C.(P.)L.M. – am ieșit din „criza gunoiului”: Prelungirea cu Polaris s-a votat într-o unanimitate de vis! [GALERIE FOTO]

cplm
Distribuie:

 

Notă: Tocmai primarul Aradului și prefectul județului n-au fost la „extraordinara cu Polaris” – deci „P.”-ul din titlu vine de la Primar și de la Prefect -, iar pentru că ei n-au fost astăzi prezenți la ședința extraordinară la care a participat, practic, restul Aradului care-i curios de subiect – l-am pus în paranteză! 🙂 C.L.M. a fost la ședință… deci de aceea nu apare în paranteză… așa că acronimul C.P.L.M. nu merita titrat la modul serios… vă rugăm să ne scuzați puseul de neseriozitate, așadar!

La modul serios, „Problema Polaris”

Încă 42 de luni de pace sau până la semnarea unui contract de către Asociația de Dezvoltare Intracomunitară au legiferat astăzi, în Ședința Extraordinară a CLM Arad, convocată la solicitarea Comitetului pentru Situații de Urgență- respectiv din cauza primarului Gheorghe Falcă și la intervenția prefectului Cosmin Pribac. La ședință au fost prezenți cetățeni, reprezentanți ai asociațiilor de proprietari și angajați ai Polaris-ului – care au ajuns chiar primii, pichetând poarta Primăriei.

Proiectul de hotărâre nr 341/2016  privind unele măsuri pentru asigurarea continuității serviciului public de salubrizare menajeră în municipiul Arad,  a fost adoptat cu unanimitate de voturi (niciun vot împotrivă și nicio abținere se vede extrem de rar în CLM, la fel ca ședințele ținute sâmbăta), într-o formă revizuită și completată prin 2 amendamente ale consilierilor locali Gianina Pistru (PNL) și Adrian Todor (PSD).  Asumată și avizată de legalitate de secretarul Lilioara Stepănescu, această hotărâre ne scutește, temporar ce-i drept, de îngrijorarea că acest oraș va fi sufocat de gunoaie.

Totuși…  e bine să deschidem bine ochii și să tranșăm la rece subiectul „ salubrizare” în Arad

Deși „ criza gunoiului”  plutea în aer  cel puțin din luna mai a acestui an și se putea prevedea lejer că va izbucni în ultimele zile de valabilitate a contractului încheiat în 2004 cu Polaris,  într-un an cu două campanii electorale și, deci, două prilejuri de prosteală colectivă, această problemă a fost fie minimalizată fie, într-un mod diabolic, voit ignorată.

Este neesențial în contextul situației faptul că s-au contrat politic consilierii locali, asta trebuie să facă, în fond, în calitatea de aleși locali. Gravitatea situației reiese tocmai din politizarea acestei stări de fapt. Gunoiul nu are culoare politică iar serviciul de salubrizare trebuie să le fie garantat cetățenilor plătitori de taxe și impozite locale și plătitori ai acestui serviciu. Esențial este faptul că acest gen de hotărâri care afectează direct comunitatea, deci masa electorală, se adoptă la limita legalității iar încadrarea în legal sau ilegal depinde exclusiv de interpretarea subiectivă a textului de lege  a celui care este nevoit să o aplice. Este neesențial și faptul că au fost invocate legi demult abrogate, se poate găsi scuza unei presiuni a momentului. Este neesențial și că ne place sau nu ne place de Polaris, și că un contract expiră sau nu. Singura problemă cu adevărat importantă și camuflată perfect de circul politic din ultimele două zile orchestrat de Gheorghe Falcă, este că am ajuns în această situație.

Gafă administrativă

Viceprimarul Călin Bibarț  a făcut o gafă administrativă pasându-i problema Consiliului Local. Conform art 63 alin 1 lit d a Legii 215 – a administrației publice locale, „Primarul are atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor”. Adică, inclusiv în ceea ce privește serviciul public de salubrizare. Chiar dacă viceprimarul a fost acolo în nume propriu, nu a făcut altceva decât să vorbească cu vorbele lui Gheorghe Falcă. Am înțeles din prima, dar el a repetat de 7 ori, că el este „inginer și nu se pricepe la astea”, iar decizia îi aparține Lilioarei Stepănescu. Am înțeles că trebuie să fie clar pentru toată lumea că „această problemă este a consiliului local conform legii 215 și primarul nu este vinovat”  de această mizerie și, deci, Consiliul Local trebuie s-o rezolve. Ce nu am înțeles și nici măcar tangențial nu a precizat este de ce, în baza aceleiași legi 215,  art 63 alin (5) ,În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. d), primarul nu a: a) coordonat realizarea serviciilor publice de interes local prestate prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local; b) nu a luat măsuri pentru prevenirea şi, după caz, gestionarea situaţiilor de urgenţă; c) nu a luat măsuri pentru organizarea executării şi executarea în concret a activităţilor din domeniile prevăzute la art. 36 alin. (6) lit a-d, deci inclusiv în ceea ce privește serviciul de salubrizare.

„Pe noi nu ne interesează pentru cine lucrăm… Noi vrem să lucrăm…”

– ne-au zis muncitorii care, propriu-zis, ne duc gunoiul, la începutul ședinței, când încă nu urcaseră în Sala „Ferdinad”, rezumând, în această idee, întreaga esență a problemei, mai bine decât a făcut-o orice administrator sau consilier.

În același registru am putea conchide că pe noi, plătitorii de taxe și de servicii publice, nu ne interesează dacă s-au acoperit ei de legalitate votând hotărârea, nici dacă valabilitatea contractului putea fi extinsă, nici culoarea politică a voturilor consilierilor, nici interesele lor de partid… pe noi ne interesează să beneficiem de serviciul public pentru care plătim.

Informații conexe:

Legea administrației publice locale nr. 215/ 2001

Regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor din 09.03.2015

Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 (republicare)

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată.

Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice

 Constituția României

Notă 2: Fotografiile din galerie sunt invers dispuse față de cronologia lor

Categorie: Știri
Etichete: CLM Arad, contract, gunoi, salubrizare, scandal, serviciu public de salubrizare
Distribuie:
Articolul anterior
[BREAKING NEWS] Bărbat găsit mort în casă, la Sânmartin
Articolul următor
Prostovanul Pământului cu fundul pe scaunul tăcerii – o poză care-nghite cele 1000 de cuvinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie