POLITICE

ARADUL CIVIC în CAMPANIE: #oameninoi, alegeri pentru primari locale în 2 tururi, urne simbolice pentru partide [REPORTAJ POLITIC]

Ziua de joi a fost interesantă. Câțiva membri ai Aradului Civic ne-am perindat la sediile partidelor politice, Prefectură și Primărie, pentru a înmâna o urnă de vot simbolică prin care să arătăm entităților respective că o mare parte dintre cetățeni își doresc alegeri locale în două tururi. Este unul dintre cele 7 deziderate pentru care societatea civilă (26 de grupuri + 4 partide) a strâns 140000 semnături în cadrul campaniei #oameninoi. Am filmat fără întrerupere de la începutul acțiunii și până la final ei, voiam să surprindem reacțiile și modul de primire.
Acțiunea de joi a avut în vedere doar alegerea primarilor în 2 tururi. Am avut parte de reacții dintre cele mai diverse, unele neașteptate iar altele, oarecum previzibile. Au fost reacții la cald, nimeni nu știa că venim.

PNL: mă așteptam să fim primiți mai ostil, având în vedere materialele care sunt publicate pe Grupul Aradul Civic. N-a fost așa, bilă albă. N-am găsit la sediu pe nimeni din conducere, dar doamna care ne-a primit (secretară?) ne-a ascultat mesajul, ne-a preluat fără probleme urna, ne-a dat promisiunea că o va înmâna unui responsabil și ne-am urat zi bună. Amabilă, chiar dacă s-a simțit distanță între noi. E de înțeles… M-am bucurat enorm când mi-a spus că sunt la curent cu activitatea noastră. Sper că ne urmăresc atent, fără îngrijorare și că vor face demersurile cerute de noi, în parlament. E unul dintre obiectivele pe care și le-au asumat. Diateza reflexivă…

Primărie: am ajuns până la portar. Amabil, ne-a pus în legătură telefonică cu 3 straturi superioare de decizie. De acolo ni s-a transmis să lăsăm „cererea” (o cutie de carton cu hârtii lipite pe ea) la registratură. Li s-a pus în vedere că e doar o acțiune simbolică, că suntem în live, că reprezentăm voința a 7000+ arădeni. Și că vrem să fim primiți de oricine. De la primar la pe cine vrea el să trimită. N-a prea contat, am simțit frică la celălalt capăt la firului. Nu cred că au știut cum să reacționeze… N-aveam dosar cu șină pentru cutie, așa că am lăsat-o la poartă. Înțeleg că n-are primăria treabă cu schimbatul legilor dar totuși… nu sunt fără influență în partid. Sper să ajungă cutia tot la PNL. Și mai sper ca cetățeanul să fie luat în seamă un pic mai omenește. Cam ca într-o Românie normală.

Prefectură: aici a fost cel mai hardcore. Tot până la portar am ajuns (în speță, un jandarm). Amabil, ne-a scutit de telefoanele pe care le dădurăm la primărie. A transmis mesajul nostru și s-a întors cu răspunsul. Să depunem o cerere… Cred că l-a un moment dat, poate din cauza telefonului dat, poate nu, s-a speriat de noi și de faptul că filmăm. Nu ne-a permis să lăsăm cutia în holul instituției. Nici afară pe trotuar nu a fost de acord să o lăsăm, dar aici deja intra în competențele altor autorități. Poliția locală pentru lăsarea gunoaielor pe spațiul public, dacă se consideră că dorința a peste 140000 de oameni e gunoi. Sau SRI/anti-tero pentru posibilitatea ca în cutie să fie ceva bombe (chimice sau normale la cap)… Oricum, fără pic de ironie, apreciez amabilitatea lui. Afară ne-a urmat o doamnă care a auzit toată povestea pe holul Prefecturii. S-a foarte inflamat că e filmată afară, pe spațiul public. I-am amintit că e filmată zilnic de sute de camere de filmat, pe stradă (una chiar în sediul Prefecturii). E de părere că acelea nu îi filmează fața. Ne-a sugerat pe un ton foarte autoritar că procedura e depunerea unei cereri la registratură și în 24 de ore vom primi un răspuns. Și că această procedură birocratică nu intră în sfera birocrației. Tonul abordat și siguranța pe proceduri, felul în care a luat apărarea instituției, mă face să cred că era un funcționar public. Adică plătit de noi. Adică în slujba noastră. Dacă e funcționară publică, chiar m-a făcut curios ce căuta la taifas cu mine la ora 12:30, pe stradă. N-avea de lucru ? Avea dar implică deplasări ? Cine știe… Chiar acum citesc un mesaj al Ralucăi Turcan, care spune : „Vreau ca instituțiile să înceapă să servească cetățeanul și să nu mai fie un clișeu pe care să îl aducă politicienii când se schimbă la guvernare. […] trebuie să fii acolo să-i ajuți pe oameni”. Doamnă Turcan, poate trimiteți niște cetățeni incognito prin prefecturi, ca să vedeți cum sunt tratați. Încercați să spuneți că reprezentați 140000+ cetățeni ca să aibe prefecturile o imagine mai clară a greutății mesajului. Apoi, da-ți-le note în funcție de reacție. Dacă vă trimit la plimbare, cu specificația clară că mesajul nu are ce căuta nici măcar pe holul instituției sau pe trotuarul din fața ei, spuneți-mi vă rog ce notă merită. Sau ce salariu, dacă tot suntem cei care vă plătesc salariile și pensiile. Sunt foarte curios dacă gândim la fel sau măcar asemănător.

