Atelierele „Construcția” Ineu – la momentul vernisajului. Cum interpretează un critic avizat lucrările tinerilor sculptori care mobilează ALTFEL Parcul dendrologic din centrul orașului

gabriel kelemen
Distribuie:

 

În 15 august a demarat proiectul Atelierele „Construcția” Ineu, o manifestare unică, cel puțin conform monitorizărilor noastre, în epoca de după 1990, pe cât de clasică pe atât de originală, ce vizează comuniunea dintre artă și natură, cu trimiteri la cele mai elevate forme de exprimare artistică de-a lungul evoluției omului – de la stâncile-templu din Stonehenge până la sculpturile lui  Brâncuși.
Colegul nostru de-o viață, fostul director al Casei de Cultură a Municipiului Arad (pe vremea când această instituție chiar  însemna ceva la nivel (inter)național), Ovidiu Balint și-a asumat miza acestui „proiect cu de toate” – și nu exagerăm de dragul „empatiei de breaslă” dacă îi accentuăm anvergura: mărturie stă site-ul INEU ART o bijuterie atât din punct de vedere al graficii cât și al conținutului.
Merită citit tot – dacă vrei să știi „cum mai gândesc și ce mai creează artiștii din ziua de azi”.
Tabăra de creație constituită în trei ateliere de interferenţă culturală – sculptură, literatură, foto-video – plus un site web a durat o lună încheiată și este rezumată mai bine decât oriunde pe această URMĂ VIRTUALĂ.

ineuart

„Pe viu”… live, așadar, vineri, 17 septembrie s-a desfășurat conferința de presă prilejuită de finalizarea acestui proiect

Profesorul de Istoria artei, Gabriel Kelemen, de la Facultatea de Arte din Timișoara, a prezentat PIESĂ CU PIESĂ ceea ce a ieșit din mâna tinerilor artiști Elena Ilash, Florin Marin, Alexandru Potecă Alexandru Smuczer şi Vlad Emană în cadrul proiectului susținut de primarul Ineului, Călin Abrudan, care alături de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a decis să finanțeze ideea lui Ovidiu Balint.

 

[REZUMATUL PROIECTULUI]

Mai mule blocuri mari de piatră lăsate uitării de 33 de ani își vor găsi strălucirea pentru care au fost aduse într-un parc din județul Arad.

Este vorba de blocurile de piatră care au fost amplasate în 1988 la Ineu pentru a fi sculptate – doar că a venit Revoluția din 1989, iar rostul lor a fost dat uitării, pentru că sculptura nu mai era o prioritate. Acestea au fost lăsate în Parcul Dendrologic din Ineu, pentru a fi modelate în cadrul unei tabere de sculptură. Unele au prins formă încă de atunci și au fost amplasate în Parcul Central, dar pe celelalte Revoluția din 1989 le-a prins neatinse, așa  rămas pentru următorii 33 de ani.
Acum însă le-a venit rândul, datorită unei tabere de sculptură care reunește cinci sculptori: Florin Lucian Marin, Elena Ilash, Alexandru Serafim Potecă, Vlad Emană şi Alexandru Daniel Smuczer, lăsați să-și dea frâu liber imaginației.

Totul a fost posibil datorită unui proiect care a vizat cele opt blocuri de calcar. Ca atare, în perioada 5 august-11 septembrie, în Parcul Dendrologic din Ineu (fostul Parc central) se desfășoară „Atelierele Construcţia de la Ineu”, un proiect cultural organizat de Asociaţia Underground Festival, în parteneriat cu Primăria oraşului Ineu şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul îşi propune, de fapt, o regenerare urbană, prin intermediul culturii, a unui spaţiu public din Parcul Central al oraşului Ineu iar cei cinci sculptori – Florin Marin, Elena Ilash, Alexandru Potecă şi studenţii Alexandru Smuczer şi Vlad Emană – sunt cei care au acceptat invitaţia organizatorilor de a schimba fața blocurilor abandonate înainte de anii 90. Tabăra de creaţie a fost precedată de o expoziţie a schiţelor de lucru ale sculptorilor.

Chiar dacă modelarea blocurilor mari de piatră generează praf mult și pare o muncă mai degrabă pentru bărbați, printre sculptorii care își pun talentul la lucru se află și o artistă, Elena Ilash, fapt care i-a încântat pe localnici. Aceștia s-au arătat mulțumiți și de faptul că blocurile mari de piatră prind forme și nu vor mai părea doar bucăți de calcar abandonate aici. Cei interesați pot admira creațiile artistice și procesul lor de formare zilnic, între orele 10.00 și 21.00.

Ofertele culturale din parcul interactiv care stau la dispoziția vizitatorilor sunt mult mai multe. Trei ateliere de interferenţă culturală, care îşi propun promovarea şi susţinerea taberei de creaţie a sculptorilor, dar şi implicarea directă a locuitorilor oraşului în îmbogăţirea vieţii culturale a Ineului, au loc tot aici.

Atelierul de artă plastică, intitulat „Mash-up”, este coordonat de Andrei Hedea, originar şi locuitor al Ineului. Andrei Hedea și-a propus folosirea mai multor tehnici de artă plastică pentru a crea lucrări artistice împreună cu participanţii la atelierul condus de el. Atelierul se va încheia cu o expoziţie permanentă, donată Primăriei oraşului Ineu.

Atelierul de artă fotografică este coordonat de Viorel Gantner. Participanţii la acest atelier sunt iniţiaţi în arta fotografică, abordând mai multe tehnici fotografice. De asemenea, atelierul de artă fotografică are şi rolul de a imortaliza clipele de creaţie ale celorlalte ateliere din cadrul proiectului. Atelierul de artă fotografică se va încheia cu o expoziţie permanentă, care va fi donată și aceasta Primăriei Ineu.

Cel de al treilea atelier, cel de artă creativă, condus de criticul literar şi poeta Lucia Cuciureanu, și-a propus iniţierea participanţilor în arta scrierii, și se va încheia cu publicarea textelor participanţilor.

 

Categorie: Cultură
Etichete: Alexandru Serafim Potecă, Atelierele „Construcția” Ineu, Elena Ilash, lorin Lucian Marin, Vlad Emană şi Alexandru Daniel Smuczer
Distribuie:
Articolul anterior
Ce trebuie să faci, legal, dacă vrei să arunci deșeuri voluminoase
Articolul următor
Ford Craiova a apelat cu încredere la cursurile de specializare oferite de Şcoala de Sudură Crişan din Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie