Acasă OPINII Editorial Amintiri dintr-o țară bananieră (9)     

Amintiri dintr-o țară bananieră (9)     

Motto: Avem trecut glorios și viitor de aur. Doar prezentul ne lipsește mereu.

0
Amintiri dintr-o țară bananieră

În plimbarea mea prin țara bananieră, am pomenit, data trecută, despre un minister care nu există decât pe hârtie și pe statele de salar ale unui număr de amploiați. Întrucât nu are la ce tăia  panglici și să se fotografieze, ministrul de resort nu se imortalizează nici în fața numeroaselor monumente istorice lăsate în paragină, deși i-ar sta excelent într-un costum asortat, de exemplu, în fața Teatrului Vechi din municipiul Second Hand.
În anonimatul său perfect, ministrul zis „al culturii” este un personaj care nu trebuie să se teamă că ar putea fi revocat: cum să revoci ceva ce nu există?

În schimb, tot în țara bananieră, am dat și de un ministru omniprezent.

El ocupă portofoliul Educației și m-a adus cu picioarele pe pământ: recunosc spășit că m-a convins că sunt și eu un analfabet funcțional: citesc și recitesc profunda sa „reformă” și nu sunt în stare să-i înțeleg sensul adânc. De pildă, suntem anunțați că inspectoratele școlare județene se desființează și „se transforma în direcții județene de invățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate in subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Un rol absolut esențial îl va avea Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC).

„Aceasta va fi o institutie publică de interes național, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației”

a spus Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă, marți, 12 iulie, potrivit Agerpres”. Deci, nu se desființează, ci se transformă, și din servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației vor deveni… servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației. Bine, această modificare profundă am înțeles-o, dar mai dificil este să mă descurc cu „noul ARACIP”, cu „ANISAC”, cu „ARACIS”, cu masterul EMDOLA, cu CNETU etc. Noroc că totuși CNATDCU, va fi înlocuit de Comisiile de Etică la nivelul universităţilor, iar de  CJRAE se pare că nu se va atinge nimeni.

În țara bananieră, majoritatea populației va fi chemată la cursuri intensive la ANdTșDîaNV

(Agenția  Națională de Traducere și de Înțelegere a Noului Vocabular) care se pare că-și trage originile din cumana veche cu puternice influențe din vorbirea pecenegilor. Mai multe doctorate în curs, plagiindu-se între ele, se ocupă de acest subiect atât de generos, iar nivelul învățământului va crește vertiginos.

Vă mulțumim pentru înțelegere.

Exit mobile version