Amintiri dintr-o țară bananieră (6)

amintiri dintr-o țară bananieră
Distribuie:
Moto: Avem trecut glorios și viitor de aur. Doar prezentul ne lipsește mereu.

Chiar și într-o țară bananieră se găsesc televizoare. Iar dacă șeful cel mare e isteț, oferă cât mai multe canale la care să se uite nația: privitul spre micul ecran este cea mai ieftină distracție, poți să stai comod, nu trebuie să cumperi bilet, nu trebuie să faci cinste cu o prăjitură, în anumite situații poți chiar stinge lumina.

În țara bananieră cu pricina sunt cele mai multe canale disponibile,

așa că și cetățenii din Municipiul Second Hand pot viziona manele, pe lângă tot felul de emisiuni pe care să le înțeleagă și analfabeții, dar și programe informative.

Dacă pe burtieră se afișează la ora 14 că urmează noutățile mult așteptate despre pensii, toți seniorii își petrec ziua așteptând știrile explozive. Cele despre pensii vin pe la ora 22 și dovedesc că rămâne așa cum s-a stabilit. Între timp, reclamele bat toate răbdările, reclame
cât cuprinde despre medicamentele care vindecă instantaneu orice boală, îndemnuri pentru jocurile de noroc, propuneri mieroase pentru a te îndatora la o bancă unde dobânda nu este decât de la 8% (desigur până la infinit, pentru cine înțelege termenul „de la”, dar și pentru cine nu-l înțelege), însă ni se servesc și produse cu un preț cu virgulă 99 la sfârșit.

Așa că distracția fiind atât de ieftină,

când te-ai săturat de serialele unde se împușcă cam jumătate dintre participanți, dai și pe ȘTIRI. Acolo afli că războiul din Ucraina este aproape, că inflația va deveni insuportabilă, că pandemia se întoarce cu și mai mare forță, că seceta ne-a distrus cea mai mare parte din recoltă, breaking news: acceptarea noastră în Schengen este pe drumul bun, că se vor
raționaliza și mai abitir produsele decât în 1989, breaking news: Senzațional! – Vasile B. se desparte de Mărioara M, că la iarnă o să stăm în frig și în întuneric, dar, din păcate, n-o să mai dispunem nici de apă la robinet, breaking news, pași mari pentru ridicarea vizelor pentru intrarea în SUA.  Bineînțeles apocalipsa este discutată și explicată cu date științifice de către experți cu doctorate și vechime în domeniu.

„Și guvernul ce face?”

întreabă un senator trecut în opoziție. „Ce să facă? Mulțumește pentru înțelegere.”

Pe lângă festivalurile părădăicilor și clătitelor, se preconizează și festivalurile guliilor, cârnaților
roșii și păstârnacului alb, proaspăt cules. Pentru Teatrul Hirschl n-am avut bani. (Ceea ce este de înțeles: dacă și așa se duce totul naibii, la ce ne mai trebuie un simbol cultural?)

Mulțumim pentru înțelegere!

 

Categorie: Editorial, Opinii
Etichete: Municipiul Second Hand, posturi TV, țară bananieră, teatrul hirschl, televiziune
Distribuie:
Articolul anterior
În trei zone din municipiu s-au stabilit amplasamentele pentru comerțul ambulant cu pepeni
Articolul următor
Echipaj de Poliție Locală implicat într-un accident de circulație pe strada Cocorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…