Front 7 ȘTIRI

[ACTUALIZARE] Pe numele a 13 arădeni s-au emis MANDATE de ADUCERE la D.I.I.C.O.T. – 6 pentru infracțiuni INFORMATICE și 7 pentru trafic de MIGRANȚI

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR ȘI PROCURORILOR, PENTRU DESTRUCTURAREA UNOR GRUPĂRI INFRACȚIONALE

La data de 11 noiembrie 2020, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad, desfășoară două acțiuni, pentru destructurarea a două grupări organizate, specializate în infracțiuni informatice și trafic de migranți.

Astfel, sunt puse în aplicare 6 mandate de aducere privind persoane bănuite că ar fi acționat în mod coordonat, cu scopul de a obține date de identificare ale unor carduri bancare care le permiteau efectuarea de tranzacții online, realizând atacuri informatice asupra unor conturi pe rețele sociale și jocuri de pariuri on-line, prin modificarea datelor de conectare, obținând astfel controlul total asupra acestora.

Unul dintre membrii grupului infracțional, fost angajat al unei unități hoteliere, este bănuit că ar fi transmis membrilor grupării datele de identificare ale cardurilor bancare ale persoanelor cazate în unitatea respectivă.

11 persoane ar fi fost vătămate, cauzându-se un prejudiciu de 10.870 de lei.

De asemenea, polițiștii și procurorii efectuează 2 percheziții domiciliare, în județul Arad și pun pune în aplicare 7 mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite că, în perioada 2019-2020, ar fi efectuat mai multe transporturi clandestine de migranți, peste frontiera de stat a României cu Ungaria, având ca destinație finală Germania și Austria.

Pe parcursul anchetei, au fost interceptate 3 grupuri de migranți, formate din 92 de persoane, care provin din state non-UE, în timp ce încercau să treacă fraudulos frontiera de stat a României cu Ungaria, prin zona verde sau ascunși în mijloace de transport.

În cauză, s-a realizat un schimb permanent de date și informații cu autoritățile judiciare din Germania, Austria și Ungaria, în cadrul cooperării internaționale.

Activitățile beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

De asemenea, la acțiune participă jandarmi din cadrul I.J.J. Arad.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă  principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Biroul de presă

………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] – ora 7.30 – DESCINDERI în mai multe localități din Arad privind destructurarea unei REȚELE de TRAFIC DE MIGRANȚI

Se fac descinderi, la această oră, în mai multe domicilii din câteva localități din județul Arad privind destructurarea unei rețele de trafic de migranți și criminalitate informatică.

Acțiunea este coordonată de DIICOT și polițiștii de la „crimă organizată” arădeni și vizează mai multe „cuiburi” din vestul țării – Aradul fiind cel mai important în această ecuație infracțională.

Vom reveni cu comunicatul de presă al autorităților.

[ACTUALIZARE – ora 11.00]

[COMUNICAT DE PRESĂ]

GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT SPECIALIZAT ÎN TRAFIC DE MIGRANȚI, DESTRUCTURAT

În această dimineață, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, efectuează 16 percheziții, în județele Timiș, Arad, Hunedoara și în municipiul București, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de migranți și trafic de minori.

De asemenea, astăzi, 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, au fost depistați în flagrant delict, în localitatea Jena, județul Timiș, în timp ce ar fi transportat migranți din județul Mehedinți.

Activitățile sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări față de 16 persoane bănuite de trafic de migranți, constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de minori.

Din cercetările efectuate s-a stabilit că, în judeţele Timiş și Arad, un grup infracțional organizat ar fi acționat pe linia traficului de migranți.

În fapt, din probatoriul administrat a rezultat că, începând cu luna februarie 2020, grupul infracțional organizat ar fi racolat migranți, respectiv cetățeni care doresc să părăsească țările de origine, pe care i-ar fi transportat ilegal prin România către state din nord – vestul Europei.

Membrii grupării care acționează pe teritoriul României ar face parte dintr-o grupare infracțională internațională organizată pe teritoriul mai multor țări aflate pe traseul migraționist, respectiv Siria – Irak  – Turcia – Bulgaria – Serbia – România – Ungaria – state din spaţiul Schengen (Austria, Germania).

Grupul infracțional ar fi racolat migranți din țările de origine (Irak, Siria, Turcia etc.) și i-ar fi trecut ilegal frontiera de stat a Serbiei sau a Bulgariei cu România.

În România, migranții ar fi fost preluați din apropierea graniței cu Serbia și ar fi fost transportați cu ajutorul unor autocamioane sau alte autovehicule până la granița cu Ungaria, unde fie treceau fraudulos frontiera de stat pe jos, fiind așteptați pe teritoriul Ungariei de către membrii grupării, fie ar fi fost trecuți frontiera de stat în autocamioane.

Ulterior, aceștia ar fi fost preluați din apropierea frontierei cu Ungaria și transportați până în tările de destinație – Austria, Germania.

Migranții sau familiile acestora, aflate deja în țări din vestul Europei, ar fi plătit membrilor grupării între 1.500 și 5.000 de euro.

14 persoane vor fi conduse la audieri.

Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile beneficiază de sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Acțiunea a fost făcută în colaborare cu Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontieră Timișoara și Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontieră Oradea – S.C.M.I.I.T. Arad.

La acțiune au participat și jandarmi.

Biroul de presă al IGPR

Critic Arad, 11 noiembrie 2020 7:36