Cât de PROST este un POPOR?

florea virgil
Distribuie:

 

Când citim undeva despre un popor că este inteligent, trebuie neapărat să înțelegem că avem în față doar o figură de stil. Asta pentru că suma inteligenței este dificil de stabilit. Și, în orice caz nici măcar o medie nu este posibilă. Cineva ar putea face o sumă a diplomelor obținute într-un an și să facă evaluarea prin comparații.

Nici măcat astfel nu putem vorbi decât de scoruri alterate, având în vedere multele variabile în stabilirea coeficienților la pregătire. Concluzia mea în această problemă este că inteligența unui popor nu are elemente măsurabile și, ca atare este imposibil de stabilit. Putem spune despre un popor că este: iertător, ospitalier și multe alte, asemenea acestor atribute.

Am scris acest preambul întrucât vreau să fie mai ușor de înțeles ceea ce urmează.

Presupunând că următorii ani se vor derula aproximativ în siajul ultimilor 15, îndrăznesc să anticipez, în cazul unei abordări diferite a românilor, că în anul 2025 când vom avea, sper, din nou alegeri de președinte, să dăm o lecție definitivă celor ce ne-au bulversat creierele noastre și mai ales ale înaintașilor noștri. Varianta la care visez este cea în care pentru bătălia finală se vor fin angajar ultimii doi președinți cu care, din nefericire ne-am pricopsit. Desigur, cu condiția prealabilă de a se fi modificat prin referendum Constituția, astfel încât, democratic să se permită și al treilea mandat. Vom avea în 2025 o situație, greu de mestecat acum, dar binevenită. Poate doar așa vom scăpa definitiv de securiști. Luptându-se, democratic între ei.

Sigur că pot exista și riscuri dar cu ce clasă politică avem azi, mai mult ca sigur că ele vor fi suportabile.

Variantele acelui an vor fi foarte multe: PNL-ul va fi împărțit între generalul sub care ei vor să lupte și marinarul care știe să facă gheața să plutească pe apă. Frumusețea se va arăta atunci când românii vor afla, cu probe, cine sunt cei pe care ei, în mare parte i-au votat. Pentru că echipele de sub ei vor scoate la vedere toate zoaiele ce aparțin fiecăruia în parte.

Și abia atunci poporul român va stabili un criteriu cât de cât valabil pentru evaluarea inteligenței. Admițând că vor fi și alți candidați, românii vor avea de ales. Dacă se vor opri cu votul la vreunul din cei doi pomeniți, atunci cu adevărat vom vorbi de criterii ce stabilesc prostia.

Sau, pe românește: cât de prost este un popor?

Categorie: Opinii
Etichete: alegeri 2020, cât de prost este un popor?, virgil florea
Distribuie:
Articolul anterior
Adunarea Generală a JUDECĂTORILOR a decis reluarea activităţii obişnuite, dar își va continua PROTESTUL prin REFUZUL PARTICIPĂRII la activitățile ELECTORALE!
Articolul următor
[ACTUALIZARE 2] PETIȚIE întocmită de locuitorii de pe STRADA PODGORIEI, în urma EXPLOZIEI care a lăsat Aradul fără APĂ: „Solicităm MODIFICAREA TRASEULUI MAGISTRALEI, vechi de 45 de ani!” [FOTO / VIDEO]

1 comentariu. Leave new

  • Ne amintim cu totii(sper) de calificativele lui Silviu Brucan.Cat de indignati am fost cand ne-a numit „stupid peaple”! Pe atunci,f.multi eram convinsi ca suntem o natiune care ,se descurca’ in orice oranduire sociala.Este adevarat si faptul ca unele directii nu sunt luate de noi.Putem lua un exemlu ipotetic:agentul de circulatie,este un factor de echilibru,vizibil pt toti participantii in trafic.Cand nu este pe teren,oamenii(majoritatea) vor participa in continuare la trafic,respectand regulile.Dar este de ajuns ca unul singur sa ,puna masina de-a curmezisul’ si sa plece de acolo.Pentru un timp,lucrurile se dau peste cap.In 30 de ani de regim nou-nout(oare?) cati ,s-au pus de-a curmezisul’?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…