(Anti)Politica

psd rista
Distribuie:

 

La o plimbare prin centrul Aradului, orice om încercat de memoria politică ar fi apăsat de nostalgie. Au trecut patru ani și o pandemie de la alegerile locale anterioare. Cam tot atâta timp a trecut și de la primul meu articol cu temă politică: (A)Politica. Era aprilie 2016, iar după aproape jumătate de an de guvernare tehnocrată, PSD era determinat să își găsească țapi ispășitori. Prin acel articol crticam (cum altfel, în primele articole ale criticarad) incapacitatea unei filiale de partid de a-și stabili un candidat propiu, deși îl și avea în cadrul său. Astăzi pare că și candidatul e independent, dar e și pe persoană fizică, pentru că filiala a dispărut cu totul din poză, la propriu și la figurat.

La filială locală a ONG-ului ,,Puternici împreună”, aparent (ne)recunosctă și ca ,,Filiala PSD Arad”, se întămplă lucruri extraordinare din punct de vedere karmic-politic. Rareori istoria ne dă șansa de a ne corecta greșelile. Această raritate e un motiv suficient pentru a analiza cu mare atenție dacă providența ne transmite un mesaj pe care putem să-l înțelegem. PSD Arad are la funcția de primar un candidat independent, așa cum se poate observa din întregul afișaj electoral apărut zilele acestea în oraș. Un nou candidat independent care pare să nu își dorească sprijinul filialei, câtă vreme ea nu apare pe niciun material al acestui candidat.Fără nicio siglă a partidului din partea căruia candidează, independentul se remarcă prin goliciunea spațiului publicitar. Poate urmează să mai apară cuvinte și poze în aceste chenare, sau poate fiecare ne putem imagina câte ceva, echipa neavând practic ce să ofere, măcar la nivel de vorbe. E cel puțin ciudat cum denumirea și sigla de partid nu au fost un impediment în a ocupa funcții importante în administrația publică și chiar în partid în ultimii patru ani, dar acum, dintr-o dată, pare o rușinare. În (A)Politica scriam despre lipsa de asumare și de reprezentativitate a liderilor de atunci ai filialei de partid. Azi lucrurile par neschimbate din acest punct de vedere, ba mai mult, a dispărut și filiala din oraș. Cine ar vrea să le caute ar trebui să întrebe un localnic, iar acesta să fie un cunoscător atât în geografia orașului cât și în ițele lui politice.

La alegerile locale anterioare PSD Arad a ratat șansa de a da un mesaj politic clar de asumare și asupra faptului că a făcut și face politică.Filiala chiar a făcut istorie, din punct de vedere negativ pentru ea, pentru că a creat condițiile premierei pentru alegearea primului consilier independentde după Revoluție. ,,Puternici împreună” chiar poate fi un slogan pe care ar putea să-l și practice, nu doar să-l afișeze. Susținerea fostului său posibil candidat ar reprezenta acum un calcul politic pragmatic, incluzând în mod fericit și o reparație istorică. Nu văd în schimb necesitatea unei alianțe și pentru consiliul local. Susținerea unui candidat social-democrat sadea putea constitui și evitarea unei etape deloc necesare de sinucidere politică pe termen lung. Iar pentru electoratul simpatizant ar fi un mesaj clar, transmis cu determinare, că Aradul a suferit destul sub clica submediocrității portocalii sau galbene.

Același gest ar da și conținut caracterului ideologic al celor două partide angrenate în lupta pentru primărie.Chiar și cu privire la constrângerile politice legate de calcule și de procente, această strategie ar fi un succes. A arăta capacitate de negociere și de a forma alianțe, plecând numai și numai de la contextul politic real, ar aduce mai multă lume dornică de schimbare în cabina de vot. Doar așa mesajul s-ar transforma într-unul ferm. Ar arăta că Aradul se află și cultural între ,,Otpor!” și ,,Bugăt!”,nu doar geografic.

Șansa pe care o dă istoria mai are și o altă fațetă. O asemenea susținere ar echivala și cu anularea tuturor acuzelor de blat politic al PSD Arad din ultimii ani. Aceste acuze, care au redus drastic procentele PSD Arad, ar rămâne doar la nivelul amintirilor. Iar atacarea filialei de către foști lideri s-ar putea transforma în confirmarea culpei acestora, ca un lucru pe care încă îl fac în orice formă, așa cum îl făceau și din interior.

Am interpretat in 2016 lipsa unui candidat propriu ca fiind un eșec al managementului filialei. Din acest punct de vedere avem o situație diferită în prezent, filiala fiind practic anulată electoral integral, prin camuflare. Doar că în această perioadă avem și un exemplu grăitor în ce înseamnă această băgare sub preș. Ne putem uita câteva secunde, pentru că nu cred că rezistă cineva mai mult, la zbaterile de pește pe uscat din zona ,,puternicilor” umaniști. Toată forța din trecut a acelor lideri a dispărut subit odată cu pierderea apartenenței la filială.Candidatul la funcția de primar trebuie să fie un purtător de stindard, acea ,,locomotivă” care crește procentele și mandatele din consiliul local. În lipsa unui asemenea context, e preferabil ca mesajul să fie unul politic pozitiv și ideologic social-democrat.

Arădenii sunt de stânga, chiar dacă, din cauza non-combatului stângii și a confiscării temelor de către dreapta, poate părea altfel. Ridicăm statui mentale și morale Baronului pentru că era, în primul rând, un constructor care stătea la masă cu zidarii. A fost un constructor nu doar pentru el, ci pentru comunitate, iar asta a contat mai mult decât orice. Astăzi nu ne raportăm la el financiar, lăudând metrii pătrați sau echivalentul în euro al averii lui, ci proiectele comunitare care aduc și azi lumea împreună. Arădenii bat țara în lung și în lat pentru spiritul echipei UTA, nu pentru betonul deja inexistent al fostului stadion. Aceste proiecte au adus ceea ce numim astăzi spiritul Aradului, mai ușor de zis decât de regăsit. Toate aceste proiecte au fost sociale, comunitare, regăsindu-se în zona social-democrată, nu în cea neoliberală servită de administrația de dreapta din ultimii ani. Iar dacă arădenii încă își mai doresc să recupereze acel spirit, atunci calea e cea de stânga iar purtătorii de mesaj trebuie să fie cei social-democrați. Eșecul administrației locale de dreapta, care a văduvit orașul de identitatea lui, e un indicator perfect pentru a înțelege aceste lucruri.

Până la urmă, șansa de astăzi e de a lua decizia corectă, pentru acum și pentru trecut. Sunt conștient că ușor nu este, dar va deveni în noaptea numărării voturilor.

Articol asociat:

(A)Politica

Categorie: Politice
Etichete: Adrian Rista, Mihai Fifor, opinii politice, politica arad, PSD Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Timișoreanul Dan Alexa a împărțit câțiva pumni pe Calea Timișorii
Articolul următor
SOLIDARITATE! PRESA ARĂDEANĂ ÎI SOLICITĂ DEMISIA DE ONOARE lui Gheorghe Stoian din demnitatea de PREFECT

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie