Amintiri dintr-o țară bananieră (19)

amintiri dintr-o țară bananieră
Distribuie:

Una dintre enigmele încă neelucidate de savanți o reprezintă supraviețuirea miraculoasă a culturii în țările bananiere. În principiu, mâncătorii de banane doresc să se bucure de oamenii de artă, fiindcă au auzit că așa au făcut marii stăpâni, doar că nu știu cum arată arta, acea preocupare inutilă, fără de care se poate trăi. Așa că ei confundă frumosul cu sclipiciul pe care-l încurajează în vreme ce privesc lumea de pe craca pe care au reușit să se cațere, craca unde se află cele mai frumoase banane.

În orașul Second Hand, singurul municipiu din țară fără Casă de Cultură, au totuși loc o mulțime de întâmplări culturale, pe lângă festivalurile gastronomice acompaniate de manele.

Lansarea la Biblioteca Județeană a volumului Amintiri din Teatrul Vechi, scris de ultimul director al Casei de Cultură a Municipiului Arad, Ovidiu Balint, reprezintă încă un pas al prea lungului drum de repunere în drepturile sale a Teatrului Vechi, această piatră de hotar a devenirii culturale a orașului și a țării.

 

Pe lângă cartea în sine, evenimentul are cel puțin două merite: o dată că amintirile autorului aduc în fața cititorilor reușite adevărate pe care mare parte din populația orașului nu le cunoaște. Invitați de cel mai mare calibru (Kevin Kostner, Uriah Heep, Anca Parghel și mulți, mulți alții), precum și participarea de pe toate continentele la Fesrivalul Underground au reprezentat momente în orașul care a ratat înfrățirea cu importate centre culturale europene, contracte avantajoase unde nu mai trebuia din partea Mai Marilor Mâncători de Banane decât o minimă implicare, dacă nu materială, măcar de bun simț.
În cadrul lansării de la Biblioteca Județeană, a fost prezentat și un film documentar cu imagini din spectacole și cu scurte interviuri cu oaspeții veniți din cele patru colțuri ale lumii, aprecieri entuziaste pentru ceea ce s-a sperat să fie doar începutul unei faime.

Propun ca în câteva vitrine din magazinele care mai funcționează să se pună câte un televizor pe ecranul căruia să ruleze încontinuu acest scurt reportaj întrerupt doar de un anunț TEATRUL VECHI ESTE AL ARADULUI.

La fel și în restaurante. Mulți comercianți iubesc orașul și cultura. Și Jakob Hirschl a fost comerciant și supraviețuiește printr-un act cultural.

Al doilea merit al întâlnirii de la Biblioteca Județeană îl reprezintă prezența activă a unui înalt reprezentant în teritoriu al Guvernului României, subprefectul dr. Doru Sinaci, care și-a asumat rolul de moderator și a susținut ferm că Teatrul Hirschl va reveni în curând la ceea ce a fost și va mai fi.

În altă ordine de idei, primarul a reiterat public de mai multe ori că dacă proprietarii clădirilor Teatrului și ai Casei Hischl nu vor începe renovarea acelor monumente istorice, le va rechiziționa. A sosit vremea să se țină măcar acum de cuvânt. Imaginea revoltătoare a clădirilor în cauză, aflate în plin centrul orașului Second Hand, oripilează trecătorii și a ajuns subiect de discuție până și în Parlament.

teatrul vechi

Ne apropiem de un nou sfârșit de an, când se mai pot repara multe dintre marile greșeli întâmplate în 2022.

Categorie: Opinii
Etichete: Amintiri dintr-o țară bananieră (19), Gheorghe Schwartz, Jakob Hirschl, Orașul Second Hand, Ovidiu Balint, Teatrul Vechi din Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Județul Arad este sub COD GALBEN de FURTUNI
Articolul următor
Top Fighters Club vă așteaptă într-o locație nouă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

pandelea

Fă-te ziarist!

Cum naiba să te cobori la nivelul de a fi de acord când ești taxat drept „al patrulea” la… orice… adică primul fraier de după podium. Adică cel mai prost…