ȘTIRI

ALEXANDRU AUREL LIVIU BIRTOLON, nepotul marelui om politic ȘTEFAN CICIO-POP, a încetat din viață. Înmormântarea sa va avea loc miercuri

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

S-a stins din viață ALEXANDRU AUREL LIVIU BIRTOLON, nepotul marelui om politic Ștefan Cicio-Pop

În aceste zile, când toți românii se pregătesc de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, Aradul se îmbracă în haine de doliu: azi, vineri, 7 septembrie 2018, s-a stins din viață ALEXANDRU AUREL LIVIU BIRTOLON, nepotul marelui om politic Ștefan Cicio-Pop, unul dintre corifeii întregirii României Mari.

Alexandru Birtolon a fost fiul Anei, fiica lui Ștefan Cicio-Pop, căsătorită cu Aureliu Birtolon (ofițer în armata imperială, iar după Marea Unire colonel în armata română). Bunicul defunctului, avocatul Ștefan Cicio-Pop, a fost deputat din partea Partidului Național Român în parlamentul de la Budapesta (1905-1918), după care, în toamna anului 1918 a fost ales președinte al Consiliului Național Român Central, organism care și-a stabilit sediul în casa sa din Arad. A fost ales membru al Marelui Sfat Național, membru și vicepreședinte al Consiliului Dirigent, a coordonat Resortul armatei și siguranței naționale. În primele guverne de după Marea Unire, Ștefan Cicio Pop a fost numit ministru de stat pentru Transilvania, iar între 10 ianuarie 1920 și 12 martie 1920 a deținut funcția de Președinte ad-interim al Consiliului de Miniștri, înlocuindu-l pe Alexandru Vaida – Voevod, titularul funcției. La alegerile din noiembrie 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României. Cu excepția perioadei 1926-1927, a ocupat scaunul de deputat în Parlamentul României până la moartea sa. În două rânduri (23 decembrie 1928 – 30 aprilie 1931; 10 august 1931 – 18 noiembrie 1933) a deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Alexandru Aurel Liviu Birtolon a fost arestat de către autoritățile comuniste în martie 1949 și deportat pentru cinci ani în Bărăgan. După 1989 se reîntoarce în țară și, până la trecerea în veșnicie, s-a preocupat de cinstirea memoriei ilustrului său înaintaș.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sincere condoleanțe familiei îndoliate!

Asociația Ștefan Cicio-Pop

Președinte

Prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean

***

Îi anunțăm pe această cale pe toți cei care doresc să prezinte un ultim omagiu la catafalcul  celui care a fost ALEXANDRU AUREL LIVIU BIRTOLON, nepotul marelui om politic ȘTEFAN CICIO-POP, o pot face la Casa Funerară ROSTYL, de pe Strada Cocorilor, nr. 27, unde este depus trupul său neînsuflețit. Slujba de înmormântare va fi oficiată miercuri, 12 septembrie 2018, de la ora 12.00, la Biserica greco-catolică de pe Calea Aurel Vlaicu (Zona UTA), iar ceremnonia de înhumare se va desfășura la Cimitirul „Eternitatea” de pe strada Poetului, nr. 2 – 4.

 

 

Critic Arad, 7 septembrie 2018 2:00