Amintiri dintr-o țară bananieră (12)

amintiri dintr-o țară bananieră
Distribuie:

Două informații din presa locală: Comitetul Municipal de Cultură va direcționa bani pentru sport, iar concertul de operă va avea totuși loc. Cum suporterii echipelor sportive sunt mult mai vocali decât iubitorii de cultură, primii sunt cei ce trebuie cuceriți pentru alegerile viitoare. Dar faptul că, totuși, iubitorii de operă l-au făcut pe bietul primar să revină este un prim palid semn că și oamenii de cultură pot să se impună dacă sunt uniți. Și dacă nu vin în contradicție cu mișmașurile băieților deștepți.

Atenție! Și oamenii de cultură au drept de vot, chiar dacă oferta electorală este așa cum este!

Revenind la Teatrul Vechi:

Nu trebuie să fii teribil de inteligent pentru a vedea că primăria a făcut tot posibilul ca Teatrul Hirschl să se dărâme pentru a face loc unui proiect al acelorași băieți deștepți. Primarul a mințit că nu sunt 200.000 de euro, când a fost vorba în CLM pentru achiziționarea clădirii, iar consilierii liberali au boicotat ședința. Păi, da, dacă primăria a mimat postura surdomutului când clădirea a fost oferită gratis, de ce să se poarte altfel când se pretinde o sumă egală cu plantatul zambilelor și cu aruncatul artificiilor cu ocazia celor mai diferite prilejuri, zambile și artificii pe care oricum n-ai cum să le numeri.

Apoi, tot primarul a refuzat un schimb cu noii proprietari, preferând să țină nefolosite alte spații culturale dezafectate. În patru cinematografe centrale nu mai rulează filme, în celebra casă de cultură a sindicatelor bate vântul de aproape 33 de ani (!), păstrându-i-se statutul echivoc etc.

Cum societatea civilă a intervenit în problema Teatrului Vechi, unii politicieni au cuvântat în
favoarea celor cerute de cei peste 2000 de cetățeni și 10 ONG-uri. Dar au uitat pentru ce au deschis gura.

Așa că s-a căutat o diversiune:

Dl. viceprimar Ilie Cheșa, după ce a fost doar cu puțină vreme în urmă partizan public al Teatrului Hirschl, a anunțat transformarea ruinei Marta într-un „hub cultural”.

Ba mai mult, în orașul Second Hand, unde de la vorbă la faptă trec de obicei foarte mulți ani, s-a dat deja drumul la concursul pentru ocuparea unor posturi ale structurii care nu există.

Repet:

Este jignitor cât de proști ne crede primarul dacă își închipuie că în felul acesta acoperă geșeftul cu Teatrul Hirschl. Mai mulți oameni politici mi-au spus în particular – dar doar în particular! – că „Hub”-ul proiectat pe Calea Aurel Vlaicu „constituie o tâmpenie”, dar mai important este că la fostul Marta clădirea stă să se dărâme, în vreme ce structura de rezistență a Teatrului Vechi se încăpățânează să stea în picioare.

Și, culmea, ca spectacolul să fie complet,

l-au numit pe regizorul Ștefan Iordănescu în fruntea acelui „Hub” inexistent, personalitatea care a fost implicată în reabilitarea teatrului din Oravița, reabilitare exemplară făcută din fonduri europene. Sper ca dl. Iordănescu, un nume respectat, să nu accepte rolul din această
mascaradă.

M-a bucurat că, în sfârșit, și societatea civilă a repurtat un prim succes în fața primarului prin
repunerea pe tapet a tradiționalului spectacol de operă. Este un prim pas.

Din nou trebuie să mă opresc până la tableta următoare, când voi veni cu celelalte vești (bune!) despre lupta cu minciuna.

Categorie: Opinii
Etichete: Marta - „hub cultural”, regizorul Ștefan Iordănescu, teatrul hirschl, teatrul vechi arad
Distribuie:
Articolul anterior
Triatlonul „Proactivi” by Webasto – cel mai aşteptat eveniment de profil din ţară: Ghioroc, 20 august, 2022
Articolul următor
Criza energetică globală – cum vor arăta viitoarele facturi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…