PSD: cu toate că a fost cel mai cald birou, cred că a fost și cea mai mare răceală/distanță între noi. Mă mir că a fost doar atât. Le-am spus că dacă îi deranjează filmatul, putem sta de vorbă și afară, sau deloc. Au fost serviabili, au ascultat ce am avut de zis, au preluat mesajul și sunt convins că va ajunge unde trebuie. Apreciez că ne-au propus o întâlnire cu domnul Dorel Căprar pentru a-i transmite personal ce avem de spus. Poate se va întâmpla cândva. Sper că sunt aproape de români și duc în Parlament dezideratele acestora. La final s-au arătat destul de deranjați că nu le-am cerut acordul pentru a-i filma, au acuzat o lipsă de bun simț. Mă simt un pic vinovat, au cumva dreptate. În apărarea mea, spun că de vină e mediul. Așa am fost obișnuiți de câțiva ani încoace, să nu ni se ceară acordul. Nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord cu OUG13, cu umplerea străzilor de tâlhari, violatori și criminali, dacă suntem de acord să ne împrumutăm și nepoții pentru a plăti pensii nesimțite, dacă ne place să fim gazați, dacă suntem de acord cu măcelărirea justiției și altele… Nu erau trecute în programul de guvernare, votul pe care l-au obținut nu reprezintă un mandat pentru a înfăptui cele enumerate mai sus. Oricum ar fi, apreciez că au fost mai civilizați decât mă așteptam.

PMP: nu am găsit pe nimeni aici, programul lor de lucru începe la ora 16 (noi veniserăm în jur de 13). Oricum, ei susțin această schimbare, știu că au avut o campanie de strângere de semnături fix pe această temă, paralelă cu #oameninoi.

ALDE: aici am avut cea mai mare surpriză. Mă așteptam să fim primiți cu ostilitate, cel puțin la fel ca la PSD. Surpriză totală, ne-a întâmpinat o doamnă (secretară?) foarte amabilă. Aș putea spune că a fost cea mai amabilă dintre toți cu care am stat de vorbă în ziua respectivă. Nu știa de #oameninoi, ne-a transmis că susțin această schimbare, ne-a preluat cutia și mesajul (nu era prezent nimeni din conducere) și… ne-a întrebat cu ce ne mai poate ajuta. Atitudine pe care m-aș fi așteptat să o întâlnesc la Primărie și Prefectură, dacă tot îi plătim pentru un serviciu public. Tot ea ne-a urat „sărbători fericite”. Cam ca într-o societate normală. Domnilor și doamnelor din conducerea ALDE, țineți de ea, vă e de un real ajutor.

USR: cred că a fost sediul în care am văzut cea mai multă activitate. Se lucra, se mânca, presupun că petrec multă vreme oamenii aceia acolo. Nu ne-am așteptat să dăm chiar de domnul deputat Sergiu Vlad dar așa a fost să fie. Ne-a preluat mesajul și ne-a dat un scurt „interviu”. USR oricum susține inițiativa, a fost cu noi în stradă la strâns de semnături (și) pentru #oameninoi. 1/3 dintre semnături le-au strâns ei. Ne-au adus aminte că PNL și-a asumat negru pe alb răspunderea pentru această modificare legislativă. Sperăm să nu uite… De departe, e cel mai modern sediu, cu cea mai multă activitate. Cu impresia asta am rămas.

PLUS: nici aici n-am găsit pe nimeni. Am lăsat cutia la poartă. Știu că susțin inițiativa, au fost cu noi în stradă la strângerea de semnături. 1/3 dintre semnături le-au strâns ei. Restul de 1/3 le-am strâns noi, Aradul Civic.

Pro România: nu le-am găsit nici măcar sediul. Online, am găsit doar un articol din martie 2019, în care se spune că e pe bulevardul Revoluției nr 96. Am stat de vorbă cu un comerciant din zonă, nu auzise să fi fost Pro România pe acolo. Oricum, nu cred că de alegeri locale în 2 tururi le arde lor acum, au altele pe cap. Le pleacă membri, le pleacă membre…

UDMR: ne-au primit în sediu, doamna secretară m-a rugat să nu o filmez și am așteptat până a terminat șeful filialei o convorbire telefonică. I-am transmis mesajul, a preluat cutia și ne-a precizat poziția UDMR-ului : nu susțin această măsură. Când i-am spus că o mai bună reprezentativitate crește calitatea democrației a spus că e doar o părere. Cred că nici măcar el nu credea ce spune dar, … așa poți relativiza orice argument. O trec la capitolul dispreț. Față de părerea și dorința electoratului. Sunt totuși 140000 de români care au semnat, dintre care 7000+ arădeni. Nici nu aveam prea mari speranțe, nu uit sprijinul oferit PSD-ului în Parlament pentru măcelul asupra justiției. Sau faptul că în ultimii 30 de ani au fost permanent în patul partidului de la putere, urmându-și interesul propriu și nu al cetățenilor (maghiari sau nu).
O tempora! O mores!

Aici poate fi vizionat filmul complet:

Livram urnele pentru alegeri locale in 2 tururi, partidelor politice si administratiei locale

Publicată de Aradul Civic pe Joi, 5 decembrie 2019

 

Descrierea pe larg a celor 7 obiective #oameninoi poate fi găsită pe www.oameni-noi.ro.

Călin Miclăuș, 9 decembrie 2019 6:40