CULTURĂ

Caravana „MOROMEȚII 2” ajunge la Arad. Oferta cinematografică a lunii noiembrie la Cinema Arta [PROGRAM]

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – TRANSILVANIA  FILM]

Caravana „Moromeții 2” ajunge la Arad

11 noiembrie | Proiecție de gală

Cinema Arta | 19:00

Cel mai așteptat film al anului, Moromeții 2, va ajunge pe marile ecrane din România din 16 noiembrie, însă echipa filmului va porni într-o caravană prin țară încă de la finalul lunii octombrie. Turneul de promovare organizat de distribuitorul Transilvania Film își propune să ajungă în peste 50 de orașe, în special în cele unde există multiplex sau altă sală de cinema, astfel încât mult-așteptatul film să poată fi văzut de cât mai mulți spectatori.

Pelicula Moromeții 2 va avea o proiecție de gală în Arad, pe 11 noiembrie, la Cinema Arta, de la ora 19:00. Biletele în valoare de 12 lei sunt disponibile în avans la Cafeneaua literară Joy’s (str. Gheorghe Lazăr, nr. 1), iar în ziua proiecției vor putea fi achiziționate de la Cinema Arta. Preţul unui bilet este 12 lei sau 8 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Pelicula readuce pe marile ecrane, după mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiași Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru și este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciați directori de imagine din România.

 Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi. Trailer-ul oficial al filmului poate fi urmărit aici.

„E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, declară regizorul  Stere Gulea.

Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), George Mihăiță (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii).

Filmările pentru Moromeții 2 au început anul trecut, în septembrie, majoritatea secvențelor fiind turnate în aceeași casă, din același sat (Talpa, județul Teleorman) în care a fost realizat  și primul film în 1985. Pre-producția părții a doua a durat mai bine de un an – casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Păpăruz, premiată cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu și Alexandra Gulea, muzica este semnată de Vasile Șirli, iar coloana sonoră este gândită de aceeași Dana Bunescu, câștigătoare a 6 premii Gopo până în prezent, pentru montaj și sunet. Machiajul și coafura sunt semnate de Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan. Producătorii filmului sunt Oana Giurgiu și Tudor Giurgiu. Fotograful afișului oficial este Alex Gâlmeanu.

Filmul va intra în cinematografele din județul Arad, inclusiv în rețeaua Cinema City, începând cu 16 noiembrie.

***

Moromeții 2 este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Studioului de Creație al Ministerului Culturii, în colaborare cu TVR și HBO România.

Cu sprijinul: Cinema City, Banca Transilvania, Timișoreana, Aqua Carpatica, Auchan Retail Romania, Aegon România, Catena, Țiriac Auto.

Susținut de: Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad.

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Adevărul, Radio România Cultural, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Cosmopolitan, Femeia, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Euromedia.

Partener monitorizare: mediaTRUST

***

Noutăți, programul evenimentelor din țară și povești din culisele filmărilor vor fi postate pe pagina de Facebook a filmului.

Trailer:  YouTube | Facebook

 

******

[COMUNICAT DE PRESĂ – Centrul Municipal de Cultură Arad]

Programul lunii noiembrie la Cinema Arta

 

Filme de festival și co-producții

Luna octombrie a însemnat luna filmelor de festival la Cinema Arta. Pe lângă calupurile de filme prezentate la fARAD, Filmtettfeszt sau Les Films de Cannes à Arad, în luna octombrie am vizionat în premieră la Arad și filmul care a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la Sarajevo, co-producția România – Germania – Canada – Suedia, LEMONADE. Un alt film care va încânta publicul la începutul lunii noiembrie este co-producția România-Belgia-Franța, prezentat în premieră internațională în secțiunea ACID din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, filmul SEULE À MON MARIAGE. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj de ficțiune al regizoarei Marta Bergman, care și-a început cariera cu filme documentare. A doua săptămână din noiembrie o aduce la Cinema Arta pe ALICE T., cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, o poveste înduioșătoare despre o adolescență complicată, scrisă împreună cu Răzvan Rădulescu și Alexandru Baciu. Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Locarno în luna august.

Proiecție de gală: MOROMEȚII 2

Unul dintre cele mai așteptate filme românești ale ultimilor ani, continuarea, la 20 de ani mai târziu, a filmului care în 1988 a făcut istorie, MOROMEȚII 2 va fi proiectat în data de 11 noiembrie, de la ora 19:00, în cadrul unei premiere de gală la Arad și nu oricum, ci în prezența echipei. Filmul regizat de Stere Gulea continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pămînt pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers.

Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), George Mihăiță (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii).

Nici premierele europene nu lipsesc din programul lunii noiembrie. THE GUILTY, propunerea Danemarcei la Premiile Oscar și favoritul publicului cinefil din întreaga lume ajunge la Cinema Arta pe 16 noiembrie. Filmul de debut al cineastului danez Gustav Möller a avut premiera mondială în competiția oficială de la Sundance Film Festival, unde a câștigat Premiul Publicului. Vineri, 23 noiembrie, vom viziona o altă premieră națională a unui film european, provenind de data aceasta din Elveția. Drama regizorului Dominik Locher, GOLIATH, pune sub semnul întrebării și sub umbrela adrenalinei relația unui tânăr cuplu care urmează să aibă un copil neplanificat.

Seriile lunare de documentare şi scurtmetraje

Seriile lunare continuă şi în această toamnă, în septembrie având loc cea de-a patra proiecţie din cadrul seriei ONE WORLD ROMANIA 2018 la Arad. Această serie se desfăşoară în perioada august-decembrie 2018 la Cinema Arta şi aduce câte un documentar pe lună din selecţia acestui an a Festivalului de Film Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania”. Astfel luni 19 noiembrie, de la ora 20:00, avem ocazia să vizionăm documentarul ANOTHER NEWS STORY, care ne va arăta ce se întâmplă atunci când camerele de filmat se opresc.

Cea de-a IX-a ediţie a programului RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC, care va avea loc miercuri 28 noiembrie, de la ora 20:00, va aduce în faţa cinefilor arădeni o nouă selecţie de scurtmetraje româneşti, curatoriată de criticul de film Cristi Mărculescu, care va participa totodată şi la sesiunea de discuţii de după proiecţie.

Luna se încheie în data de 30 noiembrie când, de la ora 20:00, va rula filmul documentar DACII LIBERI, care a avut premiera națională în cadrul Transilvania International Film Festival 2018, iar în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov filmul a primit Premiul publicului. Filmul prezintă locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie – pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.

Proiecțiile de film de la Cinema Arad sunt organizate de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură, cu sprijinul Asociației CitiZenit.

PROGRAM

2 noiembrie, ora 20:00 – SEULE À MON MARIAGE

r: Marta Bergman / durata: 121 minute

AP12 – acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani

 

9 noiembrie, ora 20:00 – ALICE T.

r: Radu Muntean / durata: 105 minute

N15 – nerecomandat persoanelor sub 15 ani

 

11 noiembrie, ora 19:00 – MOROMEŢII 2 [în prezenţa echipei]

r: Stere Gulea / durata: 110 minute

AG – audienţă generală

 

16 noiembrie, ora 20:00 – THE GUILTY

r: Gustav Möller / durata: 82 minute

AP12 – acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani

 

19 noiembrie, ora 20:00 – ANOTHER NEWS STORY[One World Romania 2018]

r: Orban Wallace / durata: 84 minute

AP12 – acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani

 

23 noiembrie, ora 20:00 – GOLIATH

r: Dominik Locher / durata: 85 minute

N15 – nerecomandat persoanelor sub 15 ani

 

28 noiembrie, ora 20:00 – RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC IX

scurtmetraje româneşti şi discuţii cu Cristi Mărculescu

 

30 noiembrie, ora 20:00 – DACII LIBERI

r: Monica Lăzurean-Gorgan, Andrei Gorgan / durata: 62 minute

AG – audienţă generală

***

Ca urmare a numărului mare de arădeni care și-au exprimat dorința de a achiziționa bilete la proiecția de gală a filmului Moromeții 2, de la Cinema Arta, organizatorii au luat decizia de a mai face o proiecție. În aceeași zi,11 noiembrie 2018, tot la Cinema Arta, de la ora 16:00, dar fără echipa filmului. Bilete pot fi achiziționate de la Cafeneaua Literara Joy’s (str. Gheorghe Lazăr, nr. 1), iar în ziua proiecției, de la ora 14:00, la casieria Cinema Arta.

 

Critic Arad, 6 noiembrie 2018 7:33

Program-Cinema-Arta-noiembrie-social-media-1