duminică, august 7, 2022

Amintiri dintr-o țară bananieră (6)

Moto: Avem trecut glorios și viitor de aur. Doar prezentul ne lipsește mereu.

Chiar și într-o țară bananieră se găsesc televizoare. Iar dacă șeful cel mare e isteț, oferă cât mai multe canale la care să se uite nația: privitul spre micul ecran este cea mai ieftină distracție, poți să stai comod, nu trebuie să cumperi bilet, nu trebuie să faci cinste cu o prăjitură, în anumite situații poți chiar stinge lumina.

În țara bananieră cu pricina sunt cele mai multe canale disponibile,

așa că și cetățenii din Municipiul Second Hand pot viziona manele, pe lângă tot felul de emisiuni pe care să le înțeleagă și analfabeții, dar și programe informative.

Dacă pe burtieră se afișează la ora 14 că urmează noutățile mult așteptate despre pensii, toți seniorii își petrec ziua așteptând știrile explozive. Cele despre pensii vin pe la ora 22 și dovedesc că rămâne așa cum s-a stabilit. Între timp, reclamele bat toate răbdările, reclame
cât cuprinde despre medicamentele care vindecă instantaneu orice boală, îndemnuri pentru jocurile de noroc, propuneri mieroase pentru a te îndatora la o bancă unde dobânda nu este decât de la 8% (desigur până la infinit, pentru cine înțelege termenul „de la”, dar și pentru cine nu-l înțelege), însă ni se servesc și produse cu un preț cu virgulă 99 la sfârșit.

Așa că distracția fiind atât de ieftină,

când te-ai săturat de serialele unde se împușcă cam jumătate dintre participanți, dai și pe ȘTIRI. Acolo afli că războiul din Ucraina este aproape, că inflația va deveni insuportabilă, că pandemia se întoarce cu și mai mare forță, că seceta ne-a distrus cea mai mare parte din recoltă, breaking news: acceptarea noastră în Schengen este pe drumul bun, că se vor
raționaliza și mai abitir produsele decât în 1989, breaking news: Senzațional! – Vasile B. se desparte de Mărioara M, că la iarnă o să stăm în frig și în întuneric, dar, din păcate, n-o să mai dispunem nici de apă la robinet, breaking news, pași mari pentru ridicarea vizelor pentru intrarea în SUA.  Bineînțeles apocalipsa este discutată și explicată cu date științifice de către experți cu doctorate și vechime în domeniu.

„Și guvernul ce face?”

întreabă un senator trecut în opoziție. „Ce să facă? Mulțumește pentru înțelegere.”

Pe lângă festivalurile părădăicilor și clătitelor, se preconizează și festivalurile guliilor, cârnaților
roșii și păstârnacului alb, proaspăt cules. Pentru Teatrul Hirschl n-am avut bani. (Ceea ce este de înțeles: dacă și așa se duce totul naibii, la ce ne mai trebuie un simbol cultural?)

Mulțumim pentru înțelegere!

 

Ultimele Știri

Related news