Acasă CULTURĂ Carmen Lidia Vidu a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la...

Carmen Lidia Vidu a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la Gala Premiilor UNITER 2021

0

 

Luni, 19 iulie, a avut loc Gala Premiilor UNITER 2021.
Ceremonia acordării Premiilor UNITER a putut fi urmărită în direct pe TVR1, TVR Internațional, TVR Moldova și Radio România Cultural. Online pe www.uniter.ro, www.tvr.ro și pe pagina de Facebook UNITER.

Amfitrionul Galei a fost Ion Caramitru, regia spectacolului a fost semnată de Bobi Pricop, iar scenografia, Irina Moscu.

„Cu masca pe figură, cu mimica ascunsă, ne vom bucura, totuși, că sistemul funcționează, că teatrul e deschis. Sala Mare a TNB va găzdui, din nou, Gala UNITER!” (Ion Caramitru, președintele UNITER)

Premiul pentru cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”) a fost câștigat de Carmen Lidia Vidu pentru spectacolul „Jurnal de România. 1989”, scenariul Carmen Lidia Vidu, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.
Felicitări Carmen Lidia Vidu!

 

Video – decernare premiu:

 

„Sunt multe colege din lumea teatrului și a filmului care nu vor să fie definite ca femei-regizor fiindcă asta le-ar diminua din valoare. Ca și când li s-ar recunoaște valoare din milă, din cauza trendului, din cauza feminismului, din cauza corectitudinii politice, nu datorită regiei, a valorii lor regizorale.
Eu îmi asum statutul de femeie-regizor, de feministă și mă onorează această validare. Le mulțumesc tuturor vocilor feminine din cultura din România pentru curajul și lupta lor. În cei 30 de ani de la Revoluție, au fost doar două regizoare nominalizate la UNITER, la categoria “Cea mai bună regie”: Cătălina Buzoianu și Anca Bradu. Cele două regizoare au fost și premiate. Sunt a treia regizoare nominalizată la “Cea mai bună regie”. Împart această bucurie cu colega Leta Popescu. Asta e o altă premieră: pentru prima oară sunt două regizoare nominalizate la categoria Regie.
Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Ion Cojar, Mihai Măniuțiu, Felix Alexa, Radu Afrim, Alexandru Dabija sunt cei 7 regizori care au fost nominalizați din partea Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti la categoria “Cea mai bună regie”. Sunt a 8-a regizoare nominalizată pentru TNB.
UNITER-ul, galele, premierele nu sunt doar despre rochii, despre modestie, despre discursuri siropoase, sunt despre statement-uri, despre paradigme culturale, despre ce ne dorim de la societate, despre marketing cultural și despre ce vrem să știe publicul despre noi.
Nominalizarea asta nu e doar despre mine este despre un moment de împlinire colectivă, un moment muncit de activiste simpatice și foarte puțin simpatice, de cele care au avut curajul și inteligența să înțeleagă că într-o piață culturală e nevoie de voci puternice, active, nu doar de suporteri glumeți în tribună” – spunea Carmen Lidia Vidu înainte de Gala Premiilor UNITER.

Mai multe informații despre nominalizări și premii pot fi citite în articolul asociat:

[Arădeni cu care ne mândrim] CARMEN LIDIA VIDU nominalizată la Premiile UNITER – secțiunea „Cel mai bun regizor” pentru regia unui spectacol documentar!

Exit mobile version