Front 7 ȘTIRI

Blonda de la Județean, firul roșu de la CJA și metoda „pumnului în gură” aplicată cu succes pe angajații din sistemul medical arădean

 

 

Dacă nu ar fi tragic, ne-am permite să facem mișto de noua conducere a Spitalului Județean Arad cel puțin la fel de mult cât face ea însăși de ea însăși. Știind inclusiv faptul că ideile „noii conduceri” nu-i aparțin, fiind o prelungire de sinapse diabolice pe filiera CJA, ne poziționăm într-un foișor de observație militar, facem rezumatul unei situații văzute în ansamblu și tragem cel mult niște concluzii jurnalistice. Despre „atmosfera” din Spitalul Județean Arad, despre angajările pe bază de simpatie-PNL a cadrelor medicale, despre investițiile halucinante în nimic ( dacă ne raportăm la realitatea cotidiană a oricărui pacient nevoit să beneficieze de servicii medicale în această unitatea spitalicească) s-a scris în ultimii ani până la epuizarea subiectului și, din păcate, situația nu s-a schimbat în bine deloc. În detalierea acestor afirmații se poate citi și articolul asociat Spitalul Județean Arad – investiția de care ȘI-A BĂTUT JOC Consiliul Județean Arad cel mai mult, exploatând-o ca pe un bordel și „pompând” ZECI DE MILIOANE DE EURO în… propriul capital!.

Referindu-ne la „atmosfera” din Spitalul Județean Arad, nu e un secret pentru nimeni faptul că tot ce se întâmplă în „Spitalul Județean Arad, rămâne în Spitalul Județean”, nimeni neavând voie ( cel puțin fără sancțiuni) să facă publice neregulile și neajunsurile de orice natură ( materiale, slaba pregătire a personalului etc). Metoda stalinistă a pumnului în gura nemulțumitului ( oricine ar fi nemulțumitul) a fost implementată cu succes în ultimii 10 ani pe angajații spitalului astfel încât, frica inoculată a subjugat conștiința, îndatoririle profesionale și morale.

Articolele de presă cu privire la dezastrul cauzat de o ploaie de câteva minute în secția de Fizioterapie din municipal, la începutul lunii iulie, se pare că i-au activat „doamnei manag. ec. Florina Ionescu” cheful de scris referate de cercetare disciplinară împotriva medicilor „guralivi” care nu pot afirma public că „totul e roz, dacă nu e roz”. În baza referatului acesteia, comisia de disciplină și-a intrat în drepturi și i-a transmis convocarea „salariatului” ( în acest caz fiind vorba despre medicul George Pribac, dar poate fi vorba despre orice alt angajat al acestui spital). Ce am înțeles noi, pe scurt din referat, nu are legătură cu problema în sine, care există, e gravă, e dovadă de incompetență, de investiții prost făcute, de cum se poate acționa astfel încât să se remedieze și să nu se mai repete… problema majoră e de ce și-a permis un cadru medical să vorbească public despre asta… să strice „buna reputație și prestigiul spitalului”… Astfel, „învinuirea” care i se aduce medicului este cea de a fi făcut publice imagini și filmări cu inundațiile din secție și cumva, voalat, că acestea au fost ulterior preluate de presa locală și rostogolit subiectul în detrimentul imaginii spitalului. Oare doamna asta, a trăit în ceva capsulă atemporală până să ocupe această funcție sau i s-au scurtcircuitat vreo două sinapse când a venit ordinul pe firul roșu de la CJA?

Ca să evităm încă o repriză cu chef de scris referate de cercetare din partea acestei prea-implicate doamne, și să nu interpreteze acest material ca fiind un „interviu acordat” sau ca „ declarație în numele instituției” făcute de către medicul în cauză, facem precizarea că nu avem poziția oficială a acestuia, nu i-am solicitat-o încă și am decis să-l contactăm abia la finalul cercetării disciplinare.

 

 
Ne rezumăm la a prezenta poziția medicului George Pribac astfel cum a apărut sâmbătă, pe pagina de facebook a acestuia:
„ Am fost acuzat astăzi de către conducerea SCJUA că prin postările mele referitoare la spitalul județean speculez politic, defăimez și aduc prejudicii de imagine acestui spital. Doresc să fiu bine înțeles, prin postările mele nu speculez politic și consider că le prezint de fiecare dată complet și corect atâta timp cât și cei care sunt implicați în conducerea spitalului și în comunicare prezintă și ei corect și complet toate informațiile de interes public. De fiecare data când am postat ceva am adăugat și sursa sau sursele oficiale referitoare la postarea respectivă.
Referitor la informațiile prezentate complet și corect, cum a fost atunci când conducerea spitalului se plângea că brusc, în 23 martie (odată cu declararea primului deces a unui pacient arădean infectat cu SARS-CoV-2), și-au luat concediu medical peste 80 de cadre medicale, fără a preciza faptul că aceștia au fost contacți direcți și au fost nevoiți să se autoizoleze sau unii care au fost infectați erau internați în spitale? Atunci, întregul corp medical a fost blamat de opinia publică considerându-i lași și trădători! Unde a fost atunci conducerea spitalului care să iasă public să ia apărarea colegilor mei și de fapt să ne prezinte adevărata extindere a infecției în spital?
Mi s-a mai reproșat că, prin postările mele, defăimez spitalul. În primul rând spitalul are deja o proastă reputație și neîncredere în populație, nemulțumiri în ceea ce privește condițiile din spital și serviciile oferite. Cu sau fără postările mele situația din spital e aceeași. Prin postările mele nu îmi doresc să defăimez acest spital ci să prezint problemele spitalului și ale sistemului de sănătate arădean pentru a fi discutate și rezolvate, dar pe termen lung nu prin improvizații și soluții de moment, de avarie! A ține sub preș problemele și a nu le pune pe tapet pentru a se găsi soluții nu folosește nimănui, nici personalului angajat și nici pacienților.
Deși în postările mele anterioare nu am făcut nici o referire la personalul angajat în laboratorul de testare moleculară, cred că am fost greșit înțeles și doresc să fac o precizare. Colegii mei care lucrează în acel laborator sunt cadre medicale dedicate, buni profesioniști care au depus și depun eforturi supraomenești, lucrează ore suplimentare (deși conducerea nu i-a răsplătit pentru aceste ore, așa cum mi-au declarat chiar ei) și nu au nici o vină pentru includerea târzie a laboratorului în programul de finanțare a MS și pe lista centrelor de testare acreditate. Cei care mă cunosc știu că am o deosebită stimă față de toți colegii și în mod deosebit față de cei care fac aceste analize și de luni de zile lucrează în condiții grele și într-un stres continuu.
Pe de altă parte doresc să vă informez asupra modului în care conducerea efemeră a acestui spital știe să reacționeze la ceea ce postez eu, în loc să discute problemele, să găsim împreună soluții, aceștia amenință cu plângeri penale, cu comisia de etică sau comisia de disciplină sau o replică care va rămâne pentru mine de neuitat „Dacă nu îți convine cum e spitalul ăsta, dă-ți demisia !” Asta e atitudine de conducător sau de „șef” așa cum se consideră cel care mi-a spus asta? Asta se înțelege prin a fi „șef” sau director? Dragi colegi asta vă doriți în continuare? Pumnul în gură și amenințări? Așa se conduce o instituție publică?
Nu în ultimul rând, pentru că mi s-a solicitat, vă prezint în integralitate declarația domnului dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului Suport pentru SCJUA, în cadrul conferinței de presă din 14 iulie 2020, în care sunt expuse și informațiile referitoare la laboratorul din cadrul SCJUA și includerea pe lista centrelor acreditate de MS.
În final, lansez și o întrebare publică pentru dr. Gheorghe Domșa și managerul SCJUA, ec. Florina Ionescu. Având în vedere că aparatura și, în mare parte, materialele necesare testării pentru coronavirus au fost obținute din donații, considerați că este cel putin moral ca spitalul să solicite sume de bani pentru aceste teste? Aștept răspuns.” 

 ***

[ACTUALIZARE, ORA 15.00]

 Mesajul postat pe pagina sa de facebook de medicul George Pribac adresat arădenilor și colegilor săi: 
„ Dragi arădeni, dragi colegi, în prezent retrăim vremuri de trista amintire, de represiune de tip stalinisto-comunist, vremuri care speram ca nu vom ajunge sa le retrăim, deziderat pentru care s-a plătit cu sânge la Revoluția din ’89.
‼️ Da, astăzi aveți dovada faptului că în Spitalul Județean din Arad este instituit un regim de teroare, de amenințări împotriva tuturor celor care îndrăznesc să arate situația reală a spitalului și modul păgubos în care este cheltuit banul public.
‼️ Da, în Spitalul Județean există multe probleme care sunt ascunse opiniei publice, probleme pe care colegii mei le cunosc și prin efortul lor reușesc, cu profesionalism, să facă față și să vă ofere servicii medicale. Unora le este teamă, unii se complac iar alții sunt indiferenți. Ii înțeleg deopotrivă pe toți, îi rog însă pe cei care sunt loiali spitalului (și nu loiali unei conduceri efemere), cei care iubesc Aradul și Spitalul Județean Arad să facă un pas în față, să vorbească și să le arate tuturor problemele acestui spital. Dacă astăzi continuăm cu indiferență să ne complacem și să consideram „că merge și așa”, mâine vom ajunge cu toții să regretăm și va fi prea târziu !
‼️ Dragi colegi și cei care îmi urmăriți postările, vă asigur că nu ma voi lăsa intimidat și în săptămânile care vor urma voi continua să pun pe tapet problemele reale ale acestui spital, bâlbele continue ale celor care îl conduc și mai ales jaful continuu din banul public care au făcut din acest spital mai degrabă o afacere profitabilă pentru unii, decât un lăcaș de alinare a suferinței pentru oamenii bolnavi”.

Articole asociate:

„Investițiile” în Spitalul Județean Arad – față cu FURTUNA [FOTO / VIDEO]

 

Spitalul Județean Arad – investiția de care ȘI-A BĂTUT JOC Consiliul Județean Arad cel mai mult, exploatând-o ca pe un bordel și „pompând” ZECI DE MILIOANE DE EURO în… propriul capital!

Sasha Romanov, 20 iulie 2020 1:09

convocare_pribac_bun