[ACTUALIZARE] Primăria Arad a răspuns, într-un târziu, solicitării cu privire la explozia containerelor securizate din noaptea de Revelion, în Alfa

insula_ecologica-vandalizata_alfa
Distribuie:

[ACTUALIZARE](06.02.2023): 

Mai bine mai târziu decât niciodată… Primăria Arad a răspuns, într-un târziu, solicitării în baza Legii 544 cu privire la incidentul petrecut în noaptea de Revelion, în cartierul Alfa, când când s-a produs o explozie la containerele securizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Deși a fost copt și răscopt, răspunsul este exact cel pe care-l anticipam

(DGPLA și-a făcut treaba în sensul că sărbătorea Revelionul și nu s-a prezentat la fața locului, sistemul de monitorizare video nu era funcțional, insula nu era recepționată de primărie și paguba este doar a firmei care a montat-o etc). Răspunsul a fost transmis suficient de târziu încât să mai fie cineva interesat de subiect. Deja s-a uitat, viața merge mai departe, putem aștepta următoarea explozie.

Răspunsul Primăriei Arad:
„ Ca urmare a solicitării formulate în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces al cetățenilor la informațiile de interes public, vă comunicăm următoarele:

Întrebare: 1) Dacă înainte de explozia containerelor ecologice, sistemul digitalizat era
funcțional iar imaginile video cu posibilii infractori au fost înregistrate în Dispeceratul Poliției Locale Arad. („Aceste insule sunt protejate anti-vandalism. Fiind digitalizate, nu au acces decât persoanele care dețin cardul pentru intrare. Pubelele sunt conectate online, dotate cu GSM pentru transmisia datelor și bază de date privind beneficiarii și interfață de facturare pentru toate UAT-urile care îl folosesc. Datele sunt stocate și utilizate într-un sistem digital, acesta fiind principalul mod de monitorizare și raportare.” – conform comunicatelor de presă de la prezentarea proiectului)

Răspuns:

În data de 01.01.2023, containerele modulare pentru colectarea selectivă a deșeurilor din cartierul Alfa, str. Tunarilor, amplasate în parcarea blocurilor 29, 30, 31, se aflau în gestiunea și operarea Prestatorului. Având în vedere faptul că, modulele pentru colectarea selectivă nu erau complet operaționalizate, nu au putut fi obținute imagini de la respectivul incident. Menționăm că în prezent punctul respectiv este complet operaționalizat.

Întrebare: 2) Dacă după explozie s-a dispus de către conducerea DGPLA plasarea de
polițiștilor locali pentru paza locului acestui incident și s-au luat primele măsuri ce se impun pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor și a făptuitorilor.

Răspuns:

Polițiștii locali, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în momentul producerii incidentului au asigurat menținerea ordinii și liniștii publice, precum și măsurile de circulație cu ocazia evenimentelor organizate pentru a sărbători Revelionul. Mai mult decât atât, dispeceratul poliției locale nu a fost sesizat cu privire la incendierea pubelei în cauză, motiv pentru care polițiștii locali nu s-au deplasat la fața locului.

Întrebare: 3) Dacă polițiștii locali care au luat la cunoștință despre producerea acestui
eveniment au anunțat organele de cercetare penală și dacă imaginile video din momentul
incidentului care ar putea indica posibilii infractori au fost puse la dispoziția organelor
competente.

Răspuns:

Nu este cazul, având în vedere cele menționate anterior.

Întrebare: 4) Dacă proprietarul insulei ecologice (Primăria Arad) a formulat plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere și a depus-o fie la IPJ Arad, fie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

Răspuns:

La momentul respectiv Primăria Municipiului Arad nu era proprietarul containerelor modulare pentru colectarea selectivă a deșeurilor, ori aflându-ne în această situație nu putem afirma existența unui prejudiciu/pagubă adusă Primăriei Municipiului Arad. În acest sens, prin adresa nr. 1.702 din 10.01.2023, am solicitat Prestatorului S.C. ELKOPLAST ROMÂNIA S.R.L., să ne comunice demersurile întreprinse în vederea recuperării pagubelor suportate și remedierea modulelor deteriorate. Atașăm răspunsul primit de la S.C. ELKOPLAST ROMÂNIA S.R.L. înregistrat la Primăria Municipiului Arad cu nr. 6.403 din 30.01.2023.

Întrebare: 5) Care este valoarea pagubelor înregistrate.

Răspuns:

Având în vedere cele menționate la punctul 4, Primăria Municipiului Arad nu a
suferit nici un fel de prejudiciu/pagubă.

Întrebare: 6) Dacă se va proceda la montarea unei alte insule ecologice în acel loc.

