Front 7 ȘTIRI

Aproape sigur: Primăria rămâne fără Cetatea Aradului, pentru că Falcă n-a fost în stare să respecte PROTOCOLUL semnat cu Ministerul Apărării

 

Cetatea Aradului ar putea fi preluată, din nou, de Ministerul Apărării Naţionale. Avertismentul a fost lansat  chiar de ministrul Apărării și senatorul de Arad Mihai Fifor dumincă, cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO.

Ministrul Mihai Fifor a declarat că data de 15 mai reprezintă termenul limită până la care Ministerul Apărării Naționale mai așteaptă ca primăria Arad să își îndeplinească obligațiile asumate.

„În 2010, acum opt ani, Cetatea Aradului a trecut în patrimoniul Primăriei Municipiului Arad. Faptul că Primăria Municipiului Arad nu a reușit să își îndeplinească obligațiile din protocolul semnat din Hotărârea de Guvern nu poate decât să ne facă să recuperăm cetatea pentru Ministerul Apărării Naționale, să începem să investim aici. Nu este vina Ministerului Apărării Naționale că Primăria Municipiului Arad nu a reușit să își îndeplinească obligațiile asumate și că, de opt ani, tergiversează punerea în aplicare a acestui protocol, un fapt extrem de păgubos, pe de o parte pentru militarii români, pe de altă parte pentru cetățenii municipiului Arad” – a declarat demnitarul.

Administraţia Falcă s-a obligat, conform protocolului semnat cu Ministerul Apărării, ca militarii din Cetate să se relocheze la unitatea militară din Gai, care ar trebui modernizată din fondurile administraţiei locale, dar şi să realizeze un număr de 250 de locuinţe pentru cadrele militare, prin ANL. Nimic din toate acestea nu s-a realizat.
Primarul  Gheorghe Falcă, singurul om direct-responsabil de situație, nu a făcut nicio declarație de presă raportată la declarația ministrului, până la această oră.

Cetatea Aradului, construită în stil Vauban în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea sub tutela împărătesei Maria Tereze, este una dintre puţinele de acest tip din Europa care au rămas perfect conservate. Obiectivul ocupă o suprafaţă de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, o biserică, construcţiile existente ocupând 150.000 de metri pătraţi.

 

Critic Arad, 2 aprilie 2018 5:52