Front 7 INVESTIGATII

[ACTUALIZARE] SIRIENII din „Jackson” sărbătoresc, cum știu și ei, ZIUA ROMÂNIEI: în spital, cu traumatisme cranio-cerebrale, după ce în seara de „Sfântul Andrei” ȘI-AU DAT CU PISTOALELE-N CAP!

 

Cele două familii de cetățeni sirieni aflate în dușmănie încă de când au „descins” în Arad, despre conflictul cărora am mai scris în urmă cu doi ani (vezi TITLUL INIȚIAL de mai jos), au recidivat cu un nou scandal, chiar în seara zilei de „Sfantul Andrei”, ajunul Zilei Naționale a României… 100 de ani etc.

Se pare că „tămbălăul” a început de la un gest obscen,

făcut de unul dintre cei cinci bărbați comercianți de covoare participanți la scandal… iar de aici până la pistoale-n cap n-au mai curs decât câteva secunde.

Pe fondul unor neînțelegeri mai vechi, dar și a faptului că unul dintre bărbați ar fi făcut un gest obscen către celălalt, totul a escaladat. S-a întâmplat vineri seara pe strada Feleacului, în zona complexului comercial „Jackson” unde doi dintre sirienii implicați în scandal dețin spălătorii auto și magazine de covoare.
Bărbatul lovit în cap a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad cu traumatism cranio cerebral, fiind conștient și în afara oricărui pericol. De asemenea, în urma altercației, alți doi sirieni au ajuns la unitatea medicală, tot cu traumatisme cranio cerebrale.
Polițiștii au demarat cercetările în acest caz pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat și dacă arma cu care a fost lovit unul dintre sirieni este deținută legal – sunt informațiile confirmate oficial până la această oră.

Deocamdată (și ca de obicei), polițiștii au încadrat fapta la Legea 61/1991 și i-au amendat pe toți!

„Polițiștii arădeni au fost sesizați despre faptul că pe strada Feleacului din municipiu, ar fi avut loc un conflict spontan între cinci bărbați, cetățeni sirieni. Ajunși la fața locului, cei în cauză implicați în altercație au fost sancționați contravențional de polițiști conform Legii 61/91, pentru provocare și participare la scandal, cu amendă în valoare de 1.000 de lei. Se continuă cercetările pentru încăierare. În cauză a fost indisponibilizată o armă, deținută legal de unul din bărbații implicați în eveniment”, a declarat inspector principal de poliție Lorena Radu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Arad.

……………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (17 octombrie, 2016) Exact ce-i lipsea Aradului: refugiați sirieni cu comportament interlop și mentalitate xenofobă! [FOTO / VIDEO]

(Re)devine, aproape pe neobservate, Aradul o colonie interlopă”? Am ajuns ținta găștilor de „recuperatori” veniți de prin toate colțurire patriei și, mai nou, a întregii planete? „Barometrul infracțional” cam asta indică: o mare presiune pusă pe autoritățile publice – despre care se vorbește puțin spre deloc -, dar, mai ales, pe societatea arădeană care, iată, are de trecut printr-o nouă și nemeritată „probă de rezistență”… cea a nesiguranței fizice și psihice pe trotuarele orașului… dacă nu chiar în propriile case.

Expunem în cele de față un eveniment petrecut în urmă cu mai bine de o lună – mai precis, pe 1 septembrie, 2016, în „buricul târgului”, la ora 3 după-masa, într-unul dintre cele mai circulate locuri publice și în văzul tuturor categoriilor de vârstă… sub „ochii reci” ai camerelor de supraveghere. E posibil ca gravitatea faptelor să nu fie chiar pe măsura celor povestite de părțile vătămate – care au venit la noi după lungi săptămâni de așteptare a unei reacții concrete din partea polițiștilor care se ocupă de caz -, dar cert e că evenimentul, așa cum ni se prezintă… singur… prin înregistrarea video a întregii întâmplări (video-ul postat de noi pe YouTube este un rezumat – deținem și înregistrarea întreagă), este de natură să… ne facă să întreprindem ceva – dacă nu mai mult, măcar să-l discutăm.

J.S. este un cetățean român de origine palestiniană, cu afaceri de succes în domeniul covoarelor

A ajuns la un grad destul de prosper în afaceri – este chiar primul în topul afacerilor cu covoare din această zonă a țării. El reclamă faptul că încă de acum 6 ani, de când „familia siriană de refugiați” s-a instalat în fața standului său, este terorizat de aceștia în tot felul de forme ce țin de practica lumii interlope: intimidări, amenințări, încălcare de proprietate, violențe verbale și fizice… tot tacâmul.
Despre cea mai gravă dintre ultimele scene este vorba în cazul de față.