Răspuns:

Serviciul Edilitar și Dezvoltare Mediu Urban din cadrul Direcției Edilitare a Primăriei Municipiului Arad precizează că, așa cum reiese și din adresa nr. 6.403 din 30.01.2023, primită de la S.C. ELKOPLAST ROMÂNIA S.R.L., la punctul de colectare, din cartierul Alfa, str. Tunarilor, containerele modulare pentru colectarea selectivă a deșeurilor amplasate în parcarea blocurilor 29, 30, 31, au fost înlocuite în integralitate de către Prestatorul S.C. ELKOPLAST ROMÂNIA S.R.L.

***

[TITLUL INIȚIAL](12.01.2023): Siguranța arădenilor este în grija NIMĂNUI. Încă o dovadă: toți responsabilii se spală pe mâini cu privire la incidentul exploziv din Alfa

Tăcerea de mormânt, lipsa de reacție și de îngrijorare inexplicabilă a autorităților cu privire la incidentul exploziv din primele minute ale Noului An când o „bombă” (probabil mai multe materiale explozibile, că nu o singură petardă ar fi putut face așa dezastru) a spulberat insulele ecologice digitalizate montate în zona cu blocuri din cartierul Alfa (vezi articol asociat) ne-au determinat să nu abandonăm acest subiect ca și cum cazul Crișan nu s-a întâmplat în Arad și ca și cum siguranța arădenilor rămâne exclusiv în voia sorții. Pentru că numai norocul chior a făcut ca incidentul din Alfa să fie unul fără victime umane.

Pentru „ei” este un eveniment banal, care nu merită luat în serios și investigat. Pentru cetățeni este încă un motiv de îngrijorare, încă o dovadă că siguranța lor și ordinea/ liniștea publică sunt în grija nimănui
Dacă luăm la rând toate instituțiile care ar fi trebuit să aibă o reacție cu privire la acest incident, niciuna nu iese bine în această „banală” poveste.
1. Primăria Arad și DGPLA

Având în vedere incidentul petrecut în data de  01.01.2023, imediat după miezul nopții, în cartierul Alfa  când s-a produs o explozie la containerele securizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, am solicitat să ne precizeze

1)      Dacă înainte de explozia containerelor ecologice, sistemul digitalizat era funcțional iar imaginile video cu posibilii infractori au fost înregistrate în Dispeceratul Politiei Locale Arad.  („Aceste insulele sunt protejate anti-vandalism. Fiind digitalizate, nu au  acces decât persoanele care dețin cardul pentru intrare. Pubelele sunt conectate online, dotate cu GSM pentru transmisia datelor și bază de date privind beneficiarii și interfață de facturare pentru toate UAT-urile care îl folosesc. Datele sunt stocate și utilizate într-un sistem digital, acesta fiind principalul mod de monitorizare și raportare.” – conform comunicatelor de presă de la prezentarea proiectului)

2)      Dacă după explozie s-a dispus de către conducerea DGPLA  plasarea de polițiști locali pentru paza locului acestui incident și s-au luat primele măsuri ce se impun pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor și a făptuitorilor.

3)      Dacă polițiștii locali care au luat la cunoștință despre producerea acestui eveniment au anunțat organele de cercetare penală și dacă imaginile video din momentul incidentului care ar putea indica posibilii infractori au fost puse la dispoziția organelor competente.

4)      Dacă proprietarul insulei ecologice ( Primăria Arad) a formulat plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere și a depus-o fie la IPJ Arad, fie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

5)      Care este valoarea pagubelor înregistrate.

6)      Dacă se va proceda la montarea unei alte insule ecologice în acel loc.

Răspunsul primit a fost insultător

„ Vă informăm că în conformitate cu art. 7, alin. 1 din legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, se impune prelungirea termenului de soluționare a cererii dvs., la 30 de zile de la data înregistrării ei,
respectiv: 03 02 2023.”

Putem înțelege multe dar nu înțelegem și nu acceptăm să fim luați de proști,

motiv pentru care am insistat să primim răspunsul la solicitare în termenul inițial (de 10 zile), întrucât aceste informații nu sunt de natura celor la care face referire articolul invocat adică NU prezintă „ dificultate”, „complexitate” și nici „volum al lucrărilor documentare”. Aceste răspunsuri sunt din categoria „da” sau „nu”, deci unde-i dificultatea, complexitatea, volumul documentării? Deși ni s-a promis că vom primi răspunsul, până la ora publicării acestui material nu ne-a fost comunicat.

A fost evident faptul că decât să ne spună că nu s-a făcut nimic din ce ar fi trebuit să se facă, mai bine să ne ducă cu zăhărelul. Ce să spună?

