marți, martie 28, 2023

Când până și prezentatorii de la CNN izbucnesc în plâns! Imaginea războiului prin ochii micului Omran a înduioșat și revoltat toată planeta [IMAGINI ȘOCANTE]

 

„Am făcut multe poze cu copii răniți în raiduri și, de obicei, sunt leșinați sau plâng, dar Omran stătea acolo, fără glas și cu privirea goală”, este una dintre mărturiile lui Mahmoud Rslan, fotograful care a realizat materialul cu Omran Daqneesh, copilașul de cinci ani care a reușit să supraviețuiască unui atac în Siria.

„Am făcut multe poze cu copii morți sau răniți în raiduri cotidiene asupra părții rebele a Alepului și de obicei sunt leșinați sau plâng, dar Omran stătea acolo, fără glas, cu privirea goală. Era ca și cum nu înțelegea foarte bine ceea ce tocmai i se întâmplase”, a povestit fotograful pentru AFP, citat de Daily Mail.

În materialul realizat de acesta, micuțul Omran e surprins în timp ce-și șterge fruntea de praf și sânge. El își privește apoi mâna și, nevenindu-i să creadă ce vede, și-o șterge de scaun.

Omran „rezumă suferința copiilor din Alep, supuși unor bombardamente”, a mai spus Mahmoud.

„În jurul orei 19.15, am auzit raidurile și m-am grăbit să ajung acolo (în sectorul Qaterji, estul orașului – n.r.) Era seară și am văzut un imobil prăbușit și unul surpat pe jumătate”, în care locuia Omran cu familia lui, și-a continuat relatarea fotograful. „Împreună cu salvatori de la Apărarea Civilă, a trebuit să trecem peste trei cadavre înainte de a intra în imobil. Am vrut să urcăm la primul etaj, dar se prăbușiseră scările”, a mai spus el.

Până la urmă, ei au intrat înr-un imobil adiacent și au reușit „să scoată membri familiei lui Omran unul câte unul, dintr-un balcon în altul”.

Întâi a fost scos Omran, apoi fratele său de 5 ani și cele două surori de 8, respectiv 11 ani și, în final, mama și tatăl copiilor.

„Când l-am pus pe Omran în ambulanță era destulă lumină, așa că am putut să fac pozele. El era în stare de șoc, pentru că un zid s-a prăbușit peste el și familia sa”, a mai povestit Mahmoud.

El a mai spus că tatăl copilului nu a vrut să dea numele adevărat al familiei din motive de securitate, dar acesta a fost identificat ulterior ca fiind Omran Daqneesh.

„Acest copil, asemenea tuturor din Siria, este simbolul inocenței. Ei nu au nimic a face cu războiul”, a deplâns Mahmoud Rslan.

O prezentatoare CNN a izbucnit în plâns în timp ce citea ştirea despre Omran, plin de praf şi sânge, în timp ce stă, în stare de şoc, într-o ambulanţă din oraşul sirian Alep.
„Conform activiştilor, acesta… este Omran. Era cu mama, tatăl şi fraţii lui. Casa lor a fost lovită de o bombă”, începe prezentatoarea CNN să citească ştirea, nereuşind să îşi stăpânească plânsul.
La finalul materialului, prezentatoarea CNN Kate Bolduan a precizat: „Noi am plâns, dar el nu a plâns deloc.”

Imaginea a sensibilizat o lume întreagă și a dat naștere unor noi caricaturi puternice. Mai jos aveți trei dintre cele care au făcut înconjurul lumii.

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news