miercuri, martie 29, 2023

Aradul a făcut o figură frumoasă la seminarul tematic al sudorilor din toată țara. Ioan Marin Crișan: „Am dorit ca şcolile de sudură să se constituie într-o asociaţie”

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

În 8 martie 2017, la iniţiativa conducerii SC Transisud Consulting SRL, la Cluj Napoca a avut loc o întâlnire de lucru a firmelor acreditate în formarea şi calificarea meseriei de sudor.

Meseria de sudor este una predominantă în industrie, 70% din  aceasta fiind dependentă de sudură, iar personalul calificat fiind tot mai greu de găsit atât în ţară cât şi în Europa, datorită desfiinţării şcolilor profesionale şi a celor de artă şi meserii, tinerii preferând  meseriile uşoare, în care nu totdeauna se regăsesc. De asemenea a deveni sudor înseamnp a practica o meserie fascinantă,  căutată şi bine plătită, locul de muncă după terminarea şcolii  sau a unor cursuri de calificare acreditate fiind asigurat.

 

Tematica întrunirii a avut la bază aceste considerente, iar dezbaterile s-au axat pe următoarele teme:

–              Necesarul de sudori în economie;

–              Calitatea pregătirii sudorilor prin sisteme actuale de pregătire/formare;

–              Promovarea învăţământului professional, profesional-dual în domeniul sudării

–              Utilizarea simulatorului de sudare în procesul de instruire

–              Necesitatea reviziei standardelor profesionale pentru ocupaţia de sudor;

–              Crearea unei platforme  de colaborare profesională la nivel naţional a formatorilor în meseria de sudor.

La seminar au fost prezenţi următorii traineri de formare a personalului în calificarea meseriei de sudor:

  1. SC Transisud Consulting SRL: Cornel BUDA – Organizator, Corneliu TOMA – IWE, Alexandru BUDA – inginer;

2. Filiala Judeţeană Arad a Confederaţie Patronatul Român – Şcoala de Sudură Arad: Ioan Marin CRIŞAN – Preşedinte, Director Şcoală de sudură Arad, Francisc TUSZ – Ing. Formator Şcoala de Sudură Arad

3. SC COMELF SA Bistriţa:  Eneie FRICI,   Vlad OLTEANU

4. ŞANTIER NAVAL DAMEN SA Galaţi: Luminiţa GHERGHE, Mihaiel NANU

  1. SC Ductil SRL Buzău: Nelu SIMION – Head of Technical Assistance Service

6. SC COMPA SA Sibiu: Marcela NICULESCU – manager formare, Adrin STIR – ing. Sudor

  1. SC Mecanosud SRL – Braşov: Sandu VAS

Invitat de onoare Asociaţia de Sudură din România ASR – Dorin DEHELEAN

La întoarcerea de la seminar, Ioan Marin CRIŞAN, Preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţie Patronatul Român şi directorul Şcolii de sudură din Arad a declarat:

„Întrucât avem o vastă experienţă în domeniul formării sudorilor, (Şcoala de sudură arădeană obţinând locul şase în Europa la „Premiile pentru promovarea Intreprinderilor Europene 2016” la secţiunea „Antreprenoriat responsabil şi global”), am dorit ca şcolile de sudură să se constituie într-o asociaţie care în viitor să vină în sprijinul celor care doresc să devină formatori în această meserie, împărtăşindu-le din experienţa noastră. Tot prin această asociatie dorim ca în viitor să ajungem cu doleanţele şi problemele pe care le întânpinăm în faţa autorităţilor competente (Ministerul Economiei, Ministeru Învăţământului şi Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene, Coaliţia pentru Dezvoltarea şi Modernizarea României), pentru a ne sprijini în dezvoltarea şi modernizarea  acestor şcoli şi implicit a industriei româneşti. ”

În calitate de organizator al seminarului Cornel BUDA ne-a declarat:

„Intrunirea a avut ca scop asocierea Şcolilor de sudură în scopul îmbunătăţirii calităţii pregătirii practice şi a schimbul de experienţă între şcolile care pregătesc personal calificat, eliminarea competitorilor care nu fac calitate în acest domeniu  dar şi o creştere a numărului de sudori care să completeze necesarul de personal calificat pe piaţa muncii, precum şi încurajarea tinerilor care doresc să vină spre această meserie.”

Cu stimă, Preşedinte, Ioan Marin CRIŞAN

Ultimele Știri

Related news