Iată cum sună plângerea aflată de masa Comandantului Poliției încă de acum trei săptămâni:

(editată de redacție)

Domnule comandant
Subsemnatul J. S., cetatean român, domiciliat în Arad, cu puncte de lucru în incinta Complexului (…) vă aduc la cunostință următoarele:

În data de 01.09.2016, am fost agresat atât eu cât și soția mea în curtea complexului comercial de către 4 cetățeni sirieni care dețin standuri de vânzare în apropierea standurilor pe care le dețin eu. Imediat după ce agresiunea de care este vorba  s-a mai potolit, am sunat la numărul de urgență 112 și echipajul care a venit la fața locului a constatat și consemnat cele relatate de noi.
A doua zi, am depus oficial, împreună cu soția mea, o plângere la Poliția Municipiului Arad, în care arătam cele întâmplate, precum și probele pe care le avem în favoarea noastră, ceream investigarea și tragerea la răspundere. Am reușit să îi identificam după nume și pe cei 4 agresori despre care am scris în aceea plângere, care are număr de înregistrare 11283/05.09.2016.
Din câte am înțeles ulterior, plângerea mea a fost repartizată d-lui Coroban, gradul și funcția nu le cunosc.

Scopul acestui Memoriu pe care îl fac către dvs, este de a va aduce la cunostință că de la acel moment și până în ziua de astăzi, nu s-a efectuat nici un demers pentru anchetarea și tragerea la răspundere a agresorilor.
Am luat legătura în câteva rânduri direct cu dl. Coroban dar în afară de promisiuni că va porni ancheta luni, joi, vineri și din nou, luni, miercuri și tot așa, nu s-a realizat nimic.

Există filmarea de pe una dintre camerele de supraveghere amplasata în curtea complexului comercial pe care se vede foarte clar modul provocator de comportament al celor 4 agresori, înainte de agresiune și după, conduita lor extrem de ostilă față de mine, de soția mea, față de angajații mei dar și față  de alți deținători de spații de comercializare din aceea zona a complexului.
Nu cunoaștem motivele pentru care încă nu am fost chemat să fiu audiat eu sau soția mea, dar constatăm că nu s-a întreprins nimic în direcția asta.
Vă aduc la cunostință faptul că doi dintre cei 4 agresori, posibil frați, au statut de refugiați. Nu cred că este interesul nimănui ca, dacă nu se stopează modul acesta de manifestare, să răbufnească în alte forme și de aici până la un curent general anti-refugiați, nu va mai fi decât un pas.”

Acuzații de xenofobie și tentativă de anarhie!

Exasperat, cetățeanul român… „plătitor de impozite și taxe la statul român” – vorba sa, declară scris că „Intenționez să mă adresez și presei pentru a arăta întregii populații a Aradului, „binefacerile” unui aflux de refugiați. Dacă agresivitatea și tupeul unei familii de sirieni, cu statut incert poate produce dezordine, ce se va întâmpla când orașul se va umple de refugiați…  Din declarațiile care se vor lua (sperăm) de la martorii prezenți la agresiune, va rezulta cu siguranță faptul că modul lor de manifestare agresiv (verbal) chiar și la adresa statului român care le-a oferit refugiu, este generatoare de tensiuni și chiar de noi conflicte.

Nu știm și nu acuzăm pe nimeni de interese, doar constatăm cu surprindere că la aproape o lună de la incident (între timp au trecut două și jumătate – n.red.), nu s-a mișcat nimic.

Vă solicităm să interveniți pentru a începe în sfârșit ancheta, pentru a arata că în România nu poți comite fapte penale fără să fii tras la răspundere și pentru a descuraja pe viitor astfel de comportamente antisociale” – își încheie cetățeanul român de origine palestiniană Memoriul.

Poziția oficială a IPJ Arad raportată la acest caz:

„La data de 1 septembrie, în urma unui conflict spontan care a avut loc in incinta unui complex comercial din municipiu, am fost sesizați de către un bărbat, despre faptul că acesta ar fi fost agresat de alte trei persoane. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru loviri sau alte violențe, polițiștii continuând cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a stării de fapt” – ni se transmite din partea conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Arad prin ofițerul de presă al instituției, Lorena Radu.

Vom reveni asupra acestui caz.

 

Lucian Valeriu, 1 decembrie 2018 9:40

sirieni-4sirieni-3sirieni-2-1sirieni-1sirieni-2