SPORTURI

Bosniacul Dragan Petricevic este noul antrenor al Naționalei Feminine de Baschet

Consiliul Director al FR  de Baschet a validat recent numirea lui Dragan Petricevic în funcția de antrenor principal al echipei naționale de baschet feminin a României. Petricevic este cunoscut arădenilor de pe vremea când a preluat West Petrom, iar apoi Sebastian Ghiță l-a dorit la Asesoft împreună cu mulți dintre jucătorii arădeni de atunci, printre care și orădeanul Attila Vereș, actualul său secund.
Tehnicianul de origine bosniacă îi succede astfel la cârma naționalei feminine sîrbului Miroslav Popov, cel care a ocupat postul de selecționer în campania de calificare la EuroBasket Women 2017. Tot la capitolul antrenori nu putem omite perioada când reprezentativa feminină amintită a fost condusă de pe bancă de arădeanul George Mandache.Biografie
Petricevic s-a născut pe 31 ianuarie 1969, la Sarajevo, și a fost primul antrenor străin care a activat în România, ajungând la Cluj-Napoca în 1996 și câștigând titlul național cu Universitatea SM Invest.
Apoi a aceptat provocarea baschetului masculin trecând pe la Poli Moldrom Iasi, West Petrom Arad, CSU Asesoft Ploiești, Farul Constanta, ELBA Timișoara, BCM Timițoara, BC Timișoara și CSU Sibiu, câștigând 3 titluri nationale (cu West Petrom Arad în 2001 si 2002 și cu CSU Asesoft Ploiesti în 2004).
A mai câștigat de trei ori Cupa României, în 2004 cu CSU Aseoft Ploiești, iar ân 2010 si 2015 – cu echipa din Timițoara. A fost antrenorul echipei naționale de baschet masculin a României în anul 2000, dupa ce în perioada 1996-1998 fusese secundul lui Dan Berceanu.
La feminin, a antrenat pe BC Livas Targoviște (care a cațtigat titlul național în 2003), iar din 2016 conduce echipa Universitatea Cluj, vicecampioana a LNBF sezonul trecut.
A activat peste hotare la MIA Acadamy Tbilisi (Georgia) și în Tunisia, la Club Africain Tunis, dar mai ales la Etoile du Sahel, cu care a câțtigat Liga Campionilor Africii (2011), titlul național și Cupa Tunisiei în 2012.
In această vară a condus naționala feminina a României (U25 ) la Jocurile Francofoniei, acolo unde s-a clasat pe locul 6.
Cu gândul la calificarea la Women’s EuroBasket 2019
„Sunt nu doar onorat, ci si fericit pentru această numire, deși sunt conțtient de riscurile și expunerea pe care postul de selecționer le aduce de la sine în orice sport din România zilelor noastre. Din păcate, azi nu există nici raționament”, spune Petricevic.
Cantonamentul “Acvilelor” va începe în primele zile ale lunii noiembrie, la Oradea, acolo unde România va debuta în preliminarii, împotriva Sloveniei, pe 11 noiembrie, la Arena “Antonio Alexe” numele regretatului jucător care a scris istorie și pentru Arad.
Pentru campania de calificare la Women’s EuroBasket 2019 care va începe în luna noiembrie, cu meciurile âmpotriva Sloveniei si Franței, naționala României va avea urmatorul staff tehnic:Dragan Petricevic – antrenor principal
Attila Veres – antrenor secund
Miljan Medved – scout
Mircea Nutescu – kinetoterapeut / preparator fizic
dr. Lucian Chetan – medic
Claudiu Fometescu – antrenor federal
Traian Racu – team manager

Cosmin Gherman, 8 octombrie 2017 12:51

petricevic-3cu-boric-cata-si-petricevicipetricevici-1