Arădeanca CHIC: Vali Cioban – femeia care a schimbat lumea din foarfecă [VIDEO / GALERIE FOTO]

Distribuie:

 

„E o lume frumoasă… e important să facem ceea ce ne place, ce știm să facem cel mai bine, ce ne dorim cel mai mult… Să nu ne fie frică de culori și să purtăm ceea ce ne definește și ne creează o stare de bine…” este crezul și filosofia designerului arădeam Vali Cioban. Poți intra  în atelierul ei de vise nehotărât dar cu siguranță atunci când pleci, ești undeva dincolo de granița convingerii lucide că ai trăit o experiență care te-a schimbat și ți-a deschis subtil ochii spre ceea ce ești cu adevărat. Emanând un românism profund, oarecum romantic dar fără ipocrizie, colecțiile ei se joacă nu cu liniile ci cu stările autentice. Fiecare în parte este o poveste în sine a ceea ce suntem dincolo de ceea ce afișăm constrânși de codurile vestimentare sau regulile sociale. Ea „croiește” sentimente (colecția „Dor”) și stări (colecția „Contrast”), se joacă mult cu tot ce ne definește, în esență, ca popor (colecția „Mărțisor”), și face din basme povestea fiecăruia (colecția „Ielele”). Vali Cioban e un om cald și pozitiv… molipsitor de ambele, care schimbă lumea cu puțină culoare și o croiește din foarfecă fără să sângereze… A muncit mult, a clădit pas cu pas într-o lume în care nu e ușor să te impui, a avut răbdare și a luat totul ca pe o provocare. De curând a participat la Fashion Week Paris. Colecția „Contrast” a contrastat la propriu cu peisajul și a avut succes.
Despre evoluție și cum ajungi să ai succes în ceea ce faci am vorbit cu Vali Cioban…

Sasha Romanov: Ce afacere dezvolți acum în Arad?

Vali Cioban: Acum ne concentrăm pe creație și comenzi personalizate, unicat. Ne focusăm pe evenimente tematice, pe client, pe noutate…

S.R: Evenimente tematice?

Vali Cioban: Da. Pot fi nunți gândite pe o anumită temă sau în funcție de un anumit personaj, botezuri, chiar și zile de majorat… Clientul își gândește tema și o construiește pentru că vrea să fie un moment unic. Când vine la noi îl ajutăm să-și „costumeze” povestea…

S.R: Are  Aradul o piață pentru creații vestimentare sau este conservator, preferă hainele de serie?

Vali Cioban: Pot spune că da. Dar, sincer, nu ne bazăm doar pe local… În ultima vreme am cam trecut granițele spre Europa.

S.R: Ce ai auzit cel mai adesea de la cliente/clienți?

Vali Cioban: „ Îmi place s-o văd (ținuta) dar nu o văd pe mine.”

S.R: E trist să spunem asta?

Vali Cioban: Nu neapărat trist… Dar păcat… Nu orice prinde bine pe oricine. Tot timpul am crezut că trebuie să fie o chimie între persoană și haina pe care o poartă. Mulți au idei preconcepute legate de vestimentație. Ca să-ți dezvolți personal o deschidere în acest sens, trebuie  să muncești cu tine. Haina ne-o dorim neapărat și exclusiv utilă… Haina trebuie să ne schimbe starea de spirit, să ne dea o stare de bine, o bucurie… Trebuie să avem plăcerea de a o purta, să ne conecteze cu noi înșine, cu natura…

S.R: Există o filosofie a vestimentației Chic…

Vali Cioban: Da. Asta ne dorim… Să facem mai mult decât haine… Să creăm stări…

S.R: Pentru cine creezi? Cum primești comenzile?

Vali Cioban: Pentru toată lumea care-și dorește… Pentru femei, pentru bărbați…Doar cu programare telefonică. Când vin la noi trebuie să le acordăm atenție exclusiv. Facem și consiliere, recomandăm materiale, culori, croiuri… Mai ales pentru rochiile de mireasă… Toate ținutele noastre sunt create special pentru persoană, nu sunt de serie.

S.R: Cum a început Chic?

Vali Cioban:  Nu o să-ncep să-ți spun clișeul cu „îmbrăcam păpuși atunci când eram mică”. Nu a fost așa. Da, mă jucam modificând haine… dar ale mele. Era mai mult o necesitate. Nu îmi permiteam prea multe la acea vârstă. Tot timpul am avut nevoie de ceva ca să pot să mă exprim… Și, cumva, acest „modific haine” din necesitate a fost undeva la baza piramidei. E bine să simți că poți da un alt sens. Nu am știut niciodată ce vreau să fiu, știam doar că nu vreau să am șef… Am dat la Sanitar și mi-am dat seama că nu mă reprezintă… Era ceva prea exact, prea strict. A venit Revoluția și imediat, prin 1991, am început cu o asociație familială. Lucram la domiciliu și pot spune că am făcut de toate. După un an am deschis un magazin și prin 1994 am avut și un atelier lângă gara din Aradul Nou.

S.R: Câți oameni/ angajați ai avut de la început?

Vali Cioban: Am început eu,mama și soțul… Am ajuns să lucrez împreună cu 130 de oameni…

S.R: De la cine ai învățat? I-ai învățat tu pe oameni?

Vali Cioban: Am învățat mult de la fiecare… Am lucrat un timp în sistem lohn și mi-a prins foarte bine. Am învățat multe chiar și de la tehnologie nu numai de la oameni… Implicându-mă și făcând de toate, am învățat mult în sensul practic. Și chiar nu mi-a fost și nu îmi este frică de nimic. Pentru mine totul a fost o provocare. Da, e un domeniu în care trebuie să-ți placă munca și un domeniu pe care trebuie să-l stăpânești… Dacă nu-ți place munca, nu funcționează. Pentru mine nu a fost un sacrificiu să muncesc nopțile sau chiar să-mi înlocuiesc oamenii, să fac eu munca lor, ca să pot onora comenzile sau termina o colecție.

S.R: Ce ne poți spune despre hainele second-hand?

Vali Cioban: E discutabil… Este o opțiune din necesitate… Dar dacă poți alege, decât 100 de haine mai bine una și bună. Nu zice nimeni că trebuie să fie una de brand sau foarte scumpă. Dar să fie una care te reprezintă, care îți dă o stare de bine, te mulțumește… Acea chimie a persoanei cu haina pe care o poartă de care ziceam…

S.R: Acum la ce stadiu lucrezi? La început făceai și haine de serie…

Vali Cioban: Toată activitatea mi-a făcut plăcere. Indiferent că am făcut uniforme pentru elevi, costume pentru teatru sau pentru operă, uniforme pentru poliție sau chiar pentru CFR. A fost o etapă necesară ca să pot să mă dezvolt. Acum lucrez doar individual, pentru fiecare client la cerere. Acum pot să mă exprim și să mă focusez pe creație… Pot folosi materialele care-mi plac, personalizate cu picturi manuale,imprimeuri… Exact ce mi-am dorit. Și îmi place că am lângă mine 30 de oameni care chiar mă ajută… Și sunt acolo de la început.

S.R: E greu să găsești oameni calificați? Generația nouă de meserii e la îndemână?

Vali Cioban: Din păcate, greu. Nu prea sunt oameni calificați…

S.R: Ești prea modestă.Numai ce te-ai întors de la Fashion Week  Paris… Ai apărut în revista Vogue…

Vali Cioban: Ei, modestă…Sincer, încă nu mi-am revenit… Abia acum realizez ce am trăit…

S.R: Cum ai ajuns la Paris? Te-ai gândit vreodată? Ți-ai propus sau ai visat?

Vali Cioban: Mai în glumă, mai în serios, în 2014, când am închis magazinele și am apucat pe alt drum, mi-am propus ca în următorii 5 ani să ajung să prezint o colecție la Paris… Nu m-am gândit că va fi așa repede…

S.R: Cum a fost parcursul?

Vali Cioban: După prezentarea colecției „Brooklyn Dreams” din iulie 2014 la New York, am fost invitată la Ambasada Română din Viena. Acolo am prezentat de Ziua Națională a României colecția „Dor de tradiții”, compusă din 15 ținute inspirate din folclorul românesc. Nu m-am așteptat să am un asemenea succes acolo… Nu m-am așteptat ca după acea prezentare pur și simplu voi vinde toată colecția. A fost impresionant pentru mine. Apoi au urmat colecțiile: Danubius, Forever & Always, Women’s Power, A Winter’s Tale și „Ielele”, pe care am prezentat-o la Feeric Fashion Week Sibiu, la MQ Vienna Fashion Week.16 și la Bucharest Fashion Week. A fost nevoie de multă implicare pentru această colecție. Am gândit o poveste grafică,cu imagini, ca publicul străin să înțeleagă noțiunea de „iele”… A trebuit să-i familiarizăm cu termenul ca să poată înțelege colecția… De fapt, participarea la  MQ Vienna a fost momentul care a generat Paris Fashion Week. După acea prezentare am primit invitația pentru Paris.

S.R: Cum te-ai simțit?

Vali Cioban: E foarte interesant și greu de descris să simți că ai evoluat brusc… Am simțit o energie pozitivă în această provocare, un ceva extrem de motivant…

S.R: E totul perfect acolo? E o altă lume plină de intrigi?

