PLEDOARII

APEL către PĂRINȚI, PROFESORI și Ministerul Educației în vederea elaborării unui PROTOCOL la nivel național pentru unitățile de învățământ

 

 

Deși a fost lansată deja obligativitatea de a purta mască și mănuși începând cu 15 mai, NU a intervenit nicio autoritate să plafoneze prețul de comercializare a acestora în farmacii. Astăzi, prețul unei măști este între 5 și 12,5 lei bucata ( de cele simple vorbesc) iar al mănușilor între 0,7 bani și 1,5 lei, depinde de farmacie. Cu siguranță prețul de achiziție influențează acest fapt dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o soluție astfel încât farmaciile să poată contribui în această criză și să vină în ajutorarea cetățenilor.

Chiar dacă nu s-a decis dacă se vor relua cursurile în învățământul preuniversitar / universitar începând cu 15 mai, ar fi bine să se elaboreze totuși un Protocol la nivel național pentru unitățile de învățământ ( inclusiv creșe și grădinițe) care să se aplice în cazul în care se vor relua. Dacă este obligatoriu să se poarte mască și mănuși în spații închise ( sălile de curs sunt spații închise în care sunt între 25 și 32 de copii + cadrul didactic), mijloace de transport ( mulți elevi fac drumul spre școală și retur cu mijloace de transport în comun – tramvai, autobuz școlar, chiar tren) trebuie clarificat și adus la cunoștința cadrelor didactice și a părinților ce obligații au. O mască simplă și o pereche mănuși este recomandat a fi purtate cel mult 2 ore iar copiii și profesorii vor avea cursuri în medie 6 ore /zi, ceea ce presupune 3 măști/3 perechi de mănuși / zi / copil și cadru didactic.

Mai mult, fiecare sală de curs, toaletă, holuri din fiecare școală trebuie să aibă recipiente cu dezinfectant pentru mâini ( să fie folosite în fiecare pauză) și dezinfectante pentru mobilierul din clase, clanțe etc. Cine asigură aceste materiale? Părinții? Școlile? Sunt pregătite școlile pentru acest efort? Ideal ar fi ca, în această perioadă chiar dacă extrem de scurtă, să facă fiecare unitate școlară o evaluare a resurselor pe care le are și o evaluare a cantității de materiale necesare măcar pentru 3 luni, în funcție de numărul de elevi și de cadre didactice. Dacă e cazul, să contribuie și părinții cu sume de bani ( cei care-și permit acest lucru) și școala să fie cea care face aceste achiziții înainte de data de 15 mai. Cu siguranță vor exista situații în care unii părinți nu vor putea asigura măști/mănuși zilnic pentru copiii lor. Asta nu trebuie să discrimineze pe nimeni ci să fie un argument în plus pentru școală să-și asume aceste achiziții, tocmai pentru a beneficia toți copii de aceeași protecție.

Măștile și mănușile necesare unei zile de curs (3 bucăți/copil/zi) să fie puse la dispoziția copiilor în fiecare clasă, iar dirigintele clasei ( sau asistenta școlii unde este cabinet școlar) să verifice tot la 2 ore dacă elevii le-au schimbat, dacă s-au dezinfectat pe mâini și să le adune pe cele deja folosite, în saci speciali, pe care să-i depoziteze într-un singur loc, prestabilit de fiecare unitate în parte. Pentru măști/mănuși/ dezinfectant se poate face apel și la societatea civilă, ONG-uri sau firme private care ar fi dispuse să acorde suport în acest scop.

Asociațiile de părinți la nivelul fiecărei școli trebuie să fie implicate în acest demers și să acorde suport cadrelor didactice. Cum mai presus de orice pentru un părinte este sănătatea copilului său, trebuie să găsim o variantă de mobilizare și de responsabilizare a noastră, astfel încât aceste semnale de alarmă ale noastre ca părinți să ajungă acolo unde trebuie, chiar la nivel de Minister al Educației și să fie luate în serios. În alte condiții, vom fi în situația în care se va decide în 14 mai că se vor relua cursurile începând cu data de 15 și școlile vor fi luate prin surprindere în gestionarea acestei crize iar pentru copii și părinți va fi un stres și un efort suplimentar.

Pentru a nu lăsă să se ajungă la situații nefericite pentru copiii noștri, orice idee care să completeze cele de mai sus ar fi bine venită astfel încât să le putem semnala din timp factorilor de decizie.

 

Sasha Romanov, 23 aprilie 2020 4:21