joi, mai 26, 2022

Ce afacere ai demara cu 50.000 de Euro?

 

Am auzit că guvernul, cu suport din Fonduri Europene, vrea să le dea 50.000 Euro celor care se întorc în țară ca să înceapă o afacere. Primul meu gând a fost de ce nu ne dă și nouă? Ce, noi nu știm să pornim o afacere?

Apoi mi-am amintit că, acum câțiva ani, un prieten care era plecat de multă vreme în străinătate mi-a pomenit de ceva asemănător. Era vorba cam de aceeași sumă de pornire, el zicea că are puși deoparte până la 100.000 de Euro, cu care am putea să începem o afacere. Am avut atunci o pledoarie lungă cu mediul de afaceri total neprielnic din țară. Cu pericolul ca, după un an de muncă, să iei țeapă sau să fii controlat de stat, și asta să iți omoare tot profitul. Adică să muncești un an degeaba și dacă scapi numai cu atât e bine.

Mediul de afaceri pare un pic mai stabil acum, dar nu cu mult. Conform unui studiu Global Entrepreneurship Monitor, ca să îţi deschizi o afacere în România te costă 12.500 de dolari și pierzi o groază de timp cu completarea formularelor, plus ciocolată, cafea și alte atenții. Ca să fie și mai dificil, legislația economică se schimbă destul de des așa că iți trebuie neapărat un contabil-consultant destul de bun ca să nu iei amenzi din start.

Totuși să zicem că demarezi o afacere și toate merg bine. Ca să poți să plătești facturi de chirie, leasing, utilități și marfă iți trebuie minim 2.000 de Euro, plus încă 1.000 de Euro pentru întreținerea unei familii de 3 persoane. Cu un adaos mare de 20% rezultă o cifră de vânzări lunare de 15.000 de Euro. Cifra de vânzări cam mare pentru primele 6 luni, în plus mai apare problema cu încasările, deoarece termenele de plată reale sunt undeva pe la 60 de zile. Sumele sunt pur teoretice, dar vreau să subliniez că e destul de greu să trăiești din afacere la început , deci trebuie să mai ai niște bani puși deoparte pentru cel puțin 6 luni sau un an.

Pentru mine, cel puțin, marea întrebare e alta : Ce afacere să începi? O afacere complet legală, care să nu depindă de contracte cu Statul sau de pile și relații din diferite domenii? O afacere din care să poți să-ți întreții familia, să poți plăti toate taxele fără combinații și să poți să faci și un profit minim și decent?

Sincer vreau să fiu optimist și să găsesc mai multe domenii în care sunt afaceri de succes, dar acum nu îmi vin în minte. Nu aș putea sfătui un om plecat din țară să lase totul acolo și să vină aici să se apuce de afaceri în România. Dar, hai să fim pozitivi și să ne gândim că sunt o mulțime de afaceri profitabile ce se pot face în țara noastră… Lansez provocarea pentru voi, cititorii: Ce afacere ai demara cu 50.000 de Euro?

Ultimele Știri

Related news