duminică, noiembrie 27, 2022

Alexandru Vlasiu: Europa cu două viteze dăunează grav României

 

Miniştrii de Externe din Franta şi Germania au semnalat într-o declaraţie comună că susţine ideea unei Europe cu mai multe viteze, o Uniune care să ia în calcul „diferitele niveluri de ambiţie” ale statelor membre. Reprezentanţii Franţei şi Germaniei atrag atenţia în scrisoarea lor comună că UE e fondată pe valori comune şi pe statul de drept.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celălalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE.

Un oficial din Comisia Europeană a declarat că, până în vară, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflecţie şi analize privind fiecare dintre aceste scenarii. Apoi, la discursul său anual din toamnă,preşedintele C.E Jean-Claude Juncker. ar urma să îşi exprime preferinţa şi argumentele sale. Iar, dacă totul va decurge conform estimărilor actuale, la Consiliul European din iarnă, liderii UE ar putea lua o decizie privind calea pe care o va urma blocul comunitar.

„Nu suntem de acord cu diviziunile din Uniunea Europeană şi nu vom fi de acord niciodată cu nicio diviziune, pentru că aceasta este cea mai simplă cale de a slăbi Europa. Este important pentru noi ca reformele UE să se bazeze pe egalitate în interesele tuturor ţărilor membre”, a spus premierul polonez Beata Szydlo într-o conferinţă de presă, după discuţii cu premierii Slovaciei, Cehiei şi Ungariei.

În acelaşi timp, preşedintele Johannis păstrează o tăcere suspectă privind dorinţa vestului Europei de a ţine ţările din fostul bloc comunist într-o stare de „stază comunitară”, permiţând continuarea situării României în grupul ţărilor de mâna a doua a Europei. Dacă Klaus Johannis este, într-adevăr, preşedintele tuturor românilor, şi nu reprezentantul multinaţionalelor din Germania şi Olanda, ar fi necesar să lanseze un dialog cu europarlamentarii şi cu Parlamentul naţional pentru definirea unei poziţii comune a României în privinţa propunerii proiectului Europei cu două viteze, în sensul refuzării categorice a acestei propuneri. În urma acestor dezbateri, Parlamentul României ar trebui să demareze o dezbatere privind ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru a stabili poziţia ţării în această privinţă, aşa cum a declarat şi europarlamentarul ALDE Renate Weber. La rândul său, colegul său de grup parlamentar european, Mircea Diaconu, a anunţat că ALDE va face, în viitor, interpelări naţionale pe astfel de teme, pentru lansarea unor discuţii.

Poziţia altor europarlamentari, cum ar fi Cristian Preda, care a catalogat drept „ridicolă” atitudinea eurodeputaţilor PSD şi ALDE care luptă cu „Europa cu două viteze” reprezintă un act de josnicie politicianistă, care nu face cinste unui reprezentant ales al poporului român. Interesul naţional trebuie să primeze în faţa oricărei atitudini partinice. Astfel, consider necesar ca europarlamentarii PNL să se abţină de la viitoare ieşiri dăunătoare interesului naţional, şi să încerce să îşi amintească faptul că, în mod evident, reprezintă România.

Alexandru Vlasiu este vicepresedinte ALDE Arad.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news