Că sistemul digitalizat NU era funcțional iar imaginile video cu posibilii infractori nu au fost înregistrate în Dispeceratul Politiei Locale Arad?

Că, deși s-au lăudat cu ele, insulele ecologice încă NU au fost recepționate de primărie deși au fost date în folosință către populație?

Că, dacă NU le-a RECEPȚIONAT, primăria nici nu poate formula plângere pentru distrugere întrucât nu are nicio calitate?

Că firma care le-a livrat/montat va fi singura păgubită dar că alege să rămână cu paguba, să pună o alta în loc, fără să depună plângere, să nu se complice?

Că Poliția Locală a banalizat evenimentul și conducerea nu a dispus plasarea de polițiști locali pentru paza locului acestui incident, n-a luat primele măsuri ce se impun pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor și a făptuitorilor și nici polițiștii locali care au luat la cunoștință despre producerea acestui eveniment nu au anunțat organele de cercetare penală?

Orice ar comunica pe acest subiect nu face decât să scoată la iveală alte nereguli. Totuși, în măsura în care vom primi răspunsul „copt” bine, vom reveni.

2. IPJ Arad, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase

Obișnuiți să primim comunicate despre fiecare acțiune de confiscat petarde, prezentată ca și cum ar fi fost „acțiunea vieții” celor de la „Arme și muniții”, ne-am așteptat să primim un comunicat liniștitor și cu privire la acest incident, că tot cu „petardele” are legătură. Am așteptat degeaba până în 12 ianuarie (11 zile de la incident), motiv pentru care am solicitat de la IPJ informația dacă acest serviciu s-a implicat cumva în această speță și dacă s-a întreprins ceva.

Și, da, s-a făcut ceva: NIMIC!

„Se știe de eveniment, s-a citit în presă. Nu a fost apel să fie raportat evenimentul, nu s-a depus plângere, nu există prejudiciu stabilit, nu se poate face nimic”. Deci ne-am „liniștit”…

3. Până și ISU Arad a dat-o de gard în acest caz
Marți, 3 ianuarie, ISU a comunicat evenimentul, precizând „cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise”

„În data de 01 ianuarie 2023, în jurul orei 00:45, pompierii militari ai Detașamentului Arad au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un container modular pentru deșeuri, în municipiul Arad, strada Tunarilor.
Incendiul, care se manifesta generalizat la nivelul containerului a fost lichidat prompt de către pompieri în câteva minute. Din fericire nu s-au înregistrat victime iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise.”

Numai că nu „fumatul în locuri nepermise” a fost cauza reală, iar ISU și-a călcat pe epoleți și a revenit asupra ei în data de 5 ianuarie

„Cauza producerii incendiului o reprezintă acțiunea unor persoane iresponsabile care au folosit artificii sau alte materiale explozive în vederea generării incendiului”.

Așadar, dacă ISU a reconsiderat cauza, iar acum e clar că „petardele” au detonat insula ecologică, revenim la „Arme și muniții”

Dacă își fac așa de bine treaba cei de la acest serviciu, de unde sunt petardele, cum a fost posibil să existe acces la ele? Sau nici asta nu poate verifica șeful serviciului fără sesizare scrisă? Păi, uite, îl sesizăm noi, public, și vrem să aflăm cum a fost posibil să existe pe piață aceste materiale, cine le-a comercializat și de unde/cum le-au achiziționat cei care le-au folosit?. Poate ar trebui cineva să extindă demersurile și să-l întrebe pe șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase cum și-a făcut treaba dacă aceste petarde au fost la liber în municipiu.

4. Chiar la SRI n-am trimis solicitări cu privire la incident,

deși avem „filme” cu operațiuni și desfășurări de forțe pentru o trusă de scule sau valize  uitate pe trotuar.

În concluzie,

nu știm cât de liniștiți am putea fi știind că oricine, orice, oricând poate exploda lângă noi fără ca nimeni să ia în serios acest fapt.

Articol asociat:

Început de an EXPLOZIV: Poliția lui Toma trebuie să rezolve „complicata speță” CINE A DETONAT INSULA ECOLOGICĂ DIN ALFA!

Categorie: Știri
Etichete: arme, Cazul Crișan, DGPLA, explozie insulă ecologică Alfa, incidentul exploziv din Alfa, primaria arad, Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, SRI
Distribuie:
Articolul anterior
Un autoturism a luat foc din cauza unui scurtcircuit electric, pe strada Adam Müller-Guttenbrunn
Articolul următor
[PROFILE] Martin Schwägerl – profesor la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie