marți, august 16, 2022

Cât de PROST este un POPOR?

 

Când citim undeva despre un popor că este inteligent, trebuie neapărat să înțelegem că avem în față doar o figură de stil. Asta pentru că suma inteligenței este dificil de stabilit. Și, în orice caz nici măcar o medie nu este posibilă. Cineva ar putea face o sumă a diplomelor obținute într-un an și să facă evaluarea prin comparații.

Nici măcat astfel nu putem vorbi decât de scoruri alterate, având în vedere multele variabile în stabilirea coeficienților la pregătire. Concluzia mea în această problemă este că inteligența unui popor nu are elemente măsurabile și, ca atare este imposibil de stabilit. Putem spune despre un popor că este: iertător, ospitalier și multe alte, asemenea acestor atribute.

Am scris acest preambul întrucât vreau să fie mai ușor de înțeles ceea ce urmează.

Presupunând că următorii ani se vor derula aproximativ în siajul ultimilor 15, îndrăznesc să anticipez, în cazul unei abordări diferite a românilor, că în anul 2025 când vom avea, sper, din nou alegeri de președinte, să dăm o lecție definitivă celor ce ne-au bulversat creierele noastre și mai ales ale înaintașilor noștri. Varianta la care visez este cea în care pentru bătălia finală se vor fin angajar ultimii doi președinți cu care, din nefericire ne-am pricopsit. Desigur, cu condiția prealabilă de a se fi modificat prin referendum Constituția, astfel încât, democratic să se permită și al treilea mandat. Vom avea în 2025 o situație, greu de mestecat acum, dar binevenită. Poate doar așa vom scăpa definitiv de securiști. Luptându-se, democratic între ei.

Sigur că pot exista și riscuri dar cu ce clasă politică avem azi, mai mult ca sigur că ele vor fi suportabile.

Variantele acelui an vor fi foarte multe: PNL-ul va fi împărțit între generalul sub care ei vor să lupte și marinarul care știe să facă gheața să plutească pe apă. Frumusețea se va arăta atunci când românii vor afla, cu probe, cine sunt cei pe care ei, în mare parte i-au votat. Pentru că echipele de sub ei vor scoate la vedere toate zoaiele ce aparțin fiecăruia în parte.

Și abia atunci poporul român va stabili un criteriu cât de cât valabil pentru evaluarea inteligenței. Admițând că vor fi și alți candidați, românii vor avea de ales. Dacă se vor opri cu votul la vreunul din cei doi pomeniți, atunci cu adevărat vom vorbi de criterii ce stabilesc prostia.

Sau, pe românește: cât de prost este un popor?

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

  1. Ne amintim cu totii(sper) de calificativele lui Silviu Brucan.Cat de indignati am fost cand ne-a numit „stupid peaple”! Pe atunci,f.multi eram convinsi ca suntem o natiune care ,se descurca’ in orice oranduire sociala.Este adevarat si faptul ca unele directii nu sunt luate de noi.Putem lua un exemlu ipotetic:agentul de circulatie,este un factor de echilibru,vizibil pt toti participantii in trafic.Cand nu este pe teren,oamenii(majoritatea) vor participa in continuare la trafic,respectand regulile.Dar este de ajuns ca unul singur sa ,puna masina de-a curmezisul’ si sa plece de acolo.Pentru un timp,lucrurile se dau peste cap.In 30 de ani de regim nou-nout(oare?) cati ,s-au pus de-a curmezisul’?

Comentariile sunt închise.