Arădenii de la LUPUS DACUS cântă la ATENEUL ROMÂN

72b2f818 0aae 46f7 8bb6 c9be6b036ea6
Distribuie:

 

Ivită din „debandada minunată a rockului”, trecând prin conservatoarele obligatorii ale clasicismului cu aplicare pe muzica medievală, formația de muzică veche (actualmente, conform autoprezentării) LUPUS DACUS a ajuns la osmoza aproape ideală dintre genurile muzicale de la Pitagora la Xenakis, dacă o raportăm cel puțin la „folclorul cult”.
Concertul lor la Ateneul Român, susținut în Sala Mare a Filarmonicii „George Enescu” din București, este „vârful valului estetic” pe care s-au urcat până acum.
E ca și cum ai fi fotbalist și ai fi invitat la Națională – ca să facem o comparație nu tocmai nepotrivită în contextul acestui aglutinaj. Doar să știi să cânți și atât la instrumentele pe care tinerii reprezentanți ai, poate, unui gen muzical ce va face istorie, o fac… și tot e o performanță demnă de catalogul cu informații importante ale artei contemporane, în general. „Ne mândrim cu faptul că suntem singura formație de muzică veche, invitată să concerteze în sala mare a prestigiosului Ateneu Român” – citim pe site-ul oficial al formației arădene
Lupus Dacus este singura formație de muzică veche din România ce are un proiect medieval – balcanic – simfonic, intitulat „Lupus Dacus și Lupus Dacus Orchestra”. Din același proiect fac parte concertele de la Sighișoara(2013), Târgu Neamț (2014), Ardud (2014) și Sibiu în colaborare cu Paladinii de Terra Medies și formația pirotehnică Fire Dream din Mediaș (2015) – toate pot fi găsite pe YouTube.
Duminică, 19 noiembrie, 2017, așadar, doua concerte ale arădenilor de la Lupus Dacus se vor asculta, conform afișului:

lupus dacus afis

De remarcat că în alcătuirea trupei… pe partea picturală, cum ar veni, a intrat designerul Florian Matei, care și-a pus amprenta grafică pe coperta celui mai recent album, aflat în plină campanie de promovare.

lupus dacus

 

Despre LUPUS DACUS – autodescrierea de pe site-ul formației:

Formaţia profesionistă Lupus Dacus din Arad/România, vă oferă un spectacol grandios, o osmoză între muzica medievală şi balcanică, pigmentată cu teme şi accente din muzica tradiţională şi rock.

Repertoriul nostru este alcătuit cu preponderenţă din compoziţii proprii dar şi din melodii tradiţionale, cunoscute publicului.

LIVE întotdeauna, muzica formaţiei Lupus Dacus este potrivită spectacolelor ample şi se îndreaptă către festivaluri medievale, istorice şi antice, festivaluri de muzică tradiţională dar şi rock, zile de oraş, lansări de carte, concerte în cluburi, expoziţii de artă şi prezentări de modă, muzee, festivaluri de artă stradală, spectacole dedicate copiilor, pentru un public de toate vârstele care gustă de fiecare dată muzica noastră.

Ni s-a spus că muzica noastră este vie şi transmite multă energie şi o stare de bine. Este cu siguranţă rezultatul muncii noastre de zi cu zi de ani de zile, repetiţii lungi şi creatoare, studiu şi cercetări pe care le facem pentru o cât mai bună exprimare în faţa ascultătorilor.

Formaţia Lupus Dacus este alcatuită din:

Andrei MOŢ: voce, tulnic, toacă, tilincă, drâmbă, kazoo, djembe, darbuka, bongos, conga, cajon, tobe, cinele, gong;

prof. Marcel SÂPCU: cimpoi medieval, schalmeiuri diferite tonalităţăţi, blockflote diferite tonalităţi, clarinet, caval, tobă medievală de burtă (tapan);

prof. Cristian SÂPCU: mandolă, chitară bas, duduk, cimpoi medieval, schalmei, fagot, tobă medievală de burtă(tapan);

Petrică TURCU: chitară clasică, chitară electro-acustică, chitară electrică;

Maria Luisa SÂPCU: tamburină veche și tilincă.

De-a lungul celor 14 ani de când abordăm acest gen muzical, ne-am bucurat de întâlniri cu publicul în oraşe din România dar şi din străinătate.

În România am cântat în Arad, Curtici, Macea, Timişoara, Sântana, Ardud, Târgu Neamţ, Suceava, Bucureşti, Mogoşoaia, Mangalia, Braşov, Feldioara, Bran, Făgăraş, Drobeta Turnu Severin, Caransebeș, Hunedoara, Sibiu, Sighişoara, Iași, Alba Iulia, Cluj Napoca, Sinaia, Oradea, Mioveni, Craiova, Sebeş, Chișineu Criș, etc., etc.

Am concertat și în Ungaria, Franța, Germania sau Cehia.

Profesorul Universitar DUMITRU SÂPCU este muzicianul care ne-a ajutat enorm în realizarea acestui proiect. S-a ocupat magistral de compoziție și orchestrație până când, prea devreme și pe neașteptate, Dumnezeu l-a luat de lânga noi în anul 2014.

Lui îi dedicăm de fiecare dată succesul nostru și aplauzele pe care le primim…

Categorie: Știri
Etichete: ana sapcu, andrei mot, ateneul roman, concert, cristian sapcu, lupus dacus, marcel sapcu, petrica turcu
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor : „Lipsa de investiţii în Arad, stigmatul administraţiei Falcă“
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Vizita delegației arădene, în provincia Fujian, s-a încheiat cu semnarea unei înțelegeri bilaterale în domeniile sănătății, investițiilor și culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie