Atentatul terorist din Sankt Petersburg – parte a războiului asimetric declanșat de Califatul Terorii

skt petersburg1
Distribuie:

 

Atentatul comis în metroul din Sankt Petersburg este deosebit de grav, ce putea deveni catastrofic, cu victime mult mai numeroase, dacă mecanicul metroului, după declanșarea exploziei, nu avea inspirația să continue drumul până la prima stație. În tunel, cu sute de metri între stații, nu exista posibilitatea de a interveni cu mijloace de salvare și intervenție, dezastrul ar fi avut dimensiuni de neînchipuit.

Mă întrebam care o fi organizația teroristă care a comis atentatul? Nu rezulta din comunicatele oficiale! Dar, negreșit, intuiam că este de inspirație islamică.

Mi-am consultat baza de date cu organizațiile teroriste și răspândirea teritorială, așa cum au fost acestea identificate de specialiști. Știți doar că în lume există mai mult de 140 de organizații sau grupări teroriste, care pentru a fi incluse în statistică, era necesar să fi comis cel puțin un atentat terorist, reușit sau tentativă. Așa cum bănuiți, organizațiile teroriste active, ce se revendică din Islam, sunt cele mai multe, cu arii geografice de răspândire pe 5 continente, fiind cunoscute cca 40 de structuri.

Atentatul de pe linia metroului din Sankt Petersburg nu este fără precedent și nici comis printr-un mod de operare inedit, pe teritoriul Rusiei. Asemenea atentate au mai avut loc. În 6 februarie 2004 în metroul din Moscova, un atentat cu bombă, cu 41 de morți, revendicat de gruparea cecenă Gazotan Murdash iar 29 martie 2010, tot la Moscova, explozia din stația de metrou Lubianka soldată cu 40 de morți, atentat comis de femei cecene kamikadze. Ambele grupări provin din foste state ale URSS, preponderent musulmane, angrenate în Al Jihad.

Nici atentatul de luni 03 aprilie 2017, soldat cu 14 morți și 50 de răniți, nu este străin de implicarea cetățenilor din fostele țări ale fostei Uniuni Sovietice, e drept, nici de războiul sfânt islamic Al Jihad, în numele căruia se comit acum acțiunile teroriste.

Atentatorul a fost identificat în persoana kârghistanezului Djalilov Akbarjon, (Djamil Akbar), 22 de ani, din orașul Oș, a doilea ca mărime din Kârghistan. Țara asiatică ai cărrei cetățeni sunt 80% de confesiune islamică, din ramura sunnită. Dacă privești harta Asiei, a zonelor unde sunt situate țările din fosta URSS, vei constata că la Sud de Kârghistan este Tadjikistanul, ceva mai jos, dar aproape Afganistanul, leagănul Talibanilor islamici și a organizației Al Qaeda, și, nici Irakul cu enclavele ISIS nu sunt foarte departe. Zona limitrofă este o lume islamică.

Informațiile cu privire la implicarea islamiștilor din Kârghistan în Al Jihad, pentru crearea Califatului, se cunoaște că ramura sunnită, care este preponderentă, ar fi furnizat un contingent numeros de luptători pentru Statul Islamic. Se bănuiește că Djamil Akbar ar fi fost racolat de recrutori ai Statului Islamic și instruit să comită atentate teroriste. El cunoștea bine Petersburg-ul, unde părinții săi venise la muncă, în anul 2011, când avea vârsta de 16 ani, apoi în 2014 părinții s-au reîntors la Oș, iar Akbar ar mai fi rămas. Apoi nu se mai cunoaște, despre mișcările sale prin lume, doar de pelerinajul său la Mecca.

După ce a existat certitudinea că Djalil Akbar este atentatorul, când părinții săi, chemați la Petersburg, au recunoscut rămășițele în urma atentatului, a anchetării mai multor persoane, și investigații ale poliției din Oș, există certitudinea că acțiunea teroristă este o comandă a Statului Islamic. Cercetările a scos la iveală că teroristul avea expertiza necesară pentru a confecționa încărcături explozive artizanale. La percheziția de la locuința s-au ridicat probe concludente. Consultând înregistrările de pe camere video, pe traseu de la domiciliu spre metrou, Djalil Akbar a ieșit cu un rucsac în spate, și înainte de a detuna bomba artizanală stațiile Sennaia Ploșiadi și Tehnologhiceskii Institut, a mai amplasat o a doua bombă într-o altă stație în centrul orașului, dezamorsată la timp de specialiștii pirotehniști.

Acest atentat cinic face parte din acest război asimetric, numit Al Jihad, război ce are ca scop crearea Statului Islamic Mondial, declanșat de Califatul Terorii și care cuprinde țări și continente. Numai unirea eforturilor structurilor de Intelligence, de combatere a terorismului, prin cooperare și măsuri adecvate recrudescența va fi calmată. Deși, fenomenul pare a dura încă multe decenii, dacă nu secole.

Atentatul din Sankt Petersburg a avut efecte imediate. Vladimir Putin a convocat serviciile de securitate pentru a analiza evenimentul, cauzele și măsurile de intreprins. El remarca: „Fiecare membru al Comunității Statelor Independente reprezintă practic o potențială țintă a unor atacuri teroriste, (…) serviciile secrete din spaţiul CSI cooperează în mod eficient, remarcând între altele faptul că această reuniune este aniversară, întrucât în urmă cu 25 de ani a fost semnat un acord în cadrul CSI privind cooperarea serviciilor secrete în domenii de interes major. – a declarat miercuri, Vladimir Putin.

Personalități ale lumii au transmis compasiune și condoleanțe familiilor îndoliate.

Însuși președintele SUA, Donald Trump a avut convorbire telefonică cu Vladimir Putin, prezentând „cele mai profunde condoleanțe” și, așa cum comunică Casa Albă: „Donald Trump a oferit sprijinul deplin al guvernului Statelor Unite pentru a răspunde la atac și a-i aduce pe vinovați în fața justiției”. Precizând că: „Președintele Trump și președintele Putin au convenit că terorismul trebuie să fie definitiv și rapid învins”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat al Executivului euopean, declara: „Sunt șocat și întristat de vestea atacurilor de la metroul din St. Petersburg. Din păcate, aceasta nu este prima dată când cetățenii acestui oraș frumos au trecut printr-o astfel de tragedie. Gândurile mele se îndreaptă către victime, familiile acestora, dar și către poporul rus. Nimic nu poate justifica astfel de acte barbare“.

Până și președintele nostru, Klaus Iohannis i-a trimis, în 4 aprilie, o scrisoare de condoleanțe președintelui Putin. Citez: „Doresc să exprim sincere condoleanţe dumneavoastră, poporului rus şi familiilor îndoliate ca urmare a atacului revoltător de la metroul din Sankt Petersburg, care a făcut victime în rândul populaţiei civile, curmând vieţi nevinovate şi rănind grav alţi pasageri. Întreaga noastră compasiune se îndreaptă către familiile greu încercate ale victimelor, cărora le suntem alături, şi către cei răniţi, cărora le urăm însănătoşire grabnică”.

Închei, cu un citat spus de mine într-un interviu dat la TVA – Ghilea Show, în decembrie 2012 și apărut în cartea mea Dialoguri Incomode – Adevăr și dezinformare în Revoluție, în anul 2015 : „Terorismul actual este cel mai mare flagel posibil al omenirii. Da! Cel mai mare flagel! Dacă ne gândim la 11 Septembrie 2001, la  turnurile gemene, pe urmă la atentatele din Londra, din Spania, la staţia Atochea, sau cum îi  spune…”

Și nu-mi retrag spusele.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: al jihad, alex borsanu, atentat, razboi, sankt petersburg, stat islamic
Distribuie:
Articolul anterior
Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Cancerul mamar
Articolul următor
Întâlnire de AFACERI la nivel de AMBASADĂ. Confederația Patronatului Român, Filiala ARAD, a onorat invitația H.E. Marius Lazurcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie