[ACTUALIZARE] Patru zile de excepție prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a CATEDRALEI ORTODOXE din Arad

catedrala arad 1
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

EVENIMENTE OMAGIALE, ANIVERSARE ȘI CULTURALE DE EXCEPȚIE LA CATEDRALA ARHIEPISCOPALĂ DIN ARAD

Cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, la Catedrala „Sfânta Treime” din Arad, s-au desfășurat mai multe evenimente dedicate împlinirii a 30 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a catedralei arădene.

În prima zi (21 noiembrie 2021), de Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, s-a pus la temelia Sfintei Mese, ca mărturie peste timp, dosarele cu numele tuturor ctitorilor, donatorilor, ostenitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș de către Chiriarh și preoții Catedralei. Mai menționăm și faptul că în această zi s-au împlinit 18 ani de la aducerea clopotelor din Austria (unde s-au turnat) și așezarea lor în curtea Catedralei. Mai apoi, toți cei prezenți au asistat la un concert de colinde corale românești susținut de către Corul Catedralei Arhiepiscopale, dirijat cu multă măiestrie de către Părintele Diacon Laviniu Morariu. Din interpretările corului, amintim: „O, ce veste minunată!” (D. Kiriac), „Ziurel de zi” (T. Brediceanu), „Florile dalbe” (Ghe. Șoima), „Azi e seara de ajun” (S. Drăgoi) și alte compoziții cunoscute din repertoriul eclesiastic. Cuvintele de mulțumire după concert, au fost rostite de către Pr. Simion Mladin – Eclesiarhul Catedralei.

A doua seară (22 noiembrie 2021), după slujba Vecerniei zilei, a fost vernisată o expoziție de fotografie, în premieră, denumită generic: „Punte peste timp. Momentele cele mai relevante din perioada construcției Catedralei (1991 – 2018)”, care a adunat pe panouri fotografii cu cele mai importante etape din perioada construcției, pe de-o parte, și, pe de cealaltă parte, fotografii inedite, unele realizate cu drona și avionul, precum și fotografii spectaculoase din interiorul bisericii. Expoziția a fost prezentată de către Arhid. Claudiu Ștefan Condurache și Arhid. Alexandru Adrian Tiulea, cei care au arhivat și păstrat aceste fotografii de-a lungul timpului, dar le-au și realizat pe cele noi.

În seara zilei de 23 noiembrie 2021, tot după slujba de seară, a avut loc lansarea unui volum-album de fotografii cu pictura Catedralei, denumit: „Pictura interioară din Catedrala Nouă – ARAD”. Cartea, apărută la Editura Arhiepiscopiei Aradului și Editura Mega din Cluj-Napoca, în condiții grafice de excepție, poartă semnătura Domnului Profesor Cătălin Băluț, pictorul locașului de cult. Prezentarea lucrării a fost făcută de către Pr. Conf. Univ. Dr. Vasile Pop, cadru didactic la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și fost consilier eparhial.

Ziua de 24 noiembrie 2021 a fost marcată prin săvârșirea Sfintei Liturghii, cu participarea Chiriarhului Arădean și a membrilor din Permanența Consiliului Eparhial din perioada construcției Catedralei. Tot în această zi, s-au pomenit preoții, ctitorii, donatorii, ostenitorii și binefăcătorii trecuți în Împărăția lui Dumnezeu. A fost un prilej de sărbătoare deoarece, așa cum spunea și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, „cei plecați dincolo se bucură cu toți cei prezenți căci edificiul Catedralei arădene s-a înălțat ca o împlinire a jertfei lor”.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul a oferit distincția eparhială „Ordinul Sfântul Ierarh Sava Brancovici” mai multor clerici din permanența Consiliului Eparhial în perioada construcției Catedralei, slujitorilor locașului de cult, Primarului Municipiului Arad, Călin Bibarț, precum și unor membri din Comitetul de Sprijin care, prin activitatea lor, au ajutat

La final, Chiriarhul a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți la acest eveniment de anvergură din viața comunității ortodoxe arădene.

catedrala arad 5

Arhid. Claudiu Ștefan Condurache

Arhid. Alexandru Adrian Tiulea

Lucia Iliescu – membru al Corului Catedralei Arhiepiscopale

……………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (20 noiembrie, 2021) Festivităţile prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Arhiepiscopale din Arad [PROGRAM]

Se împlinesc 30 de ani de când a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Arhiepiscopale din Arad de la Podgoria – prilej cu care duminică dimneața încep festivitățile ritualice ortodoxe cuvenite unei asemenea aniversări. 

ARHIEPISCOPIA ARADULUI – COMUNICAT

PROGRAMUL FESTIVITĂŢILOR PRILEJUITE DE ANIVERSAREA A 30 DE ANI DE LA PUNEREA PIETREI DE TEMELIE A CATEDRALEI ARHIEPISCOPALE DIN ARAD

DUMINICĂ, 21 noiembrie, orele 17.00, slujba Vecerniei cu rugăciuni de mulţumire la aniversarea a 17 ani de la primirea clopotelor Catedralei.

