N-CAZURI

Aradul – orașul în care absolut orice incompetență este posibilă! Asociația Europeană a Universităților (EUA) EVALUEAZĂ în aceste zile Universitatea „Aurel Vlaicu” – dar rectorul Ramona Lile „v-a pupat pe portofel” și a plecat în… Dubai!

 

Conform autodescrierii de pe site-ul propriu, Asociația Europeană a Universităților (EUA) este organizația reprezentativă a universităților și a reuniunilor rectorilor naționali în 47 de țări europene. „EUA joacă un rol crucial în procesul Bologna și influențează politicile UE în domeniul învățământului superior, cercetării și inovării. Datorită interacțiunii sale cu o serie de alte organizații europene și internaționale, EUA asigură că se aude vocea independentă a universităților europene, oriunde se iau deciziile care vor avea un impact asupra activităților lor.” Pentru universități este, dacă vreți, ceea ce este „Consiliul Superior al Magistraturii” pentru tribunale și curți de apel, având abilități în a evalua, cincinal, activitatea instituțiilor de învățământ superior afiliate – acestea nefiindu-le, însă, subordonate ierarhic, ci „doar” din punct de vedere al imaginii, al reprezentării pe plan internațional – pe toate palierele… și, când o face, o face la modul foarte serios!

Universitatea „Aurel Vlaicu” face parte dintre cele 850 de instituții de învățământ superior membre ale EUA, iar în aceste zile este vizitată de evaluatorii internaționali, într-un demers menit să o claseze pe locul pe care-l merită cu adevărat – de aceasta depinzând nu doar imaginea sa, ci și planurile de școlarizare viitoare, numărul de studenți străini și români care se vor înscrie la secțiile ei, statutul profesorilor angajați etc. Ei bine – în tot acest timp, rectorul său, Ramona Lile, se află nici mai departe, nici mai aproape decât în Dubai… din informațiile noatre, la un „Târg educațional” unde un bilet costă nici mai mult, nici mai puțin decât 5000 de dolari (desigur, suportați de bugetul universității).

Informația respectivă, chiar dacă pe majoritatea dintre noi îi lasă reci (la câte se întâmplă în acest oraș bolnav, e ca și cum l-au anunța pe un muribund că  a contactat și o viroză), este de natură să indigneze cadrele didactice – câte au mai rămas – de bună credință și care încă țin la prestigiul UAV. Dacă acestora, fiind încă angajate cu contracte în care sunt prevăzute clauze de confidențialitate severe le este imposibil să vorbească deschis despre ceea ce se întâmplă în ograda lor, ei bine, fostului rector al UAV, Lizica Mihuț, nu îi este nici imposibil și nici nu are de ce să se teamă.

„Este inadmisibil ca indiferent care ar fi insituția și cum s-ar numi conducătorul acesteia, conducerea la nivel superior să absenteze la o asemenea evaluare! Cum să lipsească rectorul de la evaluarea EUA? – care este, probabil, cel mai important eveniment cu caracter de control care se întâmplă, cu o frecvență de 5 ani, în cadrul unei instituții de învățământ din Europa… E surprinzător pentru mine să constat că rectorul nu este în universitate ca să susțină personal documentele cerute de evaluatori… pur și simplu nu înțeleg politica practicată de doamna Ramona Lile” – a declarat dr. Lizica Mihuț, contactată de noi.

Ce să înțelegi din politica practicată de Ramona Lile?… cifrele seci și datele exacte vorbesc de la sine: de la 15.000 de studenți, în anii când ea era secretară, UAV a ajuns la sub 5000 – și toate statisticile sunt în scădere! Cu o imagine „praf” care înfățișează scandaluri de plagiat, descinderi ale procurorilor, studenți exasperați de incompetența și corupția propriilor profesori, Ramona Lile o „arde” prin Dubai și bifează destinație exotică după destinație exotică: Mexic, Indonezia, Columbia, Venezuela… nu-i așa?… în căutare de studenți care să nu fi auzit de România și de starea deplorabilă în care a ajuns învățământul de aici… cu atât mai puțin de Arad – unde, iată, absolut orice incompetență este posibilă.

Este (aproape) o informație banal-colaterală cea conform căreia nici DNA nu și-a încheiat controlul la UAV… detalii despre acest eveniment, încă nemediatizat, urmând a vă oferi îndată ce se încheie.

 

Lucian Valeriu, 28 februarie 2018 9:58