marți, octombrie 4, 2022

Arh. Gheorghe Seculici – SCRISOARE DESCHISĂ: „Apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să NU amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei”

 

SCRISOARE DESCHISĂ

Am aflat cu consternare din presa locală că amplasamentul pentru Monumentul Marii Uniri a fost schimbat din nou și se intenționează promovarea unui proiect de hotărâre al Consiliului Local Municipal pentru ridicarea sa în Piața Catedralei. În calitate de arhitect am participat la proiectarea Catedralei Ortodoxe de la Podgoria și a noului sediu al Consiliului Județean, alături de alte zeci de lucrări monumentale din municipiu și județ; ca persoană implicată profund în viața comunității arădene mi-am asumat în ultimii 27 de ani contribuția la decizii importante pentru viitorul Aradului.

Cu experiența mea profesională și personală apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să NU amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei. Le solicit, cu toată responsabilitatea, să aibă în vedere varianta amplasării sale în proximitatea Consiliului Județean Arad, într-o Piață a Drapelului care ar urma să fie creată și amenajată special în acest scop, așa cum am susținut la întâlnirile Comisiei Locale de Amplasare a Monumentului Marii Uniri la Arad. Tot aici ar urma să fie amplasat și Drapelul României, care astăzi nu are un spațiu dedicat în municipiul Arad, și se va realiza astfel un centru civic alternativ Pieței Revoluției. Monumentul Marii Uniri realizat într-un stil modern nu cadrează cu ansamblul arhitectural clasic al Pieței Catedralei și nici cu proiectele deja enunțate de amenajare a zonei respective. El a fost realizat fără consultarea specialiștilor arădeni, a opiniei publice locale, iar această opacitate nu trebuie repetată la amplasarea sa! Să ținem cont de faptul că va modifica pentru totdeauna arhitectura urbană arădeană, ambianța citadină, iar o decizie pripită și insuficient fundamentată se va repercuta asupra aspectului orașului nostru într-o manieră nedorită!

Reiterez solicitarea mea adresată primarului municipiului Arad și consilierilor locali municipali: locul Monumentului Marii Uniri este lângă ansamblul modern al Consiliului Județean, nu în Piața Catedralei! Votați cu gândul la viitorul Aradului, la modul armonios, corect și la bunul gust cu care ne dorim să modelăm acest oraș pentru generațiile următoare!

Arh. Gheorghe Seculici

Articol asociat:

https://criticarad.ro/impletitura-turnata-in-china-de-sculptorul-brasovean-florin-codre-pe-post-de-monument-al-marii-uniri-va-fi-amplasata-in-piata-catedralei-monstrul-abstract/

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news