joi, iulie 7, 2022

Cina-dialog în întuneric 2017: Fiecare dintre noi am putea fi bastonul alb pentru semenii noștri nevăzători

 

Joi, 12 octombrie, la restaurantul Hotelului Crișana din Grădiște, a avut loc Cina-dialog în întuneric. Ca în fiecare an, evenimentul a fost organizat cu sprijinul Lions Club Arad. Fondurile strânse în cadrul evenimentului sunt direcționate, și de această dată, către  Asociația  Nevăzătorilor din Arad pentru finanțarea proiectelor lor.

Cina-dialog în întuneric a devenit un eveniment caritabil de excepție, care i se adresează oricărei categorii de vârstă iar mesajul este unul simplu: fiecare dintre noi am putea fi bastonul alb pentru semenii noștri nevăzători. Fiecare ediție a evenimentului mai adaugă un gram de speranță, atât cât ea poate fi cuantificată… Speranța că oamenii sunt capabili de sentimente și acțiuni sincere. Speranța că cei mai norocoși dintre noi am înțeles că semenii noștri nevăzători nu vor și nu trebuie să fie tratați cu milă ci cu respect și în spirit de egalitate. Speranța că am înțeles că suntem la fel de talentați, de iubitori de viață, de erudiți ca ei… Că trăim cu aceleași responsabilități sau griji  sociale ca și ei… Că suntem picăturile aceluiași Univers în ciuda faptului că lumina și întunericul nu au aceeași conotație pentru toți. Și, cu toate acestea, pentru ei, încă, este mai greu. Problemele cu care se confruntă nevăzătorii în România au rămas aceleași: sunt dependenţi de familiile lor, care trebuie să îi ajute în cele mai elementare situaţii de viaţă, mulţi nevăzători nereușind  să se deplaseze independent şi să-şi găsească un loc de muncă. Lipsa independenţei de deplasare şi absenţa unui loc de muncă, ce i-ar ajuta să trăiască o viaţă mai demnă şi mai apropiată de normalitate, sunt cele două probleme majore invocate de cei care se confruntă cu dizabilităţi de vedere și, desigur, acestea nu sunt singurele probleme ale nevăzătorilor.

Dincolo de orice conotație, Cina-dialog în întuneric este o lecție de viață.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 Octombrie este declarată Ziua Bastonului Alb. SemnificațieBastonul alb este un simbol care îi reprezintă pe semenii noștri nevăzători. Bastonul alb a fost folosit pentru prima dată între cele două războaie mondiale, în Europa. James Biggs, originar din Bristol, a inventat bastonul alb în anul 1921. În urma unui accident și-a pierdut vederea și a fost nevoit  să se adapteze noilor condiții. Simțindu-se amenințat de creșterea traficului din jurul casei sale, Biggs a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi observat mai ușor de către șoferi. Introducerea bastonului alb în America de Nord i se atribuie Clubului Internațional Lion. In 1930 un membru al clubului privea un nevăzător care încerca să traverseze o intersecție foarte aglomerată având în mână un baston de culoare neagră. Realizând că bastonul negru nu este observat de șoferi, Clubul Lion a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto. În acea perioadă în SUA a început o campanie de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. Aceștia țineau bastonul diagonal în fața lor într-o poziție fixă.

Articole asociate:

10 ani de LIONS CLUB ARAD 2007 – sărbătoriți în luna octombrie prin acțiuni caritabile

O cină pe întuneric… și aproape că-nțelegi: nevăzătorii sunt semenii noștri care își cultivă, suferind, lumina interioară [FOTO]

Ultimele Știri

Related news