Concert de colinde şi cântări bisericeşti prezentate de Corul Catedralei. Prezintă: Pr. Simion Mladin, Eclesiarhul Catedralei; Cuvântul Chiriarhului.

LUNI, 22 noiembrie, orele 17.00, slujba Vecerniei.

Vernisarea expoziţiei fotografice: „Punte peste timp. Momentele cele mai relevante din perioada construcţiei Catedralei (1991-2018)”. Prezintă: Arhid. Claudiu Condurache și Arhid. Alexandru Tiulea; Cuvântul Chiriarhului.

MARŢI, 23 noiembrie, orele 17.00, slujba Vecerniei.

Lansarea volumului „Pictura interioară din Catedrala Nouă a Aradului” – Autor: Lect. Univ. Dr. Cătălin Băluţ; Cuvântul Chiriarhului.

MIERCURI, 24 noiembrie, orele 9.30, slujba Sfintei Liturghii, cu participarea membrilor Permanenței Consiliului eparhial în perioada construcției Catedralei; pomenirea ctitorilor, donatorilor, ostenitorilor şi slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale; oferirea distincțiilor din partea Chiriarhului; Cuvânt aniversar rostit de IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Cuvânt de mulțumire adresat Ierarhului de către Pr. Conf. Univ. Dr. Vasile Pop.

Evenimentele se vor desfășura cu respectarea măsurilor sanitare.

Pr. Simion Mladin,
Eclesiarhul catedralei

program catedrala

ISTORIC ȘI DESCRIERE – CONFORM www.cniptarad.ro

Catedrala episcopală din Arad poartă hramul „Sfintei Treimi” şi Sfântului Nicolae, iar construcţia a început în 1991. Clădirea se află în zona Podgoria, în centrul orașul Arad.

Piatra de temelie a noii catedrale episcopale, situată în cea mai aglomerată intersecţie din centrul municipiului Arad, a fost pusă de Preasfinţitul Părinte doctor Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei, la 24 noiembrie 1991.

Înaltă de 58 de metri, noua catedrala episcopală are o structură de rezistenţă deosebită, întrucât are şi un adăpost antiatomic. Impunătoarea construcţie ridicată în centrul Aradului este placată cu calcar de Podeni, iar soclul şi scările sunt din granit. Candelabre sunt din bronz masiv, aduse de la Thesalonic, iar iconostasul a fost executat la o fabrică de mobilă din Arad. Clopotele masive au fost aduse de la prestigioasa fabrică Grass Mayer din Innsbruck, Austria, cu o experienţă de peste 400 de ani. Instalaţia avea un ceas care era coordonată prin satelit. Crucea principală are înălţimea de peste 7,5 metri şi un braţ de deschidere de 3,5 metri. Este confecţionată dintr-o structură metalică, acoperită cu tablă de inox şi poleită cu aur de 24 de karate. În catedrală se află o raclă din argint, executată la monetăria statului, care adăposteşte moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Moaştele au fost primite de la Vatican.

Pentru construirea catedralei au fost folosite, printre altele, 4.100 de metri cubi de beton, 600.000 de kilograme de armături, 2.200 de metri cubi de zidărie, 3.500 de metri pătraţi de acoperiş din cupru, 1.300 metri pătraţi de placaje din marmură şi 1.600 metri pătraţi de placaje din granit. Catedrala are o lungime de 58 de metri şi o lăţime de 36 de metri, având un volum interior de 32.000 de metri cubi. Capacitatea este de peste 2.000 de locuri.

Lucrările de edificare a ,,Noii catedrale”, sintagmă care s-a păstrat în toţi aceşti ani şi se va mai păstra (aşa cum pentru biserica parohiei Pârneava, ulterior devenită Arad-Centru, se foloseşte numirea de ,,Catedrala veche”), au început propriu-zis în anul 1992 cu tasarea terenului şi consolidarea acestuia. Au urmat turnarea fundaţiilor şi finalizarea radierului general şi a cotei zero de unde începe biserica propriu-zisă. O problemă de ingeniozitate tehnică a fost ridicată de acţiunea de deviere a canalului ,,Mureşel”, care traversează zona.

Aceste lucrări desfăşurate pe parcursul anilor 1992-1995, cât şi cele care au urmat au fost împletite permanent cu activitatea de consolidare a ,,bisericii celei vii”, în sensul sensibilizării credincioşilor pentru noul locaş.

Următorii ani vor consemna pe răbojul lor, etapă cu etapă, drumul parcurs spre finalizarea lucrărilor de ridicare ,,în roşu” a construcţiei: finalizarea structurii de rezistenţă, închiderea perimetrală cu cărămidă, finalizarea lucrărilor la acoperiş. Turlele catedralei se zăresc de departe, de la intrarea în oraş, indiferent din ce parte se vine.

Categorie: Cultură
Etichete: 30 de ani catedrala ortodoxa, arhiepiscopia aradului, catedrala ortodoxa arad, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
USR propune modificarea metodologiei de calcul pentru impozitare pentru că „nu este echitabil ca locuitorii de la periferie să datoreze impozite egale cu cei din centrul orașului”
Articolul următor
Mihai Fifor: România revine la normalitate. Are din nou un guvern deplin funcțional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie