joi, februarie 2, 2023

ALERTĂ DE POLUARE! NORUL TOXIC aruncat în atmosferă de erupţia vulcanului din La Palma a intrat în România prin Vestul țării. Aradul – printre cele mai afectate județe!

 

E alertă de poluare în aer! Un nor cu potenţial toxic a început să acopere de azi România după erupţiile vulcanului din insula spaniolă La Palma. Curenţii aduc de la peste 5000 de kilometri depărtare particule care pot pune sănătatea oamenilor în pericol. Autorităţile spun că monitorizează situaţia şi sunt pregătite să emită avertizări RO-Alert dacă va fi cazul.

Pe site-ul https://www.windy.com/ro poate fi urmărită evoluția norului.

Norul toxic, aruncat în atmosferă după erupţia vulcanului din La Palma traversa ţara noastră în următoarele două zile. Masa de dioxid de sulf şi alţi compuşi chimici au pătruns astăzi prin Vestul ţării şi se va extinde pâna mâine seară în toată ţara. Este de aşteptat ca nivelul de poluare să crească, dar cele mai mari concentraţii nu vor fi la nivelul solului, ci la altitudini foarte mari.

Chiar dacă insula La Palma din Arhipelagul Canarelor se află departe de România, substanţele aruncate de vulcan în atmosferă sunt periculoase şi pot circula rapid, pe distanţe mari, purtate de masele de aer. „O eliberare foarte mare de compuşi chimici în atmosferă, cenuşă vulcanică, dioxid de sulf şi, probabil, compuşi de clor, brom. E un fenomen extrem de violent”, explică Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC din Iași. Norul mătură bună parte din continent şi trece peste Spania, Franţa, Germania sau Italia. A intrat în această dimineaţă prin vestul ţării, pe la Timişoara, iar până mâine va pune stăpânire pe toată România.

Robert Manta, meteorolog: Întreaga ţară va fi sub prezenţa acestui nor de diverse particule şi de diverşi compuşi chimici. Însă vorbim de prezenţa concentraţiilor mari în zone mai înalte de 4-5 km înălţime. În zona solului, unde ne desfăşurăm activităţile, nu se pune problema de concentraţii mari ale acestor gaze. (…) Precipitaţiile, care vor cădea luni şi marţi în partea de vest a ţării, poate, în cazul în care aceşti nori vor atinge înălţimi de 4-5 km, în speţă ploi, să fie ceva mai acide decât în mod normal”.

Specialiștii de Mediu monitorizează permanent calitatea aerului şi spun că „deocamdată, nu sunt motive de îngrijorare. Norul de cenușă va părăsi zona țării noastre marți.” În zonele străbătute de nor, concentrațiile de dioxid de sulf pe întreaga coloană de aer s-au menținut la valori ridicate.

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news