Campanie civică de conștientizare a importanței apartenenței și identității etnice a minorității rome: „Îmi asum identitatea, mândru că sunt rom!”- Arad, Piața Sârbească

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

„Îmi asum identitatea, mândru că sunt rom!”

 

Ținând cont de misiunea, scopul și obiectivele Asociației Partida Romilor Pro-Europa ( APRPE) prevăzute în Statut cu privire la apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor români aparținând minorității rome, cât și pentru păstrarea și promovarea culturii și identității etnice, Partida Romilor Pro Europa sucursala Arad a demarat în anul 2021 o amplă campanie civică de conștientizare a importanței apartenenței și identității etnice a minorității rome, sub deviza „Îmi asum identitatea, mândru că sunt rom!”.

Campania civică de informare cuprinde o serie de evenimente organizate după un calendar bine stabilit, atât în municipiul Arad cât și în localități din județ sub deviza  „Îmi asum identitatea, mândru că sunt rom!”.

Astfel, în 29 iulie 2021, Partida Romilor Pro Europa sucursala Arad prin președintele său Gheorghe Covaci a organizat un eveniment din cadrul campaniei civice în municipiul Arad, locația aleasă fiind Piața Sârbească.

Scopul principal al evenimentului a fost cel de educare și informare a membrilor comunităților de romi cu privire la drepturile, libertățile și îndatoririle cetățenești prevăzute în Constituția României. Totodată s-a urmărit și conștientizarea în rândul minorității rome a stimei de sine, a asumării identității și apartenenței etnice.

Obiectivele campaniei au fost:

1.Creșterea nivelului de asumare în rândul etnicilor romi din localitate a stimei de sine și apartenenței etnice și identitare, în contextul respectării dreptului la identitate etnică garantat de Constituția României.

2.Conștientizarea asumării etnice.

3.Promovarea culturii, istoriei și tradițiilor minorității rome.

4.Promovarea importanței educației în rândul copiilor romi și al părinților/familiilor lor.

5.Stimularea asumării identitare prin organizarea unor concursuri și activități specifice la care să participe copiii și membrii comunității.

6.Identificarea principalelor probleme și dificultăți de natură culturală și socială ale comunității de romi din municipiu.

7. Consolidarea dialogului dintre APRPE și administrația publică locală, biserică și unitățile școlare.

Activitățile desfășurate în cadrul campaniei și al evenimentului:

1.Planificarea și organizarea unei campanii de informare și conștientizare a importanței asumării apartenenței etnice în municipiul Arad.

2.Organizarea unui eveniment cultural-artistic de promovare a tradițiilor ca elemente de identitate a minorității rome, muzică, dans, teatru, port.

3.Elaborarea unui material video / film documentar despre istoria, cultura și identitatea minorității rome, diseminat în cadrul campaniei de informare.

4.Organizarea unor concursuri tematice pentru copii, cu premii pentru participare sub deviza „Îmi asum identitatea, mândru că sunt rom!”.

5.Organizarea unor ateliere pentru copii (desen, face-painting, pictură, jocuri și educație non formală).

Rezultatele obținute în urma evenimentului:

1.Comunitatea de romi din municipiu a fost informată și conștientizată cu privire la importanța asumării identității etnice.

2.Stima de sine crescută în rândul copiilor premiați în cadrul concursurilor.

3.Un dialog mai deschis și consolidat cu administrația publică locală și cu alte entități importante în plan social cum sunt biserica și școala.

Seria activităților va continua și în luna august cu un eveniment programat a fi organizat pentru comunitatea de etnie romă din localitatea Șeitin din județul Arad.

 

 

 

Loading

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6490
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy