Acasă ȘTIRI Trei zile de doliu național în Franța, urmare a carnagiului de...

[ACTUALIZARE] Trei zile de doliu național în Franța, urmare a carnagiului de la Nisa

0

 

[ACTUALIZARE]

Preşedintele Francois Hollande a decretat, în urma atentatului de la Nisa soldat cu 84 de morţi, trei zile de doliu naţional, respectiv cele de 16, 17 şi 18 iulie.

„Steagurile vor fi coborâte în bernă începând de astăzi”, a precizat aceasta. „Facem faţă unui război pe care ni-l oferă terorismul”, a mai declarat şeful Guvernului francez.

……………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] Carnagiu la Nisa: 84 de morți și peste 100 de răniți, după ce un camion a intrat în mulțimea adunată la focurile de artificii de Ziua Franței

Cel puţin 84 de persoane (conform datelor de la ora 8.30), printre care şi copii, şi-au pierdut viaţa, iar alţi peste 100 de oameni au fost răniţi în urma atacului terorist comis joi noapte, la Nisa, unde un camion a intrat cu viteză în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais. Doi dintre răniți sunt cetățeni români. Surse apropiate anchetei, citate de Le Parisien, spun că şoferul camionului a tras de mai multe ori cu arma, înainte de a fi ucis de forţele de ordine.

Un mator ocular spune că autorul atactului terorist de la Nisa purta o uniformă albastră, ca polițiștii sau șoferii. În camion au fost găsite documente care îl identifică pe autor drept cetăţean francez de origine tunisiană. Imaginile video surprinse chiar în momentul atacului arată oameni care țipă și fug disperați în timp ce șoferul accelerează. Un motociclist curajos face o încercare disperată de a opri înaintarea camionului iar forțele de ordine trag în direcția cabinei.

După ce a strivit sub roțile camionului tot ce a întâlnit în cale pe o distanță de aproximativ doi kilometri, teroristul ar fi coborât și ar fi început să tragă la întâmplare în mulțime. A fost, în cele din urmă împușcat, mortal de trupele speciale. Potrivit altor relatări, șoferul ucigaș ar fi fost împușcat în timp ce încă se afla la volan. Armele și muniția găsite de polițiști în interiorul camionului sunt, conform primelor surse, artizanale.

Jimmy Ghazal, martor ocular: „Sute sau mii de oameni erau pe Promenade Des Anglais şi aşteptau artificiile de 14 iulie. După ce s-au terminat artificiile, oamenii se plimbau şi se distrau pe promenadă, pe trotuare. Muzica era foarte tare şi oamenii se simţeau bine. Apoi am auzit sunete puternice, oamenii au început să ţipe şi s-au auzit focuri de arme. Toţi au început să fugă în toate direcţiile. Toţi au încercat să se pună la adăpost şi am văzut un camion mare care a trecut pe acolo.”

Exit mobile version