Vali Cioban: E o altă lume… Dar în sensul bun. Îmi place energia de acolo și profesionalismul oamenilor. Toate merg strună, totul se face din plăcere chiar dacă ritmul e alert…

S.R: Ai simțit că ești tratată altfel pentru că ești din România?

Vali Cioban: Am simțit că România e respectată acolo. Nu m-a tratat nimeni altfel, eram din lumea lor.Mai ales că acolo nu ajungi ușor. Da, primești invitația dar asta nu înseamnă că vei și participa.

S.R: Adică? Ce presupune?

Vali Cioban: După ce primești invitația, trebuie să trimiți colecția. Există un juriu care o evaluează și numai dacă este acceptată de ei ajungi s-o prezinți pe podium… Eu am trimis o colecția „Contrast”, din 7 piese. A plăcut juriului. Nici nu poți lua cu tine foarte multe persoane. Sunt locuri numai pe bază de invitații… Eu încă nu realizez ce mi s-a întâmplat chiar dacă am lucrat la colecție 3 luni…

S.R: Cum ai ajuns să apari în Vogue?

Vali Cioban: Era cineva de la ei în sală… I-a plăcut piesa… Eu am aflat de la soțul meu după ce am ajuns acasă…

S.R: Ai avut și clienți „ciudați” vestimentar?

Vali Cioban: Da… dar ciudați numai la evenimente. În viața publică sunt oameni „normali” vestimentar.

S.R: Dintre personalitățile arădene cine crezi că se îmbracă foarte bine?

Vali Cioban: Am remarcat că majoritatea se îmbracă mohorât, sobru, prea lipsit de originalitate. În schimb sunt persoane necunoscute care se îmbracă extraordinar, viu, personalizat și chiar original…

S.R: Care este legătura cu noua generație de designeri vestimentar? Îți cer sfatul? Sunt o concurență pentru tine?

Vali Cioban: Nu-i percep ca pe o concurență neapărat. Fiecare are stilul propriu și clienți pentru stilul respectiv. Ca-n orice domeniu concurența este una constructivă. Mi-aș dori să fie mai mulți designeri în Arad și să se organizeze evenimente de creație de modă. Atunci când ești singur pe piață, este o problemă. Mai bine mai mulți și originali… Evoluția față de mine mă interesează. Numai așa pot evolua. Dacă mă raportez negativ la concurență, consum prea multă energie inutil și uit de originalitate… Fiecare este bun pe un anume „ceva”, trebuie doar să-și descopere valoarea…

S.R: Cine te ajută să faci prezentările? Toate sunt o poveste în sine…

Vali Cioban: Da, toate sunt povești elaborate. Mă ajută mulți oameni, din diverse medii… Dan Simion, de exemplu, compune muzica personalizată pe eveniment… Mai sunt fotografii cu care colaborez, actorii, vocile de la Operă, compozitori de muzică, make up artists și haistylists

S.R: S-a întâmplat să refuzi o invitație la prezentare? Și de ce?

Vali Cioban: Da, mi s-a întâmplat… Chiar de curând am refuzat o invitație pentru luna mai la Veneția pentru că nu aș fi avut timp suficient să finalizez o colecție…

S.R: Dacă ar fi să dai un sigur sfat cuiva, care ar fi acela?

Vali Cioban: E o lume frumoasă… e important să facem ceea ce ne place, ce știm să facem cel mai bine, ce ne dorim cel mai mult… Să nu ne fie frică de culori și să purtăm ceea ce ne definește și ne creează o stare de bine…

S.R: Tu ști deja care este următoarea colecție. Cu ce te „joci” acum în povestea ei?

Vali Cioban: Nu spun mai mult, doar că sunt în căutarea unui ceas sau a unei clepsidre…

S.R: Hmm… o poezie a timpului scrisă din foarfecă…

Categorie: Dialoguri
Etichete: A Winter's Tale, Chic, colecții de modă, creații, Danubius, Dor, fashion, Feeric Fashion Week Sibiu, Forever & Always, modă, MQ Vienna Fashion Week.16 .Bucharest Fashion Week., Paris Fashion Week, prezentare de modă, Vali Cioban, Women's Power, „Ielele”
Distribuie:
Articolul anterior
A fost ZIUA ASISTENȚEI SOCIALE – iar palatul de sticlă al Consiliului Județean Arad a fost „invadat” de oameni și omuleți dintr-un univers pe care greu îl prinzi în poze [GALERIE FOTO]
Articolul următor
Tragedie pe Valea Mureșului. Petrică, un băiețel de 8 ani, a murit după ce a căzut de la 6 metri de pe o stâncă de lângă Cetatea Șoimoș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie