POLITICE

[BREAKING NEWS] Cristian FEIEȘ este primul PRIMAR SUB ACOPERIRE al Sebișului… și din istoria politicii: CITY MANAGER – o funcție parcă inventată pentru „fantome” și „prințișori”

 

Ceea ce a prevăzut însuși Nostradamus în catrenele sale (căutați dacă nu ne credeți) s-a întâmplat la Sebiș: de azi începând, micul orășel de pe valea Crișului Alb intră în Istoria Mare a Politicii Naționale prin performanța de a-și perpetua dinastia într-un mod pe cât de vechi din punct de vedere istoric, pe atât de (hai să ne și lăudăm cu ceva!) original în democrația contemporană.
Dacă se va acorda vreodată „Premiul Nobel pentru pace cu japca”, pe Primăria Orașului Sebiș ar trebui să stea placheta, cu bustul lui Gheorghe Feieș lângă ea.
Astfel, Gheorghe Feieș, declarat incompatibil acum aproape doi ani (vezi toată istoria în articolul asociat) a reușit să-și impună fiul, pe Cristian Feieș, prin voința viceprimarului cu atribuții de primar Radu Demetrescu, la rândul lui suspendat tot pe bază de incompatibilitate acum un an, în funcția de City Manager – o funcție parcă inventată de primari pentru a-și perpetua specia!

Ca să înțeleagă și băiatul de cartier, și șoarecele de bibliotecă, să explicăm că City Manager să fii

e ca și cum ți-ai face o celulă de rezervă în caz că te scoate din celula principală Patria… care ți-a dat-o. Adică o „cameră sub acoperire” pentru când te dă nevastă-ta afară din apartament. Și cum nu ești prost s-o ignori, intrând cu atâtea „bube” în sistem, îți faci camera de rezervă mai tare decât camera principală – pentru că atunci când ți-a dat statul o funcție ți-a dat-o cu tot cu „cameră de refugiu”. Nu trebuie decât să profiți de lege ca să scapi de lege… nici lui Kafka nu i-ar fi trecut prin cap schema asta. E o funcție-fantomă creată de tine pentru tine însuți (vezi cazurile Lipova, Bocsig… la „nivel mai mic”) – căreia Gheorghe Feieș i-a dat o altă dimensiune: i-a pregătit-o fiului său.
O dragoste politică de tată cum nu s-a mai văzut nici în marile bildungsromane din literatură avem la Șebiș. Încă o dovadă că realitatea bate imaginația.
Am înțeles că singurul capitol la care se ceartă tata cu fiul este subiectul „fotbal” – ceea ce deja sună mai bine în contextul actual… când la Sebiș nu se ceartă, serios, nimeni din nimic.
Vezi și al doilea articol asociat – special despre subiectul „Sebișul și fotbalul său”.

Ce-i de fapt, funcția de Administrator public (dacă ești de la țară) sau City Manager (la oraș)?

Conform Legii nr. 215/2001 – Legea Administraţiei Publice Locale – modificată şi completată, în cap. VIII, art. 112-114, se reglementează locul, rolul şi atribuţiile administratorului public, atât la nivel local, cât şi la cel judeţean. „Art. 112. – (1) La nivelul comunelor şi oraşelor, primarul poate propune consiliului local înfiinţarea funcţiei de administrator public, în limita numărului maxim de posturi aprobate. (2) Numirea şi eliberarea din funcţie a administratorului public se face de primar, pe baza unor criterii, proceduri şi atribuţii specifice, aprobate de consiliul local. Numirea în funcţie se face pe bază de concurs. (3) Administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management, încheiat în acest sens cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. (4) Primarul poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite“ – adică toate atributele numirii fiind rezervate primarului, prin art. 61 alin (5): „Primarul conduce serviciile publice locale”.

Salariul și indemnizațiile corespunzătoare acestei funcții depășeșc 10.000 de lei pe lună… iar pe pământ se stă și mai bine… așa că așteptăm cu interes momentul alegerilor locale, ca să vedem dacă Nostradamus cel pomenit mai sus a avut dreptate și când a prezis că Dinastia Feieș va conduce Sebișul până în anul 2222 – când nu va mai rămâne niciun locuitor în oraș pe care să nu-l cheme Feieș… cumva.

Articol asociat: 

[ACTUALIZARE 3] OFICIAL: Prefectul Județului Arad a emis ordinul privind ÎNCETAREA DE DREPT a mandatului de primar de Sebiș al lui Gheorghe FEIEȘ

TĂMBĂLĂU cât Palatul Administrativ la Primăria Sebiș… sau cât poate să mănânce un fotbalist de la o echipă mediocră încât să dea peste cap bugetul unui orășel care nu mai are bani nici de apă?!

Radu Pandelea, 2 septembrie 2019 2:36