Cazul Coțofană – la final?… Nici pe departe! Înalta Curte a respins recursul fostului magistrat și ofițer SRI, excluzând-o definitiv din magistratură, dar aceasta se ține tare: „Voi ataca, evident, și la CEDO!”

img 0905
Distribuie:

 

La data de 31 octombrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât excluderea din magistratură a lui Coțofană în baza unei acțiuni disciplinare formulată de Inspecția Judiciară împotriva judecătoarei Nicoleta Lavinia Coțofană. Magistratul, fost ofițer SRI suspectat de colegi că face „muncă dublă” în defavoarea sistemului judiciar, a ajuns în atenția Inspecției Judiciare pentru următoarele abateri: nerespectarea secretului deliberării sau a confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii și exercitarea funcției cu rea-credință.

În articolele atașate acestei știri, se poate citi toată istoria (stufoasă și plină de nebuloase) acestui caz – care în presă a început de la o rochie Burberry și s-a încurcat în… țesăturile Justiției

dar, pe scurt – aici interesându-ne exclusiv datele procesului dintre magistrat și… magistratură – hotărârea CSM a decis: „În şedinţa de azi, 31 octombrie 2016, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Coţofană Lavinia, judecător în cadrul Judecătoriei Arad. În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură» pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. j) şi t) teza I din acelaşi act normativ, constând în «nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii» şi «exercitarea funcţiei cu rea-credinţă»”.

Hotărârea a fost atacată cu recurs de către Lavinia Coțofană la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar

Luni, 9 octombrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul înaintat de Nicoleta Lavinia  Coțofană ca fiind nefondat

„Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr.23J din 31 octombrie 2016, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.20/J/2016. Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de Coţofană Lavinia – Nicoleta, judecător în cadrul Judecătoriei Arad, împotriva aceleiaşi hotărâri, precum şi împotriva Încheierii din 14 septembrie 2016 şi Încheierii din camera de consiliu de la 3 ianuarie 2017, pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr.20/J/2016. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9 octombrie 2017” – se arată în hotărârea ÎCCJ.

S-a terminat, deci? Nicidecum! Pe pagina sa de facebook, fostul magistrat acuză

„Am luat act cu surprindere de decizia pronuntata de Completul de 5 judecatori al ICCJ in dosarul 70/1/2017. Am convingerea ferma ca este vorba despre o eroare judiciara, rezervandu-mi dreptul de a detalia suplimentar in momentul in care voi primi motivarea deciziei. In opinia mea, decizia de excludere din magistratura a unui judecator pentru ca si-a indeplinit obligatia legala de a sesiza Ministerul Public in legatura cu indiciile de infractiuni sesizate in exercitarea functiei de magistrat, conform legii, dovedeste pe deplin necesitatea mentinerii Mecanismului de Cooperare si Verificare in Romania. Pe de alta parte, mentinerea unei asemenea decizii, la care au contribuit persoane din institutii cheie ale statului de drept (Inspectia Judiciara, Csm) si care au fost apte sa determine Hotararea ICCJ pronuntata astazi, ma indreptateste sa subliniez afirmatiile Ministrului Justitiei din Romania si anume ca „justitia din Romania scartaie din toate incheieturile”. Probabil ca devoalarea pe deplin a unui modus operandi din cadrul Inspectiei Judiciare, care se regaseste in Cazul Cotofana, ar sublinia in acest moment dimensiunea reala a problemelor structurale cu care se confrunta, in mod critic, justitia din Romania. Sunt ferm convinsa ca mentinerea de catre ICCJ a hotararii de excludere a mea din magistratura este de natura a temporiza inevitabila readucere a Inspectiei Judiciare in pozitia de institutie cheie si responsabila a statului de drept, care oricum se va intampla. Pe de alta parte am convingerea ca o decizie contrara celei de astazi ar fi pus reflectorul asupra obligatiei legale a judecatorilor de a sesiza infractiunile comise in instanta, reflector care se doreste a fi stins, in dauna justitiabililor” – a scris fostul magistrat și ofițer SRI, Nicoleta Lavinia Coțofană pe pagina sa de facebook.

Întrebată de un susținător dacă nu are de gând să opteze pentru avocatură, Lavinia Coțofană a răspuns că timp de „trei ani de zile nu am voie să exercit nicio functie de specialitate juridica, conform art. 108 alin. 3 din Legea nr. 161/2003.”

„Voi ataca evident si la CEDO”

„Voi ataca evident si la CEDO. Si avand in vedere existența dosarelor penale, probabil va exista si temei de revizuire. Din pacate soluția se răsfrânge și asupra familiei mele. Si e profund nedreaptă. Nu am făcut decât sa-mi îndeplinesc atribuțiile de serviciu, crezând în supremația legii. Consecința – pedepsirea mea” – a mai scris fostul ofițer SRI cu responsabilități pe minoritatea rromă.

Articole asociate:

[ACTUALIZARE 3] „Judecătoarea SRI-Burberry”, Lavinia Coțofană” – exclusă din magistratură pentru nerespectarea secretului deliberării, absențe nemotivate și exercitarea funcției cu rea-credință

CAZUL COȚOFANĂ – despre DEDESUBTURILE JUSTIȚIEI și despre starea ei de antipatie continuă [DOCUMENTE]

Categorie: Investigații
Etichete: CEDO, inalta curte de casatie si justitie, lavinia cotofana, ofiter sri, recurs respins, SRI, SRI Nicoleta Lavinia Coțofană
Distribuie:
Articolul anterior
Samuel Caba: „Nu murea nimeni dacă se renunța la câteva pseudo-festivaluri în favoarea SĂNĂTĂȚII.”
Articolul următor
Mutarea Pieței Catedralei – pasată de Primărie către TOP. Consilierul Lupaș amendează iresponsabilitatea lui Falcă
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

corbei sebastian ionel

[ACTUALIZARE 8] Expertiza INML confirmă: cadavrul găsit în 3 aprilie într-o avansată stare de descompunere, parțial devorat de animale, este al micuțului Sebastian CORBEI. Ipoteza oficială a polițiștilor privind moartea copilului le jignește profesia și nouă inteligența…

  Expertiza INML a fost finalizată: cadavrul găsit în 3 aprilie într-o avansată stare de descompunere, parțial devorat de animale, este al micuțului Sebastian CORBEI, dat dispărut în seara de 9…