (VICTOR și FILIP), al căror talent și progres în ultimul timp este chiar remarcabil. Indiferent dacă toți acești copii vor urma sau nu o carieră sportivă, ceea ce contează este că șahul îi poate ajuta în viață (în drumul spre statutul de adult responsabil), dezvoltându-le memoria, gândirea analitică și anticipativă, spiritul de competiție, îi disciplinează și îi învață că adevărata performanța (în orice domeniu) se obține prin multă muncă și efort.

Reamintim aici că SAH CLUB VADOS desfășoară cu regularitate cursuri de șah pentru copii (aferent tuturor categoriilor de vârstă) la sediul său din Arad, Bulevardul Revoluției, nr. 29, ap. 11, jud. Arad.

Maestrul BOGDAN IONESCU le-a adresat la final și câteva sfaturi tinerilor jucători. În primul rând de a-și respecta toții adversari (indiferent de vârstă, coeficient ELO ș.a.m.d.), dar să nu le fie teamă de absolut nimeni. A juca cu frică sau a presta un șah pasiv reprezintă drumul sigur spre înfrângere. De asemenea, observând în cele șapte partide că nimeni nu a început cu e4 (pionul din fața regelui înaintat două pătrățele), îi încurajez să aleagă cât mai rapid această mutare, adică mutarea prin excelență a jocului deschis. Astfel, pentru primii ani în șah inclusiv cei mai reputați antrenori în domeniu recomandă invariabil deschiderea jocului cu e4, această mutare oferind un joc deschis, joc care îți dezvoltă abilitățile tactice, calcul variantelor complicate și posibilitatea de a ataca cât mai rapid regele advers. Alegerea unor deschideri de mare subtilitate și finețe strategică ca bunăoară deschiderea Engleză, Catalană sau varii sisteme bazate pe double fianchetto sunt preatabile la o vârstă mult mai mare, când judecătorul devine cu adevărat matur, capabil astfel să înțeleagă niște nuanțe foarte rafinate ale pozițiilor închise sau semideschise.

……………………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (17 februarie, 2017) Un simultan de excepție, la Șah Club Vados

Sâmbătă, 18.02.2017, începând cu ora 09:30, la SAH CLUB VADOS (Bulevardul Revolutiei, nr. 29, ap. 11) va fi susținut un simultan de șah cu ceas la 8 mese, pentru copiii care au obținut rezultate deosebite la campionatele naționale. Simultanistul este avocatul arădean Bogdan Ionescu, cel care, în urmă cu câteva luni a susținut și un simultan de șah cu deținuții periculoși din Penitenciarul Arad (recitește și Simultan de șah cu deținuții periculoși la Penitenciarul Arad – sau „frumusețea atemporală a măsurării timpului” față cu urâtul pur al desființării sale).

Este un simultan de șah inedit deoarece este cu timp normal de joc, adică 1 oră și 30 de minute pentru toată partida (cu un increment de 30 de secunde/mutare), iar simultanistul va juca toate partidele cu piesele negre.

În acest an,  micii șahiști ai Clubului Vados Arad au obținut rezultate excelente la Campionatele Naționale de copii și juniori de la Băile Felix: Flavia Sida – campioană națională la șah rapid și medaliată cu bronz la blitz – fete 8 ani; Victor Moțiu – argint la șah rapid – băieți 12 ani; Filip Magold – bronz la șah clasic- băieți 10 ani și Constantin Lup – bronz la șah rapid – băieți 10 ani.

În ultima vreme, Bogdan Ionescu s-a specializat în partide de şah simultan, organizând, prin Clubul de Șah VADOS, acțiuni și competiții mai mult sau mai puțin oficiale.

 

Loading

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6491
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy