INTERNATIONAL

[ACTUALIZARE] Suspectul principal al masacrului de la Istanbul din noaptea de Revelion a fost prins [FOTO]

 

[ACTUALIZARE]

Presupusul autor al atacului terorist comis de Revelion într-un club de noapte din Istanbul, soldat cu 39 de morţi, a fost arestat, anunţă autorităţile turce, citate de BBC News online.

Abdulkadir Masharipov, un islamist din Uzbekistan, este considerat autorul atacului comis de Revelion în clubul de noapte Reina din Istanbul.

Teroristul a fost arestat în cartierul Esenyurt din Istanbul, au anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi autorităţile turce. Individul se ascundea în casa unui prieten de origine kirghiză.

Deghizat în Moș Crăciun,  uzbecul a omorât 39 de persoane şi a rănit alte zeci în atentatul revendicat de reţeaua fundamentalistă sunnită Stat Islamic. Printre victime s-au numărat cetăţeni din Israel, Franţa, Tunisia, Liban, India, Belgia, Iordania şi Arabia Saudită.

…………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] [NEWS ALERT] (1 ianuarie, 2017) Un terorist deghizat în Moș Crăciun și înarmat cu o mitralieră a deschis focul într-un club din Istanbul. Sunt cel puțin 39 de morți și 69 de răniți

Cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 69 rănite, după ce un bărbat înarmat cu o pușcă automată a deschis focul la întâmplare, în noaptea de revelion, într-un club din Istanbul unde se aflau între 500 și 600 de persoane, informează NTV.

Primele împuşcături s-au auzit în jurul orei locale 1:15. Guvernatorul Istanbului a declarat că un atacator cu o armă de mare putere a împuşcat un poliţist şi un civil la intrarea în clubul Reina, apoi a început să tragă la întâmplare în oamenii aflaţi în loc.
Potrivit unor informații, atacul ar fi fost dat în jurul orei locale 1:30 de doi bărbați îmbrăcați în Moș Crăciun. Potrivit altor surse – mai sigure -, atacul a fost operat de un singur „Moș Crăciun”…

„Acesta este un atac terorist”, a spus răspicat Vasip Sahin, guvernatorul Istanbulului.

Clubul Reina din Istanbul este unul select, frecventat de lumea bună a oraşului. Localul se află chiar pe malul Bosforului, în imediata apropiere a primului pod construit peste strâmtoarea ce separă Europa de Asia. Este vorba de acelaşi pod unde au fost înregistrate lupte grele în timpul loviturii de stat eşuate şi care a fost redenumit în memoria celor ucişi în timpul puciului.

Deocamdată, sunt foarte puţine detalii despre atacator. Unii martori spun că l-au auzit vorbind arabă, dar informaţia nu este confirmată oficial. În plus, autoritățile turce au instituit cenzura temporară pe subiectul atacului. Asta înseamnă că presa locală nu mai are voie să difuzeze informații despre operațiunile în desfășurare. În ciuda informațiilor puţine, un expert turc a declarat pentru CNN că indiciile vorbesc despre un atac islamist.

„Informațiile inițiale duc cu gândul la un atac jihadist. Nu doar jihadiștii, ci și islamiști de toate felurile se agitau împotriva celebrării Anului Nou. Ei spun că este asemenea Crăciunului, ceea ce arată influența creștină în Turcia. Aceste mesaje încărcate de ură, această educație bazată pe discriminare, credem că au făcut posibile asemenea atacuri în Turcia”, a declarat dr.Aykan Erdemir, fost parlamentar turc.

Casa Albă a condamnat atacul de la Istanbul, pe care îl numește oribil. De asemenea, Barack Obama a spus că va oferi sprijin Turciei, aliatul său din NATO.

Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul de Externe, la solicitarea Digi24, NU sunt români printre victimele atacului.

Critic Arad, 17 ianuarie 2017 9:10

abdulkadir-masharipov-1terorist2terorist1ap_istanbul_attackistanbul-atack