Andrei Chifu, actor al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, doctorand al Facultății de Muzică și Teatru din UVT, a câștigat prestigiosul Premiu pentru Debut, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2020

 

[COMUNICAT DE PRESĂ- Teatrul Național Timișoara]

Este un moment important și o mare bucurie pentru Teatrul Național din Timișoara. Aseară, pe scena Galei UNITER, actorul Andrei Chifu a obținut Premiul UNITER la secțiunea Debut pentru rolul principal „Eu” din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, un spectacol al Teatrului Național din Timișoara. Juriul care a decis acordarea acestei importante
recunoașteri profesionale a fost format din regizorul Radu Apostol, scenograful Cosmin Ardeleanu, actrița Crina Mureșan și criticii de teatru Doru Mareș și Cristina Rusiecki.

Spectacolul „Casa de pe graniță”, în regia Adei Lupu Hausvater, i-a oferit lui Andrei Chifu extraordinara oportunitate ca, prin intermediul personajului său extrem de complex și de-o tulburătoare actualitate, să-și pună în valoare talentul, profesionalismul, sensibilitatea și o neabătută inteligență scenică.

Totodată, acest premiu are o însemnătate deosebită pentru Teatrului Național din Timișoara deoarece validează la nivel național programul Debut. Andrei Chifu a făcut parte, ca tânăr actor, din acest program cuprins în proiectul de management al Teatrului, program conceput pentru a sprijini cu precădere tinerii actori, încă studenți sau proaspăt absolvenți. Programul Debut se dovedește, iată, un model de bună practică, o formulă inovatoare care sprijină cu generozitate creativitatea și dreptul la creație al viitoarelor generații de artiști. Astfel, câștigarea acestui premiu este, în egală măsură, și o recunoaștere a felului în care Teatrul
Național din Timișoara – exact așa cum îndemna și Andrei Chifu în discursul său – susține tinerii.

Acest premiu reprezintă, de asemenea, și o confirmare a școlii de teatru timișorene în care s-a format tânărul actor, Andrei Chifu fiind primul licențiat al Facultății de Muzică și Teatru laureat al Premiului UNITER.

Premiul UNITER pentru debut câștigat de Andrei Chifu este un titlu extrem de onorant și reprezintă – dincolo de binemeritata recunoaștere a talentului și a profesionalismului tânărului actor al Naționalului timișorean – un punct de plecare, o ștachetă ridicată la un înalt nivel al ambiției și al performanței.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

***

[COMUNICAT DE PRESĂ- UVT]

Andrei Chifu, actor al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, doctorand al Facultății de Muzică și Teatru din UVT, câștigă prestigiosul Premiu pentru Debut, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2020

Vă anunțăm, cu multă emoție și satisfacție, câștigarea Premiului pentru Debut de către Andrei Chifu, actor al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timişoara, succes notabil obținut în cadrul Galei Premiilor UNITER 2020.

Andrei Chifu este doctorand al Facultății de Muzică și Teatru din Universitatea de Vest din Timișoara, absolvent al cursurilor de master în cadrul aceleiași instituții, unul dintre actorii care și-au șlefuit talentul în facultatea timișoreană de profil, la care a absolvit și programul de licență.

Premiul pentru Debut i-a fost acordat actorului Andrei Chifu de către juriul Premiilor UNITER 2020 pentru rolul „El” din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, regizat de Ada Lupu Hausvater la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, un spectacol de dizertație al absolvenților programului de master specializat în artă teatrală la Facultatea de Muzică și Teatru din UVT.

În cadrul evenimentului Galei Premiilor UNITER 2020, desfășurat ieri seară la Craiova, actorul naționalului timișorean a reprezentat comunitatea artelor teatrale și performative timișorene în fața unui public interesat și entuziast, marcând un succes binemeritat al școlii artistice din Timișoara, care promovează și susține tinerele talente. În cadrul Galei Premiilor UNITER 2020 și un alt timișorean a câștigat premiul juriului, regizorul timișorean Eugen Jebeleanu, acum stabilit în București, luând premiul pentru regie, pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba”, pus în scenă la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Compagnie des Ogres.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, declară despre premiul cu care a fost recompensat tânărul
actor Andrei Chifu: „Comunitatea universitară din UVT, colegii și dascălii lui Andrei Chifu, spectatorii timișoreni care i-au văzut rolurile, sunt astăzi impresionați și foarte bucuroși pentru succesul doctorandului UVT Andrei Chifu, actor al scenei timișorene. Este o nouă confirmare, frumoasă și specială, pentru cota foarte bună la care se ridică astăzi artele spectacolului în Timișoara și pentru evoluția meritorie a școlii noastre teatrale. Felicitări și multe succese în continuare, Andrei Chifu!”.

 

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6529
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy