Amintiri dintr-o țară bananieră (26)

amintiri dintr-o țară bananieră
Distribuie:
Motto: Avem trecut glorios și viitor de aur. Doar prezentul ne lipsește mereu.

Acum, în preajma sărbătorilor, rămas cu numeroase nelămuriri, am să rog pe cei aflați pe cele mai înalte crăci să-mi deschidă mintea pentru a putea să pășesc în Anul Nou ceva mai înțelept.

Cea mai mare grijă a Mai Marilor Mâncători de Banane este să pară că imită ceea ce se face în țările (mai) dezvoltate. Printre altele, se prefac și ei că au grijă de persoanele vulnerabile.

Așa că prima întrebare se referă la o problemă ce-i privește pe pensionari.

După cum se știe, și autoritățile locale din orașul Second Hand le-au oferit și rezidenților trecuți de 70 de ani posibilitatea de a călători în mod gratuit cu mijloacele de transport în comun din localitate. A fost un lucru bun, mai ales că tarifele s-au tot scumpit.

Da, dar, după o vreme, șefilor li s-a năzărit ca în campania pentru combaterea birocrației, beneficiarii acelui drept să stea la cozi cu o copie color a buletinului și cu o cerere pentru a primi o legitimație.

Asta pentru ca întreprinderea de transport public să aibă o evidență a traficului, pe care să-l poată astfel optimiza. Legitimația se putea procura într-un singur loc, așa că, pensionarii, vechi obișnuiți cu cozile, s-au conformat voioși. Mai ales că au aflat că legitimația nu este valabilă decât vreme de șase luni, după care au privilegiul să mai stea la coadă. Zis și făcut.

Pe urmă, știind că suntem în plin proces de modernizare pe toate planurile, s-a decis că frumoasele legitimații nu mai sunt necesare, fiind înlocuite cu carduri. Care se pot obține, desigur, tot dintr-un singur loc.

Mulți pensionari au amânat bucuria de a sta la o șuetă la coada inevitabilă și, înarmați cu o cerere tip, s-au prezentat abia în decembrie să-și ridice cardul. Care va fi valabil până… la 1 ianuarie. (În Timișoara prietenă și vecină, aud că acel card se autoîncarcă automat, lipsindu-i pe bătrâni, pardon, pe seniori, de plăcerea unei noi îmbulzeli.)

Întrebarea mea de astăzi: dacă un card de liberă circulație pentru persoanele de cel puțin 70 de ani este valabil doar până la 1 Ianuarie, trebuie toți solicitanții să se încoloneze pentru a-și petrece Revelionul în fața singurului punct de distribuție pentru ca, odată cu zorii, să-și aștepte rândul la ghișeu?

Cum 1 și 2 Ianuarie sunt zile oficial libere, ghișeul bănuiesc că se va deschide doar în ziua
următoare. Vor trebui să stea pensionarii în frig două-trei zile și două-trei nopți până atunci? Și alte zile și nopți, până ce câteva mii de oameni să ajungă la rând?

Cine a avut această idee minunată merită o banană în plus.

 

Categorie: Opinii
Etichete: card de liberă circulație pentru persoanele de cel puțin 70 de ani, carduri CTP Arad, pensionari, țară bananieră
Distribuie:
Articolul anterior
Ordine de protecțíe provizorii pentru șase „smardoi conjugali”, în weekend
Articolul următor
Bugetul General de Venituri și Cheltuieli al Municipiului Arad pe anul 2022 se vrea rectificat. Consilierii locali vor vota în ședința de joi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…